ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Γερμανία: Σοκαριστική εκτίμηση από τουριστικές επιχειρήσεις για διατήρηση των περιοριστικών μέτρων άλλους 13 μήνες

Οι γερμανικές επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απαισιόδοξες για σύντομη άρση των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών (Ifo).

Οι περισσότερες από αυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί θα διατηρηθούν για μακρά ακόμη χρονική περίοδο έως και τους, κατά μέσον όρο, 8,5 μήνες.

Πιο αναλυτικά και ανά τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται. Οι επιχειρήσεις στον τομέα των πάσης φύσεως παροχής υπηρεσιών εκτιμούν ότι οι περιορισμοί θα διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που φθάνει έως και τους εννέα μήνες.

Στο εμπόριο οι εκτιμήσεις φθάνουν στους 8,6 μήνες, στις κατασκευές τους 8,2 μήνες και στην βιομηχανία γενικά στους 7,8 μήνες. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις στον τουρισμό όπου οι προβλέψεις είναι αρκετά απαισιόδοξες με διατήρηση των αυστηρών περιορισμών για 13 ακόμη μήνες. Ο τομέας του τουρισμού καταγράφει συνεχώς αρνητικές επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα οι διανυκτερεύσεις για τον μήνα Ιούνιο παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 41,7% σε σύγκριση προς τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στους τομείς της εστίασης και των υπηρεσιών «catering» η αναμονή για άρση των περιορισμών φθάνει στους 11 μήνες. Στην εκπαίδευση οι εκτιμήσεις φθάνουν στους, κατά μέσον όρο, στους 10 μήνες. Στον τομέα της στέγασης οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειασθούν περίπου 9,3 μήνες ώστε να επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στον τομέα της αποθήκευσης η αναμονή εκτιμάται στους 8,3 μήνες. Οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις και οι ταχυμεταφορές εκτιμούν άρση των περιορισμών με την μικρότερη χρονική περίοδο 6,6 μήνες.

Στην βιομηχανία οι διάφοροι τομείς πλήττονται ακόμη περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις σχετικά με το χρονικό διάστημα πλήρους άρσης των περιορισμών είναι απαισιόδοξες. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 11,2 μήνες για άρση των περιορισμών αφορά στις βιομηχανίες επεξεργασίας δέρματος, δερμάτινων ειδών και υποδημάτων. Στους τομείς ετοίμου ενδύματος και κλωστοϋφαντουργίας η άρση των περιορισμών δεν αναμένεται προ των 9,3 και 9 μηνών αντίστοιχα.

Στον τομέα των χημικών βιομηχανιών η αναμονή για επιστροφή στην κανονικότητα ανέρχεται στους 8,2 μήνες και στην βιομηχανία μηχανημάτων η αντίστοιχη χρονική περίοδος στους 7,9 μήνες. Οι παραγωγείς ποτών έχουν τις καλύτερες εκτιμήσεις με αναμονή περίπου στους 6,4 μήνες.

Σχολιάστε