Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας κατά τη φετινή σεζόν, καλύπτοντας συνολικά ή ένα μέρος από τις απώλειες των 920 εκατ. σε τουριστικά έσοδα που καταγράφηκαν την περυσινή περίοδο.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των επιπλέον αεροπορικών θέσεων που έχουν δρομολογηθεί φέτος από το εξωτερικό για την Ελλάδα στα περιφερειακά αεροδρόμια και των ταξιδιωτικών εισπράξεων που αναμένεται να αποκομίσει ο ελληνικός τουρισμός από βασικές αγορές. Ζητούμενο, βέβαια, αποτελεί κατά πόσον θα βελτιωθεί και το μέγεθος της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, που πέρυσι διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τουρισμού, φθάνοντας στα 470,5 ευρώ από 540,9 ευρώ το 2015 και 551,8 ευρώ το 2014.
Αναλυτικά, τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, που επικαλείται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έδειξαν ότι οι θέσεις των αεροπορικών εταιρειών για τις πτήσεις που έχουν προγραμματίσει από το εξωτερικό κατά τη φετινή σεζόν είναι αυξημένες κατά 956.368 σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, οι επιπλέον θέσεις, αν και αυξημένες, κινούνται πιο χαμηλά από τον προγραμματισμό που είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες από τις εταιρείες και ανέβαζαν τις επιπλέον αεροπορικές θέσεις στα 3,5 εκατ.
Οι κύριες αγορές
Σχεδόν τα 2/3 των επιπλέον αεροπορικών θέσεων (673.576) προς τη χώρα μας για τη φετινή σεζόν δρομολογήθηκαν από αεροδρόμια της Βρετανίας και της Γερμανίας. Αλλωστε από αυτές τις δύο βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές έχουν δρομολογηθεί για φέτος 6,1 εκατ. αεροπορικές θέσεις από το σύνολο των 16,1 εκατ. θέσεων. Επίσης, αύξηση της τάξης του 3,4% προκύπτει σε επίπεδο επιπλέον θέσεων από τη Γαλλία, ενώ μείωση κατά 6,2% και 8,8% καταγράφεται από τη Ρωσία και την Ιταλία αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ο ΣΕΤΕ έχει εκτιμήσει ότι μπορεί να κινηθούν φέτος μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. ευρώ πέρυσι και 14,1 δισ. ευρώ το 2015. Οι απώλειες των τουριστικών εσόδων το 2016, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν σημαντικές από αγορές όπως η Γαλλία (-25,6%) και η Ιταλία (-13,3%) και μικρότερες από τη Γερμανία (-5,2%) και τη Βρετανία (-3,7%), ενώ διασώθηκε η αγορά της Ρωσίας με αύξηση της τάξης του 3,5%.
«Βαρόμετρο» για την άνοδο των εισπράξεων φέτος θα αποτελέσει η εξέλιξη των εσόδων από τους Γερμανούς και τους Βρετανούς τουρίστες. Από τις δύο αυτές αγορές η Ελλάδα αποκόμισε πέρυσι περί τα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η διατήρηση της αύξησης των εσόδων από τη Ρωσία και η επάνοδος σε θετικό πεδίο των εισπράξεων από τη Γαλλία και την Ιταλία. Θετικά αναμένεται να κινηθούν βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων τα μεγέθη από την αμερικανική αγορά.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις των ξένων τουριστών αναμένεται να φθάσουν, φέτος, στον αριθμό-ρεκόρ των 28 εκατ. Στην εκτιμώμενη επίτευξη του ρεκόρ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα προβλήματα της Τουρκίας στη βασική περίοδο των προκρατήσεων και οι σημαντικές προσφορές που έδωσαν από νωρίς οι Ελληνες ξενοδόχοι για κρατήσεις την καλοκαιρινή περίοδο στις ξένες αγορές. Επίσης, σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η ταξιδιωτική κίνηση από τους Ελληνες που μένουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια για επαγγελματικούς λόγους και επισκέπτονται, κατά τεκμήριο, τη χώρα πάνω από μία φορά μέσα στο έτος.
Πάντως, «αχίλλειος πτέρνα» για τον ελληνικό τουρισμό, τη φετινή περίοδο, θα αποτελέσει ο κλάδος της κρουαζιέρας, καθώς αναμένεται σημαντική μείωση του αριθμού των επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια και κατ’ επέκταση των εσόδων, ενώ αβέβαιη παραμένει και η σεζόν του 2018.
Πηγή: kathimerini.gr