ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ανοιχτά σύνορα θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την εξάπλωση της “Όμικρον”

Παρά τη συνεχή εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα. Επιμένει ωστόσο στην επίσπευση των εμβολιασμών. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW…

Η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι τα σύνορα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για περισσότερους εμβολιασμούς. Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίζεται πλέον δεκτική σε μία συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Προς το παρόν πάντως ο λόγος ανήκει στους επιστήμονες, όπως τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την Επίτροπο για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στην έδρα της Κομισιόν. «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πολλά για τη νέα μετάλλαξη, γνωρίζουμε όμως αρκετά ώστε να ανησυχούμε», επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν. «Από την εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο. Έως ότου μάθουμε περισσότερα- και για να γίνει αυτό θα χρειαστούν δύο ή τρεις εβδομάδες, όπως μας λένε οι επιστήμονες- θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Επιτυχία» το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν μία «μεγάλη επιτυχία» και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με την μετάλλαξη Όμικρον. Το πρόβλημα είναι όμως ότι «το ένα τρίτο του πληθυσμού στην ΕΕ δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Μιλάμε για 150 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι μεγάλος ο αριθμός. Ασφαλώς, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν και μικρά παιδιά, υπάρχουν άνθρωποι με συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό, όμως η πλειονότητα μπορεί να εμβολιαστεί. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και ενδεχομένως να σκεφτούμε και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αποτελούσε επαρκή προϋπόθεση για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Τελευταία ωστόσο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζητούν αρνητικό τεστ για την είσοδο στη χώρα, ακόμη και από εκείνους που διαθέτουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Το παράδειγμά τους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η ΕΕ αποδέχεται ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετα υγειονομικά μέτρα, εφόσον το θεωρούν απαραίτητο, επισημαίνει ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι να συνεπάγονται το κλείσιμο των συνόρων.

«Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα…»

Τα θέματα υγείας παραμένουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Στην κατεύθυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους κινούνται ήδη η Γερμανία και η Αυστρία. Υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες επαγγελματικές ή ηλικιακές ομάδες προβλέπουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Πάντως η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να συντονίσει τις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση να καθιερωθεί προθεσμία εννέα μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όπως επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά την ίδια στιγμή να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο…»

Σχολιάστε