ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αύξηση των εξαγωγών μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 53% το 2021, ανερχόμενες στα 362,88 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι ελληνικές εισαγωγές αγαθών σημείωσαν, επίσης, σημαντική αύξηση κατά 145% ανερχόμενες σε 156,8 εκατ. ευρώ. Η αξία του διμερούς εμπορίου αγαθών αυξήθηκε κατά 72% στα 519 εκατ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε εις όφελος της Ελλάδας στα 206 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%). Αξιόλογη άνοδος, επίσης, παρατηρήθηκε στα είδη θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, ωρολογοποιίας και συσκευών φωτισμού.

Αντιθέτως, πτώση παρατηρήθηκε στα ιχθυηρά, μετά από μια εξαιρετική χρονιά, στα όργανα και συσκευές ελέγχου, μέτρησης και ακριβείας, καθώς και στα φαρμακευτικά προϊόντα. Ο κλάδος τροφίμων και ποτών παρουσίασε, αντιστοίχως, μείωση κατά 35% με εξαγωγές αξίας 25,4 εκατ. ευρώ (αν εξαιρεθούν τα ιχθυηρά, η μεταβολή είναι θετική κατά 3%).

Οι θετικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών στα ΗΑΕ επηρεάστηκαν κυρίως από την ανοδική πορεία, αλλά κατά τεκμήριο ευμετάβλητη, των εξαγωγών πετρελαιοειδών και τις πολύ καλές επιδόσεις σε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στα ΗΑΕ, όπως τα γουναρικά, τα μάρμαρα και τα προϊόντα αλουμινίου. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η διεύρυνση του εύρους των εισαγόμενων προϊόντων από τα ΗΑΕ, πέραν των «παραδοσιακών» εισαγωγών προϊόντων αλουμινίου από την Emirates Global Aluminium κυρίως στον τομέα των μεταλλικών προϊόντων και των πλαστικών, γεγονός που συνδέεται με την προσπάθεια των ΗΑΕ για την ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανικής βάσης.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι.

Σχολιάστε