ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η πρωταθλήτρια κωπηλασίας που έγινε αγρότισσα

Το success story της ιδιοκτήτριας του καταστήματος «Ορεινή Γη» που κατακτά την αγορά με παραδοσιακά προϊόντα από τη Χαλκιδική  

Εδώ και πολύ καιρό, κυκλοφορεί με στολή εργασίας και το δρομολόγιο που κάνει καθημερινά από το χάραμα μέχρι αργά το απόγευμα δε θυμίζει σε καμία περίπτωση κλασσικό τύπο γυναίκας.

Το φορέματα της αντικαταστάθηκαν με φόρμα εργασίας, τα τακούνια της με αθλητικά και εκείνη κάθε πρωί με το αγροτικό της κάνει εξορμήσεις στη Χαλκιδική για να προμηθευτεί από τους ντόπιους παραγωγούς προϊόντα παραδοσιακά και να τα διοχετεύσει στη αγορά. άλλωστε όπως η ίδια λέει καλύτερο brand για προσέλκυση τουριστών δεν υπάρχει από την ίδια την παράδοση και τις ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις γαστρονομίες του κάθε τόπου πόσο μάλλον της Χαλκιδικής, αφού, σαν την Χαλκιδική δεν έχει πουθενά…

Ούτε και η ίδια θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως από αθλήτρια κωπηλασίας που έκανε πρωταθλητισμό και με σπουδές στο αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης θα άλλαζε ρότα στη ζωή της και θα στρεφόταν στα αγροτικά και ειδικότερα παραδοσιακά προϊόντα στήνοντας μία επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Μητροπόλεως 113 όπου το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, οι παραδοσιακές πίτες, τα μεζεδάκια, το αυθεντικό κρασί και ούζο αλλά και οι μοναδικές γεύσεις από τσάι θα κατάφερναν να γίνουν μόδα για τους Θεσσαλονικείς με την ίδια να ανοίγει πλέον τα φτερά της και στην πρωτεύουσα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και αν η κρίση φρέναρε τη ζωή αρκετών νέων ανθρώπων για τη Ρίτα η εποχή με τις δυσκολίες της λειτούργησε ως κίνητρο για να παλέψει και να κατακτήσει τον επιχειρηματικό χώρο μέσα από ένα αντικείμενο που η ίδια αγαπά, στηρίζει και υποστηρίζει δηλαδή τα παραδοσιακά προϊόντα της ορεινής γης και δη της Χαλκιδικής.

«Πριν λίγα χρόνια αποφάσισα να μείνω για μία περίοδο της ζωής μου και ενώ είχε μόλις ξεκινήσει η κρίση γύρω στο 2009 στην Αρναία της Χαλκιδικής. Εκεί αποφάσισα να ανοίξω μία εταιρεία τεχνολογίας. Έτσι ήρθα για πρώτη φορά ουσιαστικά σε επαφή με τους ανθρώπους της Χαλκιδικής, τα προϊόντα τους και αποφάσισα να κάνω μία ετικέτα όπως λέμε στη γλώσσα μας για τα προϊόντα αυτά. Μας άρεσαν τα προϊόντα που δοκιμάζαμε με τους φίλους μου και είπα να το προχωρήσω αυτό ως ιδέα επιχειρηματική. Η ιδέα προώθησης παραδοσιακών αυθεντικών προϊόντων που έχουν άρωμα χωριού, παράδοσης, σπιτικών μυστικών συνταγών, καλοζωίας με γοήτευε από μικρή γιατί και οι εικόνες αυτές δε μου ήταν άγνωστες από το σπίτι, από τους γονείς. Η μαμά μου είναι βλάχα, από το Περιβόλι Γρεβενών και έτσι μεγάλωσα μέσα σε ένα χωριάτικο περιβάλλον. Με αρώματα ιδιαίτερα και συνταγές σε πίτες, τραχανά, γιουφκάδες. Πάντα υπήρχε μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό στο σπίτι μας και λόγω αθλητισμού αργότερα αφού έκανα πρωταθλητισμό στην κωπηλασία έμαθα και την αξία και σημασία της σωστής διατροφής με καλά και αγνά υλικά. Η Ορεινή Χαλκιδική είναι για μένα ένας παράδεισος που ανακάλυψα και συνεχίζω να εξερευνώ και οι μυστικές συνταγές από γιαγιάδες είναι θαρρώ εγγύηση για ιδιαίτερες γεύσεις που έχουμε στο κατάστημα, στο στέκι καλύτερα έτσι το νιώθουν πια όλοι όσοι έρχονται και το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως 113, η «Ορεινή Γη», λέει η Ρίτα.

Στο ιδιαίτερο αυτό μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν απίθανες γαστρονομικές γεύσεις από καφέ, μέχρι παραδοσιακές πίτες, γλυκά του κουταλιού, τσάγια σε μοναδικές γεύσεις αλλά και υπέροχα ντόπιας παραγωγής κρασιά και ούζο. «Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, κάνουμε ελέγχους των προϊόντων πριν από την αγορά σε εργαστήρια του ΑΠΘ, ψάχνουμε να βρούμε παραδοσιακές συνταγές τις οποίες δίνουμε στους παραγωγούς και τους ζητάμε να παρασκευάζουν σύμφωνα με αυτές τις μαρμελάδες, ή τα γλυκά κουταλιού και άλλα προϊόντα, ελέγχουμε τις ελιές και το λάδι για το πώς καλλιεργήθηκαν και ποια φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν, ελέγχουμε το πώς και από πού και ποια άνθη προέρχεται το μέλι που θα προμηθευτούμε. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα πιστοποιημένο προϊόν, άριστης ποιότητας, η οποία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα σε βάθος χρόνου. Πρέπει να προσφέρουμε στην αγορά ό,τι καλύτερο υπάρχει και στην ορεινή Χαλκιδική υπάρχουν υπέροχα προϊόντα», τονίζει η Ρίτα Μπόση.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο συγγραφέας Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης επέλεξε την εταιρεία «Ορεινή Γη» και την συμπεριέλαβε στο βιβλίο του με τον τίτλο “Οι 50 καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες μέσα στην κρίση” που εκδόθηκε από τον οίκο Rosili. η Ρίτα καταλήγει σημειώνοντας ότι τα παραδοασιακά προίόντα είναι πια πόλς έλξης για όλους λόγω της υψηλής ποιότητας τους σε επίπεδο θρεπτικής αξίας και πως σε κάθε περίπτωση όλοι θέλουν να απολαμβάνουν γευστικές πανδαισίες με άρωμα χωριού…

Σχολιάστε