ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά

Δεκτή έκανε στη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2019 η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) τη μετατροπή του κτηρίου SILO στο λιμάνι του Πειραιά (πολύ κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας) σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2015. Η δημιουργία του Μουσείου έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), όπως προκύπτει και από σχετική επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για την πόλη του Πειραιά, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία του ΟΛΠ. Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους. Το SILO, ένα βιομηχανικό κτήριο, κατασκευασμένο τη διετία 1934 – 1936, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του Πειραιά ως λιμάνι, έχει εμβληματική σημασία τόσο ως προς τη θέση του, να δεσπόζει του λιμανιού δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ως προς τη σημασία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 6 – 7 χρόνια διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μετατροπή του SILO σε μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και η πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο προέβλεπε:

1. Mια εντυπωσιακή κόκκινη φυσούνα που μοιάζει με πλοίο και θα οδηγεί στο νέο μουσείο.

2. To μουσείο θα φιλοξενεί περίπου 2.000 εκθέματα που έχουν ανελκυστεί από τις ελληνικές θάλασσες, τα οποία τώρα βρίσκονται σε αποθήκες της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Επειδή όμως η κινεζική Cosco έχει εξαγοράσει τον ΟΛΠ, θα απαιτηθεί η σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα ώστε ο ΟΛΠ (δηλαδή η Cosco) να αναλάβει το κόστος μετατροπής του κτηρίου σε μουσείο και το ελληνικό Δημόσιο να το λειτουργήσει.

Το κτήριο αριστερά με το ρολόι θα μετατραπεί σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων…

και οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του νέου μουσείου σύμφωνα με τα σχέδια του παλιού διαγωνισμού

Σχολιάστε