ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δήμος Θερμαϊκού: Ένα οικολογικό παραλιακό πάρκο δίπλα στη Θεσσαλονίκη

Ο χώρος ανάπτυξης του Ecobeach-Αγία Τριάδα εκτείνεται σε ακτή μήκους 400 μ. περίπου, μεταξύ του κάμπινγκ και των ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας. Οι εγκαταστάσεις δεν φράσσονται και διατίθενται δωρεάν χωρίς πληρωμή εισόδου.

Δυόμιση εκατομμύρια ευρώ , πόσο που αποτελεί τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Δήμου Θερμαϊκού, εγκρίθηκαν  για την ανάπλαση του μεγαλύτερου τμήματος της παραλιακής ζώνης της Αγίας Τριάδας.

Η έναρξη των εργασιών αναβάθμισης αναμένεται να γίνει άμεσα, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις ύψους 300.000 ευρώ μπροστά από τα ΚΑΑΥ.

Το συνολικό σχέδιο για την Αγία Τριάδα πάντως αναμένεται να συμπληρωθεί μέσα στο Μάρτιο, καθώς κρίνεται η τύχη μιας από τις εμβληματικές επίσης μελέτες του δήμου, που αφορά στην «Ecobeach Agia Triada».

Η έγκριση της χρηματοδότησης, η οποία συνολικά ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, είναι το επιστέγασμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλει η δημοτική αρχή για να αναμορφώσει και να βελτιώσει την εικόνα της παραλιακής ζώνης.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project, καθώς θα είναι η πρώτη οικολογική παραλία, που προβλέφθηκε να αξιοποιεί μόνο το 25% της έκτασης με ομπρέλες, αφήνοντας το υπόλοιπο 75% ελεύθερο σε κάθε είδους πρόσβαση, περιλαμβάνοντας και χώρο εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Οι μελετητές μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως «οικολογικό παραλιακό πάρκο» και φιλοδοξούν –εφόσον τελικά πάρει το «πράσινο φως»- να αποτελέσει τον οδηγό για την ανάπτυξη κι άλλων παραλιών στην υπόλοιπη Ελλάδα με ήπια και περιβαλλοντικά οικολογική εκμετάλλευση. Ο δήμος παραχωρεί για το σκοπό αυτό δυο όμορα με την ακτή οικόπεδα (περίπου 3,5 στρεμμάτων), ενώ το project προβλέπεται να αναπτυχθεί σε ακτογραμμή περίπου 300 μέτρων  και δε θα περιλαμβάνει μόνιμες, βαριές κατασκευές, αλλά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και 3.000 λουόμενων. Προβλέπονται αποδυτήρια, ντουζιέρες, χώροι σκίασης, θαλάσσιες εξέδρες, χώροι εστίασης με χρήση αυτόματων πωλητών, κινηματογράφος, χώροι εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στο σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ είτε έχουν προβλήματα κίνησης είτε όρασης.

Ο σχεδιασμός της «Ecobeach Agia Triada» ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδας.

Σχολιάστε