Uncategorized

Δημήτρης Χαριτίδης: “Λιγότεροι Ρώσοι στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ήρθαν με τιμές κάτω του κόστους”

Τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 αναδεικνύει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης. Προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής κίνησης των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, δηλώνει με σαφήνεια ότι «η εξέλιξη αυτή δεν προμηνυόταν έως τον Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς- καθώς έως τότε οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά κινούνταν σε ικανοποιητικά επίπεδα» και χωρίς περιστροφές επισημαίνει ότι «τα έως τότε δεδομένα ανατράπηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα (9 Απριλίου 2018). Το ρούβλι έχασε σε μια εβδομάδα περίπου 12% της αξίας του και σε συνδυασμό με τη λήξη των εκπτώσεων για πρώιμες κρατήσεις «το ελληνικό προϊόν είχε γίνει πολύ ακριβό για τους Ρώσους τουρίστες».

Πέραν τούτου, καθοριστικό ρόλο στη μείωση του εισερχόμενου στην Ελλάδα ρωσικού τουρισμού τη φετινή σεζόν έπαιξαν παράγοντες, όπως σχετικά αποσαφηνίζει ο κ. Χαριτίδης: «η δυναμική επανεμφάνιση της Τουρκίας όπου οι τιμές καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικές καθώς διαμορφώνονται σε δολάρια και λόγω της υπερπροσφοράς των αεροπορικών θέσεων και προκειμένου οι tour operators να τις κλείσουν προέβησαν σε αρκετό μεγάλο ντάμπινγκ, με αποτέλεσμα το «ελληνικό προϊόν να καταστεί ακόμα πιο ακριβό».

Επιπλέον, ανασταλτικοί παράγοντες στην εισροή μεγάλου ρεύματος Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι ήταν: α) η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, β) η οικονομική κατάσταση στο μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της γης, γ) η πτώχευση 7 μικρών Ρώσων tour operators με αποτέλεσμα δ) στους Ρώσους καταναλωτές- ταξιδιώτες να καλλιεργηθεί φόβος και αποτροπή από την πραγματοποίηση ταξιδίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες αυτούς οι Ρώσοι tour operators που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και προκειμένου να καλύψουν τις αεροπορικές θέσεις αλλά και τις κλίνες που είχαν κλείσει σε ελληνικά ξενοδοχεία, προέβησαν σε μείωση της τιμής των τουριστικών τους προγραμμάτων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Ρώσοι που επισκέφτηκαν φέτος τη χώρα μας να ήρθαν με τιμές κάτω του κόστους. Επιπλέον, όλοι οι Ρώσοι tour operators μείωσαν το πτητικό πρόγραμμά τους στην Ελλάδα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Καταγραφείσες εξελίξεις που θα πρέπει να προβληματίσουν όσους εμπλέκονται στην Ελλάδα με τον ρωσικό τουρισμό και δη τους ξενοδόχους. «Δεν θα πρέπει να δραστηριοποιούνται μόνο όταν το πρόβλημα- από την για παράδειγμα πτώχευση ενός tour operator- τους χτυπά την πόρτα», σχολιάζει δηκτικά κ. Χαριτίδης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας καταθέτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog τον προβληματισμό, για την ακρίβεια την ανησυχία του για τη μείωση των διανυκτερεύσεων  και της μέσης τουριστικής δαπάνης των ξένων τουριστών στη χώρα μας. Καίρια ζητήματα που εγείρουν σοβαρό προβληματισμό για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον ελληνικό τουρισμό.

Επιπλέον, αποκαλύπτει τον απολογισμό της δράσης της Tez Tour Ελλάδας για το 2018 τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Tez Tour Ελλάδας έφερε στην Ελλάδα το 2018 περισσότερους κατά 10% τουρίστες από τα 9 συνολικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στα οποία δραστηριοποιείται», εξηγεί για ποιους λόγους η Tez Tour Ελλάδας είναι upper class tour operator και σταχυολογεί σημαντικές εξελίξεις από τη δεκαετή δράση της στις ξένες αγορές.

Ταυτόχρονα, απερίφραστα δηλώνει ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα από τη ρωσική αγορά, ενώ αποκαλύπτει ότι οι αεροπορικές θέσεις τη Tez Tour Ελλάδας για το 2019 θα είναι κατά 10% αυξημένες σε σχέση με το 2018, φέροντας στην Ελλάδα περισσότερους ξένους τουρίστες.

Λιγότεροι κατά 5%-6% Ρώσοι τουρίστες φέτος σε βασικούς προορισμούς της Ελλάδας

Ποιος είναι τελικά ο απολογισμός από την τουριστική κίνηση των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα τη φετινή τουριστική χρονιά;

Η συνολική πτώση της τουριστικής κίνησης των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα το 2018 είναι τελικά λίγο πιο μικρή από αυτήν που είχα επισημάνει το χειμώνα της τρέχουσας χρονιάς. Εάν αναλογιστούμε πως εκείνη την εποχή οι περισσότεροι παίκτες μιλούσανε για αύξηση και μάλιστα πολύ μεγάλη των Ρώσων τουριστών φέτος στη χώρα μας, τότε θα μπορούσα να πω ότι οι προβλέψεις μας ήταν πολύ σωστές. Όλοι οι βασικοί δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί έχουν καταγράψει μείωση από 5% έως 11%, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» ελληνικοί προορισμοί στην προτίμηση των Ρώσων τουριστών

Για ποιους λόγους παρατηρείται την τρέχουσα χρονιά αυτή η μείωση της τουριστικής κίνησης των Ρώσων ταξιδιωτών; Και σε ποιους ελληνικούς προορισμούς καταγράφηκε φέτος αύξηση και σε ποιους αντιθέτως μείωση των αφίξεων Ρώσων τουριστών το 2018;

Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει καταγράψει μια σημαντική αύξηση της τάξεως έως και του 40%. Σε αυτή την άκρως θετική εξέλιξη για το ρωσικό τουρισμό στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν συμβάλλει οι πολυάριθμες πτήσεις που πραγματοποιούνται- με μικρότερη βέβαια σήμερα συχνότητα- από τη Μόσχα προς την Αθήνα και τούμπαλιν. Η Αθήνα όμως, είναι ένας προορισμός κυρίως για μεμονωμένους πελάτες, για επαγγελματικά ταξίδια, για city breaks και για τους περισσότερους tour operators δεν αποτελεί έναν στρατηγικό προορισμό. Ο μοναδικός tour operator που ασχολείται πολύ σοβαρά με την Αθήνα και έχει μια ικανοποιητική κίνηση είναι ο Μουζενίδης.

Άλλος ένας ελληνικός προορισμός που καταγράφει πολύ σημαντική αύξηση είναι η Κέρκυρα. Το νησί των Φαιάκων είχε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο της τρέχουσας χρονιάς 52.938 αεροπορικές αφίξεις, καταγράφοντας αύξηση 18% σε σχέση με πέρσι. Όπως όμως διαπιστώνεται τα νούμερα των αφίξεων είναι πολύ μικρά καθώς η Κέρκυρα είχε το εξάμηνο Μαΐου Οκτωβρίου συνολικά 1.444.484 αφίξεις ξένων τουριστών.

Το Ηράκλειο  εξακολουθεί να παραμένει ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες. Ωστόσο, παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 6%, με τις αεροπορικές αφίξεις των Ρώσων ταξιδιωτών να ανέρχονται συνολικά στις 308.152. Απλώς να αναφέρω ότι υπήρχε πτήση από τη Μόσχα προς τα Χανιά η οποία σταμάτησε στα μέσα Ιουλίου της φετινής τουριστικής σεζόν λόγω χαμηλής ζήτησης.

Η Ρόδος για άλλη  μια χρονιά καταγράφει μείωση αφίξεων από την Ρωσία, με την πτώση να προσεγγίζει ποσοστό της τάξεως του 11%, ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος αεροπορικώς το  νησί φτάνει στα 112.587 άτομα.

Το αεροδρόμιο  του Αράξου σημειώνει το εξάμηνο Μαΐου- Οκτωβρίου 2018 μείωση των αφίξεων των Ρώσων ταξιδιωτών κατά 13% και ο συνολικός αριθμός προσεγγίζει σε αριθμό τις 12.246 αφίξεις.

Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη και επειδή παρακολουθώ μόνο την καθαρή τουριστική περίοδο, τα στοιχεία που έχω για το διάστημα Μαΐου Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς από το αεροδρόμιο Μακεδονία, παρουσιάζουν μείωση των αφίξεων κατά 5%, με τις αφίξεις Ρώσων τουριστών να ανέρχονται συνολικά στις 140.968 για το συγκεκριμένο εξάμηνο.

Απαντώντας στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, η μείωση των Ρώσων τουριστών τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα οφείλεται σε πλειάδα καίριων παραγόντων όπως ενδεικτικά: η ισοτιμία ευρώ και ρούβλι- μεταξύ άλλων να επισημάνω ότι τη Δευτέρα του Πάσχα του 2018 το ρούβλι έχασε σε μια εβδομάδα περίπου 12% της αξίας του μια σε συνδυασμό με τη λήξη των εκπτώσεων για πρώιμες κρατήσεις «το ελληνικό πρωινό είχε γίνει πολύ ακριβό για τους Ρώσους τουρίστες». Επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία ήταν ένας πολύ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας όπως και η πολύ δυναμική επανεμφάνιση της Τουρκίας. Οι τιμές των τουριστικών πακέτων στη γειτονική χώρα διαμορφώνονται σε δολάρια και για αυτό είναι πολύ ελκυστικά προγράμματα για τους Ρώσους ταξιδιώτες. Δοθείσας της ευκαιρίας να τονίσω ότι παρόλο που η Τουρκία έσπασε κάθε ρεκόρ αφίξεων στους Ρώσους ταξιδιώτες- με τον αριθμό τους να φτάνει τα 6 εκατ. άτομα- εντούτοις και λόγω της υπερπροσφοράς των αεροπορικών θέσεων και προκειμένου οι tour operators να τις κλείσουν προέβησαν σε αρκετό μεγάλο ντάμπινγκ, με αποτέλεσμα το «ελληνικό προϊον να καταστεί ακόμα πιο ακριβό».

Ανησυχία για τη μείωση των διανυκτερεύσεων και της μέσης τουριστικής δαπάνης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνω και το εξής: όλοι μιλάνε για ρεκόρ αφίξεων στον ελληνικό τουρισμό τη φετινή χρονιά όμως για κάποιο λόγο κανείς- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν λέει ότι ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων έχει μειωθεί. Οπότε, ναι μεν είχαμε ρεκόρ αφίξεων από όλες τις ξένες αγορές αλλά τον Αύγουστο αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία έδιναν προσφορές. Άρα ναι μεν έχουμε αύξηση των αφίξεων αλλά είναι αυτό που θέλουμε;

Επίσης πολύ σημαντικό και αρνητικό γεγονός είναι η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας η οποία παρουσίαζε αύξηση μέχρι τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς, τον Αύγουστο κατέγραψε μείωση 3,2% συμπαρασύροντας σε οριακή πτώση (-0,2%) τη μέση δαπάνη για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018. Η αγορά της Ρωσίας αποδείχθηκε πρωταθλήτρια στην πτώση, καθώς κατέγραψε μείωση των εισπράξεων κατά 39,5% τον Αύγουστο και κατά 23% στους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή είναι η πιο ανησυχητική από όλες τις άλλες εξελίξεις που αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες του ελληνικού τουριστικού κλάδου, όπως για παράδειγμα μια ενδεχόμενη μικρή μείωση των αφίξεων.

Η Tez Tour Ελλάδας έφερε το 2018 περισσότερους κατά 10% ξένους τουρίστες στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2017

Ποιος είναι ο απολογισμός της Tez Tour Ελλάδας για το 2018;

Ως Tez Tour Ελλάδας πήγαμε αρκετά ικανοποιητικά στις αφίξεις εάν και τα νούμερα κινήθηκαν κάτω από τα αρχικά μας σχέδια. Είμαστε από τους λίγους tour operators που σε αρκετούς προορισμούς παρόλο που σημειώθηκε γενική πτώση της ρωσικής αγοράς, εντούτοις εμείς καταγράψαμε αύξηση. Πιο συγκεκριμένα: στην Κρήτη η Tez Tour Ελλάδας έχει αύξηση της τάξεως του 4,8%, στη Ρόδο +2,8%, στην Κέρκυρα +14%,  στη Θεσσαλονίκη +2%, και μια μείωση από την Ρωσία στον Άραξο -13%. Ειδικά όμως στον Αραξο προσθέσαμε πάρα πολλές καινούριες πτήσεις από άλλες χώρες και είχαμε μια συνολική αύξηση από όλες τις αγορές μας της τάξεως του 62%! Επίσης, διακινούμε λίγο περισσότερο από το 20% της συνολικής επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου του Αράξου. Γεγονός που είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο σημαντική είναι και η επιτυχία της Tez Tour Ελλάδας στη Ρόδο όπου παρόλο που για δεύτερη συνεχή χρονιά υπάρχει πτώση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία, εντούτοις εμείς για δεύτερη σεζόν κλείνουμε με αύξηση.

Η Tez Tour Ελλάδας έφερε περισσότερους κατά 10% ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το 2018, σε σχέση με το 2017.

Όπως όμως προανέφερα, «το παν δεν είναι οι αφίξεις, τα κεφάλια αλλά τι οικονομικό αποτέλεσμα έχεις».

Οι επιτυχίες του upper class tour operator Tez Tour Ελλάδας κατά τη δεκαετή δράση του στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Tez Tour Ελλάδας δραστηριοποιείται επί 10 συναπτά έτη στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό από 9 συνολικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (πέραν της Ρωσίας), ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις που σταχυολογείτε από την πολυετή αυτή δράση της στις συγκεκριμένες ξένες αγορές; 

Αρχικά να αναφέρω ότι μας χαροποίησε πάρα πολύ το γεγονός  ότι φέτος βραβευτήκαμε στα Greek Hospitality Awards ως ο καλύτερος tour operator στην Ελλάδα. H βράβευση αυτή αποτελεί επιβράβευση του έργου μας στην Ελλάδα. Η Tez Tour Ελλάδας είναι ένας αρκετά μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός από μόνος του, ο οποίος προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά, Προσπαθούμε και συμμετέχουμε ενεργά σε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθειάς μας για την καλύτερη προώθηση της χώρας μας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Σε ότι αφορά στα 9 συνολικά ξένα κράτη στα οποία δραστηριοποιούμαστε, πριν από τρία χρόνια κάναμε μεγάλο άνοιγμα στην Ρουμανία και σήμερα η TezTour Ελλάδας διακινεί το 30% της επιβατικής κίνησης των Ρουμάνων τουριστών στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου. Η τουριστική κίνηση από τις βαλτικές χώρες που έχει αυξηθεί, έχει αγγίξει το σημείο pick της. Επιπλέον, διαπιστώνουμε τη δυναμική και εντυπωσιακή επανεμφάνιση των Ουκρανών ταξιδιωτών στην Ελλάδα φέτος. Η Tez Tour Ελλάδας εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση στις αφίξεις Ουκρανών φέτος, ενώ για πρώτη φορά βάλαμε πτήση από το Κίεβο προς τον Άραξο.  Πρόκειται για ταξιδιώτες με καλό εισοδηματικό επίπεδο οι οποίοι επιλέγουν για τις διακοπές τους και διαμένουν σε ακριβά ελληνικά πεντάστερα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα η Tez Tour Ελλάδας να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στο δείκτη της πελατείας των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων μεταξύ των  tour operators που δραστηριοποιούνται στις 9 ξένες αγορές από όπου προσελκύει πελάτες στην Ελλάδα η εταιρία μας.

Εν κατακλείδι, να υπογραμμίσω ότι η Tez Tour Ελλάδας δεν είναι ένας αμιγώς tour operator του μαζικού τουρισμού αλλά ανήκει στην κατηγορία τουupper class tour operating προσελκύοντας καλού βαλαντίου ξένους ταξιδιώτες οι οποίοι για τις διακοπές τους στη χώρα μας επιλέγουν τη διαμονή τους σε τεσσάρων και κυρίως πέντε αστέρων ελληνικά ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειώσω ότι η μέση τιμή των εκδρομών τις οποίες πραγματοποιεί η Tez Tour Ελλάδας για τους ξένους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας με τις ταξιδιωτικές μας υπηρεσίες, αυξήθηκε. Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για το σχεδιασμό των εκδρομών του τουριστικού μας προγράμματος, επιδιώκοντας να δελεάσουμε τους ξένους πελάτες- επισκέπτες στη χώρα μας να περιηγηθούν στις όμορφες και όχι τόσο γνωστές –ειδικά για τους repeaters- τοποθεσίες της Ελλάδας.

Photo Credits: Tez Tour Ελλάδας

Εκτιμήσεις για το 2019- «Η Ελλάδα είναι «όμηρος» της ισοτιμίας ευρώ και ρουβλίου

Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής σας εκτιμήσεις για την τον εισερχόμενο στην Ελλάδα ρωσικό τουρισμό το 2019;

Προς το παρόν οι πωλήσεις των χειμερινών προγραμμάτων στη Ρωσία είναι πιο κάτω από πέρυσι. Εκτιμώ ότι το καλοκαίρι του 2019 θα είναι δύσκολο για τη ρωσική αγορά και εάν θα έχουμε την επόμενη τουριστική χρονιά τα ίδια με φέτος νούμερα, θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη λογική αύξηση (5%-6%) στην οποία προέβησαν οι Έλληνες ξενοδόχοι, την αύξηση της τιμής του καυσίμου κατ’ επέκταση και του αεροπορικού εισιτηρίου αλλά και την ισοτιμία ευρώ και ρουβλίου που διαμορφώνεται σήμερα στο 1 προς 76, το ελληνικό πακέτο για το 2019 είναι ακριβό κατά 20% για τους Ρώσους τουρίστες, σε σχέση με το 2018. Μοιραία είμαστε «όμηροι της ισοτιμίας» και εάν το ρούβλι αυξηθεί, τότε θα μειωθεί η τιμή του τουριστικού προγράμματος.

Πέραν των οικονομικοπολιτικών γεγονότων στη Ρωσία, κρίσιμος παράγοντας για το πώς θα διαμορφωθεί ο εισερχόμενος στην Ελλάδα ρωσικός τουρισμός το 2019, είναι οι σχέσεις της Ρωσικής με την Εκκλησία της Ελλάδας καθώς η πρώτη έλαβε πριν από λίγο καιρό την απόφαση της διακοπής όλων των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Η Tez Tour Ελλάδας στοχεύει να φέρει περισσότερους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το 2019

Ωστόσο, εμείς σαν Tez Tour Ελλάδας θα έχουμε το 2019 τις ίδιες με φέτος αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία, αλλά θα αυξήσουμε αρκετά τις θέσεις μας από την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Για την ακρίβεια στοχεύουμε στο φέρουμε περισσότερους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το 2019, αυξάνοντας τις αεροπορικές μας θέσεις κατά 10%, σε σύγκριση με το 2018. Το καίριο ωστόσο θέμα είναι εάν θα πωληθούν, κερδίζοντας την προτίμηση των ξένων τουριστών από τα συνολικά 9 κράτη της Ανατολικής Ευρώπης από όπου φέρνει ταξιδιώτες στην Ελλάδα η Tez Tour Ελλάδας.

Σχολιάστε