Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων της Ευρώπης για το 2021 έδειξε πως σχεδόν το 85 % των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης πληρούσε τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα στην τρίτη θέση και συγκεκριμένα με ποσοστό εξαιρετικής ποιότητας υδάτων κολύμβησης 95,8%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με ποσοστό 97,7%, η οποία δεν έχει θάλασσες παρά μόνο ποταμούς και λίμνες, και στη δεύτερη η Μάλτα 96,6%.
Η αξιολόγηση, η οποία εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται στην παρακολούθηση 21 859 περιοχών από όλη την Ευρώπη. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και είναι ένας καλός οδηγός για την επιλογή των διακοπών σας.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η ποιότητα των παράκτιων περιοχών, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα του συνόλου των περιοχών κολύμβησης, είναι καλύτερη από εκείνη των περιοχών εσωτερικών υδάτων.
Το 2021 το 88% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης της ΕΕ ταξινομήθηκε ως εξαιρετικής ποιότητας, έναντι του 78,2% των εσωτερικών περιοχών. Από την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των περιοχών με ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας» έχει αυξηθεί και έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 88 % για τις παράκτιες περιοχές και στο 78% για τις περιοχές εσωτερικών υδάτων.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2021 τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνταν από το 95,2% των περιοχών. Στην Αυστρία, τη Μάλτα, την Κροατία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και τη Γερμανία το 90% και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν «εξαιρετικής» ποιότητας.
Επιπλέον, η έκθεση έδειξε ότι έχει μειωθεί το ποσοστό ανεπαρκούς ποιότητας των υδάτων σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, το 2021 τα ύδατα κολύμβησης ανεπαρκούς ποιότητας αποτελούσαν το 1,5 % του συνόλου των περιοχών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2 % για το 2013.
Η βασική αιτία της ανεπαρκούς ποιότητας των υδάτων οφείλεται στη ρύπανση και σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων περιοχών.
Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε σχετικά: «Η παρούσα έκθεση αποτελεί ευπρόσδεκτη είδηση για όσους από εμάς προγραμματίζουν θερινές διακοπές για αναψυχή στις όμορφες περιοχές κολύμβησης της Ευρώπης. Είτε ο προορισμός μας είναι μια ελληνική παραλία είτε είναι μια ουγγρική λίμνη ή ένας γαλλικός ποταμός, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ύδατα κολύμβησης είναι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, για την υγεία μας και για την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης καθώς ανακάμπτει από την πανδημία. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αυτά τα πρότυπα και να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου μας για μηδενική ρύπανση».
Ο κ. Χανς Μπρούινινξ, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε σχετικά: «Τα φετινά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πάνω από 40 χρόνια δράσης της ΕΕ για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων ωφέλησαν τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση και η αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας για την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης τις επόμενες δεκαετίες».