ΠΡΟΣΩΠΑ

«Αν ξαναγεννιόμουνα δεν θα γινόμουν δημοσιογράφος»

Έχει δέσει περισσότερους από 10.000 κόμπους γραβάτας για να παρουσιάσει δελτία ειδήσεων και τηλεοπτικές εκπομπές. Χωρίς να υπολογίσουμε εκπομπές που έχει παρουσιάσει άνευ γραβάτας. Έχει δουλέψει σε όλες τις ώρες του 24ώρου στο ραδιόφωνο. Έχει περάσει το συντριπτικό μέρος της ζωής του μέσα σε ένα στούντιο, χωρίς κενά χρονικά διαστήματα.

Ο 48χρονος σήμερα Κώστας Συλιγάρδος εργάζεται στον χώρο των media από τα 13 του, δηλαδή για 35 χρόνια και συνεχίζει με όρεξη και πάθος λες και ξεκινά σήμερα. Ανάμεσα σε Αθήνα και Κρήτη ψήφισε δαγκωτό την ιδιαίτερη πατρίδα του όταν βρέθηκε μπροστά στο επαγγελματικό δίλημμα και μάλιστα όχι μόνο μια φορά, για πολλούς λόγους που δεν είχαν να κάνουν όμως με τον χώρο δουλειάς.

Στην Τιφλίδα με τον Νίκο Σφουγγαρά” Τον άνθρωπο που μου έδωσε την πρώτη ευκαιρία στα 14 μου”

Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό για την δημοσιογραφική του δουλειά. Έχει διδάξει  σε σχολές δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Ίδρυσε και διευθύνει από το 1998, μια από τις παλιότερες σήμερα επιχειρήσεις ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / ΔΗΜ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ  στην Κρήτη, με πλούσιο έργο για την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Δεν ανήκει στην Ένωση Συντακτών αλλά ούτε και στην Ένωση διαφημιστικών εταιριών Ελλάδος, γιατί οι δημοσιογράφοι τον έβλεπαν ως διαφημιστή και οι διαφημιστές ως δημοσιογράφο. Δηλώνει πως, αυτό έχει την πλάκα του και δείχνει πως λειτουργούν οι συντεχνίες στην Ελλάδα.

Και επειδή λέει ότι «τα έχει κάνει όλα» στον χώρο και δεν έχει άδικο, έχει υπηρετήσει με επιτυχία ως επικεφαλής σε γραφεία τύπου μεγάλων ιδιωτικών φορέων αλλά ποτέ σε αντίστοιχη δημόσια-κρατική θέση κατ’ επιλογή του, ενώ μεταξύ των παραπάνω έχει υπάρξει και εκδότης θεματικών περιοδικών και free press εφημερίδων.

Δεν φοβάται να πει απερίφραστα ότι ο καλύτερος του εργοδότης δεν ήταν εκδότης ή καναλάρχης, ωστόσο νοιώθει για  όλους ανεξαιρέτως ευγνωμοσύνη για την εργασία που του προσέφεραν αλλά και κάποιες φορές «σχολιογραφικού τύπου κυνηγητό» που τον έκανε σοφότερο και περισσότερο «ανθεκτικό» Ο ίδιος άλλωστε πιστεύει ότι η κάθε κριτική ακόμα και η κακόπιστη είναι μέρος της ζωής ενός ανθρώπου που ασκεί μια δουλειά με δημοσιότητα και προβολή, άρα και αυτό είναι μέρος της δουλειάς, άρα και αναμενόμενη. Δεν παραλείπει βέβαια να πει ότι ζούμε σε μια μικρή κοινωνία όπου όλοι γνωριζόμαστε και κανείς δεν περιμένει να μάθει για μας μέσα από αυτόν τον τρόπο.

Τελετή απονομής Νόμπελ Τουρισμού στην Στοκχόλμη. Μια βραδιά που παρουσιάσαμε με την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου

Βασικό κριτήριο αποδοχής συνεπώς είναι, το πόσο μεγάλος είναι ο κοινωνικός μας περίγυρος και ακόμα περισσότερο τι πιστεύουν αυτοί που εμείς θεωρούμε σπουδαίοι! Ειλικρινής όπως πάντα και χωρίς να φοβάται τις λέξεις, απαντά στις ερωτήσεις μας, έχοντας αποδεχτεί την πρόσκληση…

  • Συμπληρώνεις φέτος 30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Έχεις δουλέψει σε εφημερίδες,τηλεόραση,ραδιόφωνο,site και έχεις εκδώσει περιοδικά και θεματικά έντυπα. Ποια θα έλεγες ότι αποτελεί την μεγάλη σου αγάπη από τα παραπάνω μέσα;

Το ραδιόφωνο, και είναι εύκολη η απάντηση! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτό. Κάνω ραδιόφωνο από 13 ετών!  Υπήρξα ο νεότερος Μουσικός παραγωγός στην Ελλάδα επ’αμοιβή το 1988 στα ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ (96,1) όταν η Ελεύθερη ραδιοφωνία έκανε τα πρώτα της δοκιμαστικά βήματα. Το 1992 όταν τελείωνα το σχολείο η αμοιβή μου για μια δίωρη καθημερινή εκπομπή ήταν μεγαλύτερη από τον μισθό ενός δημ. υπαλλήλου.

Ακόμα κι όταν ή αν εγκαταλείψω αυτό που κάνω σήμερα για κάτι άλλο, διότι ποτέ δεν ξέρεις(…) ραδιόφωνο θα συνεχίσω να κάνω ακόμα και μια φορά την εβδομάδα για μένα. Είναι το πάθος μου στην δουλειά, παρότι η τηλεόραση μου έδωσε απλόχερα αναγνωσιμότητα και και τα κείμενα που έχω δημοσιεύσει κύρος σε αυτούς που με παρακολουθούν πιστά!

Στον κεντρικό ραδιοθάλαμο του Ράδιο Κρήτη για μια ακόμα ΠΥΞΙΔΑ (13:00-14:00)

 

  • Πρόσθεσες πρόσφατα ακόμα μια διάκριση στην συλλογή σου για την δουλειά και την προσφορά σου. Τι σημαίνει να σε βραβεύουν;

Θα πω ακριβώς αυτό που είπα και στην απονομή. Οι δημοσιογράφοι δεν «ψηλώνουν» από μια βράβευση. Ούτε απολαμβάνουμε μεγαλύτερες αμοιβές μετά από μια τιμητική εκδήλωση. Είναι σπουδαίο όμως να σε θυμούνται και να παίρνουν την όποια πρωτοβουλία που δείχνει αναγνώριση και ευγνωμοσύνη.

Σε ότι με αφορά και πάντα με δικό μου πορτοφόλι(!)χωρίς να επιβαρύνω τα Μέσα στα οποία εργάζομαι, ούτε και κάποιο άλλο φορέα, εδώ και 29 χρόνια κάλυψα πολλές φορές στο εξωτερικό αποστολές σε εκθέσεις και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού μας και χαίρομαι που οι άνθρωποι αυτοί δεν το ξέχασαν. Έχω σκοπό άλλωστε να συνεχίσω να υποστηρίζω τον κλάδο που παράγει πλούτο για την χώρα μας.

Από την τελευταία βράβευση από την Ένωση Ξενοδόχων
  • Είσαι αυστηρός ή σκληρός στην δουλειά σου;

Θα έλεγα ως άνθρωπος δίκαιος και ως επαγγελματίας απαιτητικός αλλά μόνο με τον εαυτό μου.

  • Ποιες είναι μερικές δημοσιογραφικές αποστολές που δεν θα ξεχάσεις εύκολα;

Νομίζω μια σπάνια αποστολή για ένα δημοσιογράφο είναι να βρεθεί σε ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που βρίσκεται εν πλω σε απόλυτη επιχειρησιακή δραστηριότητα. Ήταν μια αξέχαστη αποστολή πριν μερικά χρόνια για ελάχιστους Έλληνες και Αμερικανούς δημοσιογράφους. Από την Βάση στην Σούδα πετάξαμε για περίπου τρεις ώρες μέχρι το σημείο που συναντήσαμε και προσγειωθήκαμε στο USS HARRY TRUMAN Ήταν σαν να βρίσκομαι σε άλλο κόσμο. Νομίζω ότι αυτή η αποστολή θα μπορούσε από μόνη της να ήταν μια ξεχωριστή και μοναδική συνέντευξη.

Αποστολή στο αεροπλανοφόρο USS HARRY TRUMAN

Ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην θυμηθώ μια αποστολή σε Παλαιστίνη με μια περιπέτεια που ζήσαμε με τον οπερατέρ μου στο αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ λίγο πριν επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο της επιστροφής ή σε μια άλλη αποστολή στην Γεωργία όπου μου έκλεψαν το διαβατήριο και δεν μπορούσα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Υπήρξε μια κινητοποίηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα και τα καταφέραμε!

  • Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω θα γινόσουν ξανά δημοσιογράφος;

Όχι ! Είναι μια δουλειά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να σε οδηγήσει παντού, όπως έχει υποθεί, αλλά στις μέρες μας είναι εξαιρετικά τοξική, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αμοιβές, σ’ ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου αν θες να ξεχωρίσεις από την μάζα, πρέπει να κάνεις πράγματα που έχουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας και ικανότητας. Αν πετύχεις δεν θα πληρωθείς για το παραπάνω, ενώ αν αποτύχεις όλοι περιμένουν να σε λιώσουν και να σε εξατμίσουν.

Έλεγα πρόσφατα σε ένα συνάδελφο που βρίσκεται στον χώρο περισσότερα χρόνια από μένα το εξής: « Όταν κάνεις μια επιτυχία ή λες ή γράφεις κάτι με το οποίο οι περισσότεροι συμφωνούν πέφτει χειροκρότημα αλλά στο πορτοφόλι σου δεν μπαίνουν παραπάνω χρήματα. Όταν γράψεις ή πεις κάτι που θα ξεσηκώσει μένος και σφοδρές αντιδράσεις, θα εισπράξεις χλεύη, χαρακτηρισμούς και εύκολα κάποιοι θα αποπειραθούν ή θα διαπράξουν ακόμα μια δολοφονία χαρακτήρα.

Πάλι δεν υπάρχει επίδομα αποδοκιμασίας ή χλεύης!

Και όταν κάποιοι μοιράζουν λεφτά τα οποία πάνε στους εργοδότες μας, χωρίς εμείς να κάνει λαμβάνειν από αυτά, ο κόσμος λέει ότι οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν ενώ η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική» τελικά όμως αυτό μένει!

Με τη Ρίκα Διαλυνά στο πλατώ του Talk Show της Τηλεόρασης CRETA

Πόσες φορές μπορεί κάνοντας την δουλειά σου να βρεθείς κατηγορούμενος και να μην έρχεται κανείς ως μάρτυρας ή να πρέπει να πληρώσεις εσύ το σύνολο των δαπανών για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και την δουλειά σου!


Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες

Και τέλος το ότι κρίνεται η δουλειά σου από τον κάθε άσχετο που με δικά του κριτήρια χωρίς να γνωρίζει «τι» και «πως» σε ξεσκίζει απλά γιατί η δική του οπτική είναι διαφορετική από την δική σου, είναι σκληρό, άδικο και συχνά απάνθρωπο. Το εργασιακό μας περιβάλλον δεν είναι ότι καλύτερο ενώ ακόμα και για τους «παλιούς» συναδέλφους κακοτράχαλο, όσα μίλια και αν έχουμε διανύσει, ότι εμπειρία και αν έχεις.

Γι ‘αυτό φεύγει ο κόσμος εύκολα από τον χώρο, και για αυτό τα επόμενα χρόνια τα μέσα δεν θα βρίσουν κόσμο εκτός κι αν αλλάξει η αγορά. Ακουμπάμε συχνά πάνω σε συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά, συντεχνιακά κ.α. Είναι σαν να παίζεις καθημερινά με τον ηλεκτρισμό χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας.

Καλεσμένος σε εκπομπή στον HELLAS FM ΣΤΗΝ Νέα Υόρκη 

Επίσης ο κόσμος συγχέει συχνά τις εξουσίες. Ο δημοσιογράφος δεν είναι ούτε νομοθέτης, ούτε δικαστής, ούτε κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη όπως πολλοί το μπερδεύουν γιατί πρόσκαιρα εξυπηρετεί. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας όμως, έχει απαίτηση χωρίς αυτή να είναι η δουλειά μας, να παίζουμε τέτοιους ρόλους.

Μέγα λάθος και για τον πολίτη που απαιτεί, εγκληματικό λάθος και για τον δημοσιογράφο αν υποδυθεί αυτούς τους ρόλους. Ε, μετά απ όλα αυτά, όποιος θέλει με τέτοιες συνθήκες να γίνει αυτό που γίναμε, χαράς το κουράγιο του. Εκτός αν τα ανταλλάσσει όλα αυτά με την αναγνωρισιμότητα από τους ανθρώπους γύρω του.

Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις και είναι σεβαστές. Προσωπικά, κάτι τέτοιο με αφήνει παγερά αδιάφορο.


Με την πρώην Υπουργό Τουρισμού στο περίπτερο της Ελλάδας στο Βερολίνο
  • Τι θα επέλεγες λοιπόν ως εναλλακτική αν ξαναγινόσουν 18;

Θα γινόμουν καλός Αρχιτέκτονας, δημιουργικός μάγειρας και ατρόμητος ναυτικός!  Αγαπώ και τα τρία ιδιαίτερα. Ένας καλός Αρχιτέκτονας  μπορεί να σου φτιάξει μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή στην πόλη, ένας δημιουργικός μάγειρας να κάνει τον κόσμο καλύτερο με τις γεύσεις του ή να ταΐσει κόσμο που το έχει ανάγκη και ένας ικανός ναυτικός να σε βγάλει με ασφάλεια από την «κακοκαιρία» (το λέω και μεταφορικά)και να σε ταξιδέψει ανοίγοντας σου ευκαιρίες και το οπτικό σου πεδίο.

  • Πλοίαρχος ή Μηχανικός;

Ποτέ Μηχανικός! Με τα υπόγεια και τα «κάτω από την επιφάνεια» δεν τα πήγα ποτέ καλά, συνεπώς μόνο πλοίαρχος! Εκεί όπου το μάτι δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ορίζοντα και όταν ξεπερνά την γραμμή οριζόντων, αυτό αναγνωρίζεται και κάνει τα γαλόνια σου πιο βαριά!

  • Ποιος είναι για την δουλειά σου ο δυσκολότερος κριτής;

Όλοι μπορούν να είναι ή να γίνουν αυστηροί ή κακόβουλοι κριτές. Ωστόσο για να δώσω την ακριβή απάντηση που μου ζητάτε, θα έλεγα η γυναίκα μου, την οποία λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν διότι είναι ένας ιδιαίτερα δίκαιος άνθρωπος, με εξαιρετική σκέψη και πάντα καλοπροαίρετη. Νομίζω μου βάζει τα αντίβαρα που μερικές φορές δεν έχω στα σωστά ζύγια.

Από το party για τις 1000 εκπομπές ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ με τη Μαίρη Στεφανάκη
  • Στην τηλεόραση φέτος είδαμε κάτι εντελώς μοναδικό για την περιφερειακή τηλεόραση. Το “Talk Show” στην τηλεόραση Creta που φέρει την υπογραφή σου, έχει ήδη φανατικό κοινό όπως έχουμε διαπιστώσει και εξαιρετικές παρουσίες αλλά και επιδόσεις.

Το Talk Show απλά είναι κάτι που ήθελα να κάνω πολύ καιρό. Ήταν το στοίχημα μου μετά τις χίλιες εκπομπές της αλησμόνητης «ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΣΗΣ» Ευχαριστώ τον κουμπάρο μου Μανώλη Αλεξάκη που το άκουσε με προσοχή και με εμπιστεύτηκε.

Τα εύσημα ανήκουν στους ξεχωριστούς μου καλεσμένους!

  • Είσαι διαχρονικά εργασιομανής. Τι αγαπάς να κάνεις όταν δεν εργάζεσαι;

Κατηγορία πρώτη: Στα ολιγόωρα διαλείμματα, καλές παρέες με αγαπημένους φίλους, με ελκυστικές συζητήσεις, καλαμπούρια και πάντα συνύπαρξη με χαμογελαστά πρόσωπα και θετικούς ανθρώπους μιας και αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι ανθρώπους μεμψίμοιρους και κουραστικούς γιατί κάνουν κακό στην ψυχοσύνθεση μου. Σπάνια με την παρέα μου ίσως παίξουμε χαρτιά ή τάβλι.

Παλιότερα αγαπούσα πολύ και τους εξομοιωτές αεροσκαφών αλλά δυστυχώς αυτό αντιβαίνει στο δύσκολο πρόγραμμα μου μιας και απαιτεί πολλές ώρες.

Κατηγορία δεύτερη:  Στις πολυήμερες άδειες, ταξίδια! Είναι το άλλο μεγάλο πάθος μου. Επίσης κάτι που τελευταία χρόνια έχω στερηθεί λόγω συγκυριών, είναι να καπετανεύω σκάφη και να ανακαλύπτω την μαγεία των Ελληνικών θαλασσών ή να πηγαίνω και να ξανά πηγαίνω σε μέρη που λατρεύω και δεν θα βαρεθώ ποτέ, όπως τα Κουφονήσια στις μικρές Κυκλάδες ή τα νησιά του Ιονίου.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν και με πρόσωπα που αγαπώ, ακόμα ποιο ιδανικό μιας και η παρέα πάντα κάνει την διαφορά σε ότι κι αν κάνεις στην ζωή.

  • Θα ήθελες ο γιος σου να γίνει δημοσιογράφος;

Θα ήθελα ο γιος μου να κάνει ότι του αρέσει, ότι αγαπά και τον κάνει ευτυχισμένο. Έχει βαρεθεί να με ακούει να του λέω κάνε κάτι που θα σε γεμίζει, να γίνεις όσο καλύτερος μπορείς για να είσαι απαραίτητος και χρήσιμος και φρόντισε να μπορείς την δουλειά σου να την εξασκήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ποτέ δεν ξέρεις πως έρχονται τα πράγματα στην ζωή μας και που θα μπορούσαμε να βρεθούμε ανά πάσα στιγμή όπως είναι και όπως θα γίνει ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ μας όμως, δεν θα ήθελα να γίνει δημοσιογράφος, ούτε κάτι άλλο που σχετίζεται με τον χώρο και ευτυχώς ούτε ο ίδιος θέλει!

Με τον γιο του Γιώργο Συλιγάρδο

  • Ποια άποψη έχεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Χρήσιμο εργαλείο, που ελάχιστοι διάβασαν το manual,δηλαδή τις οδηγίες χρήσης.

Συχνά διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται σε μερίδα της κοινωνίας που θα χαρακτηριζόταν «λάθος χέρια» τελευταία δε, τίνει να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο για τους χρήστες.

Πιστεύω ότι οι ίδιοι θα το οδηγήσουν σε απαξίωση, για να έρθει το επόμενο στάδιο αυτών, που θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αλλά και ακόμα πιο επιβλαβές, εάν και εφ’ όσον ακολουθηθούν οι ίδιες πρακτικές, μεθοδεύσεις και διαδικασίες κακής χρήσης. Για μοναχικούς ανθρώπους δεν παύει να είναι μια συντροφιά και ένα παράθυρο στον «κόσμο τους»

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

Πηγή: bybus.gr

Σχολιάστε