ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αναβιώνει το έθιμο της Αφαντενής τηγανίτας στη Ρόδο

Την παραδοσιακή Αφαντενή τηγανίτα καθώς και ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται την περίοδο αυτή στη Ρόδο.

Γράφει: Ελευθερία Πελλού

Φώτο : Πολιτισμός Αφάντου Ελλαδος-Culture of Afantou Greece

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για 3η χρονιά, στις 30 Απριλίου 2017 από το Σύλλογο Νέων Αφάντου «Ο Άγιος Γεώργιος» και αποσκοπεί στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και στη διάσωσή της, καθώς τα τελευταία χρόνια, το έθιμο δεν τηρείται πλέον ίσως και λόγω της δυσκολίας στην παρασκευή της.

Σύμφωνα με το έθιμο τις τηγανίτες έφτιαχνε το σόι της νύφης και τις πρόσφερε στο σόι του γαμπρού, και φτιάχνονταν πριν τον αρραβώνα και πριν το γάμο, σε ένδειξη τιμής και καλωσορίσματος των νέων μελών στην οικογένεια.

Η παρασκευή τους διαρκούσε σχεδόν μία ολόκληρη μέρα και σε αυτήν συμμετείχαν συγγενείς της νύψης (θείες, ξαδέλφες κ.α). Στις «μαστόρισσες» η μητέρα της νύφης έδινε το ειδικά κεντημένο Αφαντενό μαντήλι, το οποίο και φεύγοντας έπαιρνε η κάθε μία μαζί της. Μαντήλι φορούσε και η νύφη όμως αυτό ξεχώριζε σε χρώμα και σχέδιο. Η διαδικασία παρασκευής της τηγανίτας έχει τα εξής στάδια: ζύμωμα, άνοιγμα φύλλου και κόψιμο σε σχήμα ρόμβου, τηγάνισμα και εν συνεχεία το μέλωμα και το στόλισμα με καβουρδισμένο σησάμι και ζάχαρι. Η παράδοση ήθελε η πρώτη πιατέλα ή «σουπιέρα» όπως το έλεγαν στ’ Αφάντου να είναι για τον γαμπρό. Σε αυτήν έπρεπε να μπουν 300 ολόκληρες (όχι σπασμένες) τηγανίτες!

Η ιδέα της ανάδειξης αυτού του εθίμου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια οπότε και έγινε η πρώτη εκδήλωση, ενώ αποφασίστηκε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Η όλη διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα της Δημοτικής ενότητας Αφάντου και σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ρόδου και το Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Απριλίου, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία του Αφάντου από της 14:00 το μεσημέρι.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με τα χορευτικά τμήματα τους σύλλογοι του νησιού, καθώς και ο Πολιτιστικός και εκπαιδευτικός όμιλος «Ερφαλής» απ’ το νησί της Κρήτης. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να δοκιμάσουν αλλά και να δουν τον τρόπο παρασκευής αυτού του ιδιαίτερου παραδοσιακού γλυκίσματος.

Μετά το πέρας του χορευτικού προγράμματος των συλλόγων θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Σχολιάστε