ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

Μ.Απλαδενάκης ( TEZ TOUR ) “Επιταγές και θέσεις εργασίας ναρκοθετούν τον τουρισμό”.

Τουριστική σαιζόν με αναπάντητα ερωτηματικά και ανησυχίες είναι η περίοδος που έχουμε μπροστά μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεν Δντης της Tez Tour Ελλάδος  Μανόλης Απλαδενάκης μιλώντας στο holidaynews.gr
“Επιταγές και θέσεις εργασίας ναρκοθετούν τον τουρισμό για το 2020,και ξεκαθάριζε: 

“Υπάρχει ένα παράδοξο με όλη την διαχείριση της κρίσης. Κάποιες εταιρίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά αδυνατώ να καταλάβω πως για παράδειγμα έχουν κλείσει ξενοδοχεία και δουλεύουν κανονικά ταξιδιωτικά γραφεία. Εμείς που θα κοιμήσουμε τον τουρίστα; Δεν υπάρχει λογική και αυτό φέρνει δυσλειτουργίες.”

Στο ερώτημα μας, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, ο κ. Απλαδενάκης δεν φάνηκε αισιόδοξος δηλώνοντας οτι είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση για όλους.

“Έχουμε δύο κατηγορίες εργαζομένων, είπε χαρακτηριστικά.

“Εχει δοθεί μία παράταση έως τις 31 Μαϊου, ενώ 1 Ιουνίου ανοίγουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά, μέχρι τέλος Ιουνίου, όπου και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Οπότε πρέπει να υπάρξει και άλλη ρύθμιση και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Για τους υπαλλήλους των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων καλύπτεται μόνο το 60%, άρα το υπόλοιπο 40% πρέπει να γυρίσει πίσω στην εταιρία. Μία εταιρία, η οποία δεν έχει δουλειά.”

Όσον αφορά τους Tour Operators ο ίδιος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο θέμα αυτή την στιγμή σχετίζεται με τις επιταγές και τα ποσά αυτά τα οποία είναι δυσθεώρητα υψηλά :

“Αυτή την στιγμή οι εκδότες των επιταγών είναι στον αέρα. Οι επιταγές αυτές δίνονται για την εξυπηρέτηση των ξενοδόχων. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, όπου απειλεί γενικά την Εθνική οικονομία. Έχουμε κάνει πρόταση, ώστε να δοθεί μία βοήθεια στην εταιρία που έχει ξοδέψει χρήματα και να επιστραφούν οι επιταγές στον εκδότη τους, εφόσον το έργο δεν παράγεται.”

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ποσά που βρίσκονται στον αέρα μόνο για την Κρήτη ξεπερνούν τα 150 εκ ευρώ,και συνέχισε λέγοντας:

“Υπάρχουν αμέτρητα ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις. Αν θα ανοίξουμε πως θα λειτουργήσουμε; Θα μπορούμε να γεμίζουμε τα αεροπλάνα, τα λεωφορεία, τα ξενοδοχεία; Απλά ερωτήματα που προκαλούν αγωνία για το μέλλον. Κάνουμε εικασίες και δεν ξέρουμε τι θα γίνει.”

Ο κ. Απλαδενάκης αναφέρθηκε και στην περίπτωση ύπαρξης κρούσματος: “Ένα σημαντικό ερώτημα είναι το εξής: Aν κάποιος πελάτης αρρωστήσει, από ποιον θα διεκδικήσει; Από τον μεταφορέα, τον ξενοδόχο; Αν υπάρξει κάποιο κρούσμα σε ένα ξενοδοχείο, τι θα γίνει; Θα είναι σε καραντίνα το κρούσμα ή όλο το ξενοδοχείο;”

Κλείνοντας έκανε και μία πρόβλεψη για το μέλλον του τουρισμού. Αν όλα πάνε καλά και βρεθεί το φάρμακο, όπως τόνισε, θα επανέλθουμε σε δύο-τρία χρόνια στο 2019. Ούτε το 2021 θα είναι μία καλή σεζόν για τον τουριστικό τομέα.”

Σχολιάστε