ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Γρηγόρης Τάσιος: Τι ισχύει με τις προκαταβολές χρημάτων που έχουν λάβει τα ξενοδοχεία

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GRTimes.gr, ανέφερε τι ισχύει με τις προκαταβολές χρημάτων που έχουν λάβει τα ξενοδοχεία.  

«Το θέμα των επιστροφών χρημάτων είναι σύνθετο. Τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τα περισσότερα, δεν έχουν επιστρέψει τις προκαταβολές για μαθητικές εκδρομές. Όσων αφορά τις προκαταβολές έχουμε τα εξής:

Τις προκαταβολές που εκκρεμούν ενόψει καλοκαιριού, αυτές όποιος πελάτης τις ζητάει, συνήθως τις παίρνει. Τις προκαταβολές που ήρθαν μέσω Γραφείων από τα early bookings του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι οποίες είναι στον αέρα και δεν μπορούν να επιστραφούν εξ’ αιτίας της κατάστασης.

Επίσης, υπήρχαν χρηματοδοτήσεις με 2ετή – 3ετή προγράμματα συμβολαίων, έναντι διανυκτερεύσεων. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς -Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας- είχαν τέτοια συμβόλαια, δηλαδή εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων έναντι προκαταβολών. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν, έγιναν έργα, αλλά υπάρχουν και υπόλοιπα που τώρα ζητούνται να επιστραφούν.

Τα παραπάνω ζητήματα, για να διευθετηθούν χρειάζεται η στήριξη του τραπεζικού συστήματος με κεφάλαια κίνησης και, φυσικά, η επαναδραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων και η αναθέρμανση συνολικά της αγοράς. Αυτά τα θέματα θα τα δούμε σε δεύτερη φάση και ήδη σκεπτόμαστε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, από κοινού, να εξετάσουμε το νομικό καθεστώς που διέπει αυτές τις συναλλαγές – διαφορές».

Σχολιάστε