Το 2009, μόλις ένα 15,3% των Ελλήνων θεωρούσε ότι οι μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης εντοπίζονταν στα τουριστικά ακίνητα. Εν έτει 2018, μετά από μία δεκαετία κατά την οποία η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλα τα επίπεδα – ως προς τις τιμές, τον όγκο των συναλλαγών αλλά και την οικοδομική δραστηριότητα – και με το «αγκάθι» των πλειστηριασμών να βρίσκεται μπροστά, τα τουριστικά ακίνητα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφού πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει για την επόμενη διετία τις μεγαλύτερες προοπτικές σε σύγκριση με τα διαμερίσματα, τα επαγγελματικά ακίνητα ή ακόμη και τα οικόπεδα.
Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Η έρευνα καταδεικνύει ότι μια μακροχρόνια τάση της ελληνικής κοινωνίας, να… εκτιμά περισσότερο τις επενδύσεις σε αστικά ακίνητα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα), φαίνεται τώρα να αντιστρέφεται υπέρ των επενδύσεων σε τουριστικές περιοχές. Εξού και παρουσιάζεται κατακόρυφη αύξηση της τάσης για πρόθεση αγοράς ακινήτων σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Η έρευνα για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και την αγορά ακινήτων είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε την περίοδο από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου με ένα δείγμα 1.744 ατόμων πανελλαδικά.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές κατά την περίοδο της τελευταίας 15ετίας, αφού το 2004 μόλις ένα 5% κατέτασσε αυτού του είδους τα ακίνητα στις περιοχές με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ποσοστό που έχει εκτοξευθεί στο 56,1% το 2018. Τα νότια προάστια και η Ανατολική Αττική, περιλαμβάνονται (όπως και οι ορεινές περιοχές) στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ωστόσο οι τάσεις είναι πτωτικές αφού πλέον ένα 11,3% θεωρεί ότι εκεί υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον έναντι του 15,7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2004.
Λόγω της ανόδου του τουρισμού έχει ανέβει και το ποσοστό των ορεινών περιοχών με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στην κατηγορία των περιοχών με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το μόλις 3% του 2004 στο 16,1% το 2018, ενώ στο 43,5% είναι σήμερα η Αττική και στο 19% η Θεσσαλονίκη.
Η άνοδος του τουρισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ποσοστό 7,2% των ιδιοκτητών προσπάθησε να εκμισθώσει κάποιο ακίνητο το 2017 μέσω της πλατφόρμας Airbnb και συναφών διαδικτυακών τόπων ενώ το 20,3% το επιχείρησε μέσω παραδοσιακών τρόπων.
Μετά τα τουριστικά ακίνητα, όπου οι Ελληνες θεωρούν σήμερα ότι εντοπίζονται οι μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρονιά (έως δύο απαντήσεις), τα διαμερίσματα ακολουθούν στη δεύτερη θέση με ένα 24,3% των απαντήσεων από 34,3% το 2009, τα επαγγελματικά ακίνητα με 11,6% πλέον από 9,5% το 2009 και τα οικόπεδα, όπου το ποσοστό των απαντήσεων έχει μειωθεί στο 9,4% από 26,9% στις αρχές της κρίσης.