ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Νέα αίτηση στα ασφαλιστικά για το κατασχεμένο ξενοδοχείο

Νέα αίτηση, σε μία ύστατη προσπάθεια να καταφέρουν να λειτουργήσουν το ξενοδοχείο που έχει κατασχεθεί από Αυστριακή εταιρεία leasing, κατέθεσαν χθες ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στο δικαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου, στην προσωρινή διαταγή με την οποία οι υπεύθυνοι της εταιρείας που διαχειρίζονταν τη ξενοδοχειακή μονάδα και οι εργαζόμενοι, ζητούσαν να επανεγκατασταθούν στη ξενοδοχειακή μονάδα και να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Έτσι χθες,  δια των δικηγόρων κ.κ. Κώστα Γιαννακού (για λογαριασμό των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου) και Δημήτρη Γεωργά (για τους εργαζόμενους) αντίστοιχα, κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) αίτηση με την οποία ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ζητά να οριστεί από το δικαστήριο ως μσεγγυούχος, δηλαδή να οριστεί υπεύθυνος να κατέχει και να λειτουργεί το ξενοδοχείο έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της διεκδικητικής αγωγής που έχει ήδη καταθέσει.

Μάλιστα,  με την ίδια αίτηση ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου,  δέχεται η διαχείριση του ξενοδοχείου να γίνεται αν όχι από ίδιο από τον διευθυντή του ξενοδοχείου, υπό τον έλεγχο και εποπτεία ορκωτού ελεγκτή που θα ορίσει το δικαστήριο.

Με την ίδια αίτηση ζητείται να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο με την οποία θα απαγορεύεται στην Αυστριακή εταιρεία να επιφέρει οποιαδήποτε νομική ή και πραγματική μεταβολή στο ακίνητο του ξενοδοχείου μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης και υπό τον όρο της συζήτησης της.

Επίσης με την ίδια προσωρινή διαταγή ζητείται από το δικαστήριο να επιτραπεί στον υπεύθυνο διαχείρισης που θα οριστεί, να διενεργεί τις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις και να μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στο ξενοδοχείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες των υποδομών για την θερινή σαιζόν 2017.
Η προσωρινή διαταγή έχει οριστεί να συζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο σήμερα το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως,  κατά της Αυστριακής εταιρείας έχει ήδη κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου στις αρχές Απριλίου 2017, διεκδικητική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με αίτημα «την αναγνώριση της κυριότητας τους στο ακίνητο του ξενοδοχείου και την απόδοση νομής του ακινήτου σε αυτούς με στόχο να ανατραπεί η εικονική πραγματικότητα που έχει κατά φαινόμενον δημιουργηθεί με τα συμβολαιογραφικά έγγραφα των Αυστριακών».

Τα συμβόλαια, η κατάσχεση και οι επιπτώσεις στις κρατήσεις
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και αναφέρονται και στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο, όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν η εταιρεία που είχε τη ξενοδοχειακή μονάδα στην παραλία Ιαλυσού, αποφάσισε να πάρει δάνειο. Πράγματι πήρε χρηματοδότηση, μέσω leasing από μία Αυστριακή εταιρεία, στην οποία όμως συμφώνησε να μεταβιβάσει με συμβόλαιο την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου.

Στο ίδιο συμβόλαιο αναφέρονταν πως η εταιρεία που είχε την ξενοδοχειακή μονάδα θα παρέμενε στο ξενοδοχείο ως μισθωτής  για 20 χρόνια και μετά το διάστημα αυτό θα του επιστρέφονταν η μονάδα. Για αυτό το διάστημα ωστόσο η ελληνική εταιρεία θα κατέβαλλε συγκεκριμένο ποσό ως μίσθωμα, το οποίο στην ουσία ήταν η δόση του δανείου και οι τόκοι.

Τα τελευταία δύο χρόνια η οκονομικές συνθήκες (η κρίση σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση) δεν επέτρεψαν στην ελληνική εταιρεία να καταβάλλει ως όφειλε τα μισθώματα, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2017) οι εκπρόσωποι της Αυστριακής εταιρείας να αφαιρέσουν την κατοχή του ξενοδοχείου από τους διαχειριστές της ελληνικής εταιρείας.

Ωστόσο τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά καθώς πρόκειται για μία μονάδα δυναμικότητας 400 δωματίων ή 1000 κλινών με 165 εργαζόμενους.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν στην αίτηση τους πως χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση, έκλεισε η Αυστριακή εταιρεία το ξενοδοχείο και τοποθέτησε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης η οποία απαγόρευσε την είσοδο ακόμη και στο προσωπικό. Αυτό δε έγινε στις 16 Μαρτίου και οι ίδιοι ενημερώθηκαν σχετικά ένα μήνα αργότερα.

Επίσης το ξενοδοχείο επρόκειτο να λειτουργήσει κανονικά στις 23 Απριλίου, δηλαδή την προσεχή Κυριακή, και όπως αναφέρεται και στη σχετική αίτηση των ασφαλιστικών, ήδη από πέρυσι έχουν υπογραφεί συμβόλαια με τουριστικά πρακτορεία για τα οποία οι υπεύθυνοι λειτουργίας του έχουν πάρει και προκαταβολές οι οποίες πρέπει να αποπληρωθούν με παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Εξάλλου επισημαίνεται μεταξύ άλλων, πως εκτός των παραπάνω, το Μάρτιο του 2017 έγιναν κρατήσεις σε μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς για 100.000 διανυκτερεύσεις που εκπροσωπούν το 60% της δυναμικότητας του ξενοδοχείου.

Οι εταιρεία που διαχειριζόταν το ξενοδοχείο με τις αιτήσεις που κατέθεσε στο δικαστήριο, θεωρεί ότι τόσο η σύμβαση leasing που έχει υπογράψει, όσο και η μεταβίβαση της κυριότητας του ξενοδοχείου στην Αυστριακή εταιρεία είναι άκυρες και ζητά να αναγνωριστεί την ακυρότητα τους.

Πηγή : εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ / rodiaki.gr

Σχολιάστε