Μια καφέ αρκούδα με τα μικρά της να ξεπροβάλλουν από τους θάμνους, ένας ψαράς περικυκλωμένος από πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς, φοινικόπτερα (ή αλλιώς φλαμίνγκο) στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι, ένας μελισσοφάγος την ώρα που γευματίζει, ένας νανόμπουφος που μας κοιτάζει κάπως… περίεργα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση».
Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος κάλεσαν το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Συνολικά 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας στον διαγωνισμό 7.937 φωτογραφίες! Φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, καθώς και για δεκάδες διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που χρήζουν προστασίας.
Το έργο των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Επέλεξαν ωστόσο τις 40 καλύτερες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικές από τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.
Στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Κύριλλο Σαμαρά, το 2ο βραβείο στον Μάρκο Χουζούρη και το 3ο βραβείο στον Νίκο Κούτρα, ενώ 17 ακόμα συμμετοχές έλαβαν τιμητικό έπαινο. Στην κατηγορία των ερασιτεχνών φωτογράφων απονεμήθηκαν 5 βραβεία, στους Αργύρη Καραμούζα (1η θέση), Αλέξανδρο Μαλαπέτσα (2η θέση), Γεώργιο Καρκαλή (3η θέση), Σωτήρη Ζαπαντιώτη (4η θέση) και Χρήστο Περδικομάτη (5η θέση), ενώ 15 ακόμα συμμετοχές έλαβαν επίσης τιμητικό έπαινο.
Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν σε 3D έκθεση ΕΔΩ.
Μελισσοφάγος (Merops apiaster) στην πεδιάδα της Κωπαΐδας. Μεταναστευτικό πουλί με εντυπωσιακά χρώματα, και εξαιρετική ικανότητα να κυνηγάει ιπτάμενα έντομα. Ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και επιστρέφει την άνοιξη στην Ελλάδα για να γεννήσει, φτιάχνοντας τη φωλιά του μέσα σε τούνελ στο έδαφος.Μελισσοφάγος (Merops apiaster) στην πεδιάδα της Κωπαΐδας. Μεταναστευτικό πουλί με εντυπωσιακά χρώματα, και εξαιρετική ικανότητα να κυνηγάει ιπτάμενα έντομα. Ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και επιστρέφει την άνοιξη στην Ελλάδα για να γεννήσει, φτιάχνοντας τη φωλιά του μέσα σε τούνελ στο έδαφος.Μελισσοφάγος (Merops apiaster) στην πεδιάδα της Κωπαΐδας. Μεταναστευτικό πουλί με εντυπωσιακά χρώματα, και εξαιρετική ικανότητα να κυνηγάει ιπτάμενα έντομα. Ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και επιστρέφει την άνοιξη στην Ελλάδα για να γεννήσει, φτιάχνοντας τη φωλιά του μέσα σε τούνελ στο έδαφος. Φωτό: Χρήστος Σάλλας
Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας
Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.
Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.