Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία είναι οι χώρες που επωφελούνται στο μεγαλύτερο βαθμό από το ράλι που καταγράφει ο ιατρικός τουρισμός παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας τις κορυφαίες χώρες για ταξίδια με επίκεντρο την υγεία (International Medical Travel Journal).
Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Allied Market Research, η αξία της βιομηχανίας ιατρικού τουρισμού το 2016 αποτιμήθηκε σε 61 δισ. δολάρια.
Ο ιατρικός τουρισμός γνωρίζει άνθιση και ενδεικτικά περιοχές όπως τα Μπαρμπέιντος (θεραπείες αναπαραγωγής), η Μπανγκόγκ (επενβάσεις αλλαγής φύλου), η Ουγγαρία και το Μεξικό (οδοντιατρική), υποδέχονται όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν συνδυάζοντας διακοπές.
Η Τουρκία προσελκύει κυρίως ασθενείς που ενδιαφέρονται για μεταμόσχευση μαλλιών. Το 2017 η χώρα υποδέχθηκε 700.000 ταξιδιώτες ιατρικού τουρισμού και την τελευταία δεκαετία ο ιατρικός τουρισμός στο σύνολό του έχει αυξηθεί 10 φορές. Η εκτίμηση για φέτος ανεβάζει τον αριθμό των ταξιδιωτών σε 850.000.
Στη διεθνή κατάταξη χωρών που κερδίζουν από την τάση για ιατρικό τουρισμό ακολουθούν η Ταϊλάνδη στην 4η θέση και η Γερμανία στην πέμπτη.
Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ακριβείς καθώς η έννοια του ιατρικού τουρισμού περιλαμβάνει διαφορετικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στα στατιστικά της Βρετανίας συμπεριλαμβάνονται οι επισκέψεις σε σπα καθώς και οι τουρίστες που ασθενούν κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Πόσο στοιχίζουν οι ιατρικές επεμβάσεις
Ο αυξημένος αριθμός ασθενών από τη μεσαία τάξη σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής είναι ενδεικτικός της τάσης για περισσότερες δαπάνες για ιατρικά ταξίδια στο εξωτερικό όταν οι ιατρικές υπηρεσίες στο εσωτερικό είναι περιορισμένες. Χαρακτηριστικά, μια επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας στη Γερμανία κοστίζει 30.000 ευρώ όμως μόλις 15.000 ευρώ στη γειτονική Αυστρία με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών. Η ίδια επέμβαση στη Μ. Βρετανία κοστίζει 12.000 ευρώ, 10.000 ευρώ στην Τουρκία και μόλις 4.725 ευρώ στην Πολωνία.
Στη Ν. Κορέα, στη Μαλαισία και το Ντουμπάι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης για ταξίδια ιατρικού τουρισμού, επενδύοντας σε περιφερειακά κέντρα περίθαλψης για διεθνείς επισκέπτες.
Ωστόσο, οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων και η διάθεση των ασφαλιστικών εταιριών να στείλουν πελάτες τους στο εξωτερικό ή όχι για θεραπείες επηρεάζουν αρνητικά τον ιατρικό τουρισμό.
Για παράδειγμα, στην Κίνα που στο παρελθόν πολλοί ασθενείς της ταξίδευαν στο εξωτερικό για ιατρικές υπηρεσίες, πλέον η εικόνα έχει ανατραπεί καθώς τα αμερικανικά νοσοκομεία, όπως τα Johns Hopkins, Cleveland Clinic και University of Pittsburgh Medical Center μπαίνουν σε κοινοπραξίες με κινεζικά νοσοκομεία και προσφέρουν περίθαλψη στους κινέζους σε κοντινότερες αποστάσεις.