ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

Υπογράφηκε από τον Σταύρο Αρναουτάκη, η σύμβαση για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων

Υπογράφηκε στα Χανιά από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η σύμβαση ένταξης της πράξης για την «ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 στο πλαίσιο των έργων αστικών αναπλάσεων που αφορούν κατά την τρέχουσα περίοδο τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

«Ένα εμβληματικό έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ που αναβαθμίζει παρά πολύ όλη την λειτουργία του κήπου και δεν αφορά μόνο τα Χανιά αλλά όλη την Κρήτη», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, μετά την υπογραφή.

«Ένα έργο για το Δήμο Χανίων που αναβαθμίζει σημαντικά το κέντρο της πόλης αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών», δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Για σημαντικό έργο στην πόλη των Χανίων που αφορά τον αστικό ιστό της πόλης, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, σημειώνοντας πως προήλθε μετά από μελέτη που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης. «Σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου αλλά και αναψυχής», όπως τόνισε.

Ο Κήπος και το έργο

Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί ένα περίκλειστο πάρκο με εμβαδόν  17.000 τ.μ., βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και αποτελεί ιστορικό τοπόσημο της εκτός των τειχών πόλης. Βασικός σχεδιαστικός άξονας της μελέτης ανάπλασης, είναι η ενοποίηση των επιπέδων κίνησης (χωμάτινες διαδρομές) με τις επιφάνειες πρασίνου τόσο υψομετρικά με το ‘’γέμισμα’’ των υφιστάμενων χωμάτινων διαδρόμων όσο και οπτικά με τον περιορισμό των πράσινων περιφράξεων στα σημεία που εξυπηρετούν την ασφάλεια των επισκεπτών (παιδική χαρά και όριο υψομετρικών διαφορών). Τα υφιστάμενα κλουβιά έκθεσης ζώων απομακρύνονται και έτσι αποδίδονται στο πάρκο 1.800 επιπλέον επισκέψιμα τετραγωνικά μέτρα με νέες χρήσεις και νέες φυτεύσεις. Οργανώνονται οι εξωτερικοί χώροι των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται (ιστορικό καφέ), αλλά και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου). Παράλληλα ενισχύεται το φυσικό πράσινο περιβάλλον με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου. Ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα. Οι νέες περιοχές με σχεδιασμένο εξοπλισμό παιχνιδιού έχουν συνολικά έκταση 2.300 τ.μ. (η υφιστάμενη παιδική χαρά έχει έκταση για παιχνίδι έχει 1.210 τ.μ.) Επιλέγονται υλικά που εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα του κήπου (φυσικό σταθεροποιημένο δάπεδο) και νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός . Επίσης οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Χ. Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί προπονητικό κέντρο θα χρησιμοποιηθεί για τον Α.Ο. Χανίων στην Α΄ Εθνική

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί προπονητικό κέντρο στα Χανιά (βοηθητικό γήπεδο) προκειμένου να υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές που προβλέπονται για ομάδες που αγωνίζονται στην κορυφαία εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.

«Εύχομαι και ελπίζω η ομάδα των Χανίων να παίξει στην Α΄ Έθνική, άρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει το προπονητικό κέντρο. Για αυτό η Περιφέρεια που παρέλαβε από το Δήμο Χανίων την Παρασκευή την μελέτη, προχωρεί άμεσα στην ανακοίνωση για την ένταξη του στο πρόγραμμα μας. Το έργο θα χρηματοδοτεί από την Περιφέρεια Κρήτης», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Πρόκειται για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην θέση «μοναχή ελιά» και θα είναι το προπονητικό του Α. Ο. Χανιά «όταν θα βρίσκεται την επόμενη χρονιά στην Α΄ Εθνική, όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Το συγκεκριμένος έργο θα κοστίσει περίπου 250.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει και συνέχεια στην υποστήριξη αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται και το γήπεδο του Μινωταύρου, ένα πολύ σημαντικό έργο. Στο συγκεκριμένο γήπεδο είχε καταστραφεί ο χλοοτάπητας ενώ με τα συμπληρωματικά έργα θα προστεθούν και 1.500 νέα καθίσματα.

Τέλος, ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως έχει υπογράψει μικρότερα έργα ύψους 600.000 που αφορούν αθλητικούς χώρους και καθαρισμούς ρεμάτων.

 

Σχολιάστε