Με ιδιαίτερη επιτυχία και με κυρίαρχο μέλημα την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος,πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την ανάδοχο εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος η Πρακτική Ασκηση των ομάδων αντιμετώπισης ρύπανσης ξηράς και θάλασσας στα πλαίσια του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, ( Contingency Plan).
Στην πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε σενάριο καταστολής έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης εντός του Λιμένος Ηρακλείου, Προβλήτα ΙΙΙ, το οποίο περιλάμβανε υποθετικό περιστατικό διαρροής πετρελαίου και αντιμετώπιση της ρύπανσης. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε πραγματικούς χρόνους, καταγράφηκε λεπτομερώς και αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες και βίντεο.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης έγινε χρήση του ειδικού Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων για να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν προκειμένου να τις περισυλλέξει, ενώ ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ώστε να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού Σχεδίου Αντιμετώπισης.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την άρτια ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα.
Στην άσκηση συμμετείχαν, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης εκτός από το προσωπικό της αναδόχου εταιρείας Ε.Ρ.Ε., το προσωπικό του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη και τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Βαρδαβά, το τμήμα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου με επικεφαλής τον Λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Δουβή, την Ομάδα Αντιμετώπισης Ρύπανσης Θάλασσας – Σύνδεσμος Μονίμων Εργατών Λιμένος Ηρακλείου, την Ομάδα Αντιμετώπισης Ρύπανσης Ξηράς – Σύνδεσμος Μονίμων Εργατών Λιμένος Ηρακλείου, την Ομάδα Αντιμετώπισης Ρύπανσης Ξηράς – Τοπικοί Φορείς, Εθελοντές, την Ομάδα Αντιμετώπισης Ρύπανσης (Λοιπό προσωπικό Ο.Λ.Η. Α.Ε.), την Ομάδα Διοικητικής Υποστήριξης και την Ομάδα της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΛΗ.
Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν βοηθητικά πλωτά μέσα, του Συνδέσμου Λεμβούχων- Αποσκευοφόρων , Ρυμουλκά και τα πλωτά του Λ.Σ. του Κ.Λ/Χ Ηρακλείου.
Η άσκηση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι προαναφερθέντες εξήραν τόσο την ασφαλή, ταχεία και άρτια ανάπτυξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού όσο και την ετοιμότητα και τους χρόνους απόκρισης του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού στην αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.