ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ο όμιλος Grimaldi ανοίγει πανιά σε όλη τη Μεσόγειο

Αγορά πέντε πλοίων και διευρυμένη συνεργασία με την ισπανική Armas Trasmediterranea

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Έτοιμος να αξιοποιήσει ευκαιρίες για αγορές και σε τοπικές ακτοπλοϊκές γραμμές σε όλη τη Μεσόγειο είναι ο ιταλικός όμιλος Grimaldi και επιβεβαίωσε τη στρατηγική αυτή με την απόκτηση πέντε ακτοπλοϊκών πλοίων από τον ισπανικό όμιλο Armas Trasmediterranea.

Κύκλοι του ιταλικού ομίλου μιλώντας στη «Ν» και σχολιάζοντας την απόκτηση ενός «μικρού στόλου» από τον ισπανικό όμιλο σημείωσαν ότι η κίνηση αυτή του ιταλικού ομίλου σηματοδοτεί την απόφασή του να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές διαφόρων χωρών της Μεσογείου στις οποίες έχει παρουσία, μέσω διεθνών συνδέσεων. Προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω ο όμιλος προσφέρεται η ισχυροποίηση της παρουσίας του στις εσωτερικές γραμμές, ιδιαίτερα όπου υπάρχει σοβαρό εμπορικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Grimaldi στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην επιβατηγό ναυτιλία έδωσε έμφαση στη διασύνδεση διεθνών γραμμών και στο πλαίσιο αυτό απέκτησε στη χώρα μας τις Μινωικές Γραμμές, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις γραμμές της Αδριατικής. Στην πορεία όμως επέκτεινε το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον και στην εσωτερική ακτοπλοΐα, με το μεγάλο βήμα να το κάνει στη χώρα όταν ξεκίνησε τη σύνδεση της Σαρδηνίας με την υπόλοιπη Ιταλία.

Έμφαση στο εσωτερικό

Επίσης οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία το ενδιαφέρον εκ των πραγμάτων μετατοπίζεται τις εσωτερικές γραμμές καθώς στις διεθνείς, λόγω της πανδημίας, δεν αναμένεται να καταγραφεί κάποια ενδιαφέρουσα επιβατική κίνηση αφού οι πολίτες των χωρών του νότου θα προτιμήσουν τις χώρες τους για διακοπές.

Στη βάση της παραπάνω εκτίμησης δεν αναμένει κάποιες αλλαγές το επόμενο διάστημα και στις γραμμές της Αδριατικής που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία και στην οποία δραστηριοποιείται ο ιταλικός όμιλος, όπως και ο όμιλος Attica Group από ελληνικής πλευράς.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής προχώρησε σε συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο Armas Trasmediterranea, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, και απέκτησε πέντε επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία του και δύο τερματικούς σταθμούς στα λιμάνια της Βαλένθια και της Βαρκελώνης, όπως και γραφείων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα νησιά της Μαγιόρκα, της Μινόρκα και της Ίμπιζα και ανήκουν στους Ισπανούς.

Συγκεκριμένα, τα πλοία που αγόρασε ο όμιλος Grimaldi είναι τα Ciudad de Palma (έτος κατασκευής 2007), Ciudad de Granada (2001), Ciudad de Mahοn (2000), Volcan del Teide (2010) και Volcan de Tijarafe (2007), τα οποία ήταν δρομολογημένα από την Armas Trasmediterranea Group σε διάφορες ακτοπλοϊκές γραμμές εντός της Ισπανίας.

Δικαιώματα εκμετάλλευσης

Η συμφωνία μεταξύ Grimaldi και Armas προβλέπει επίσης την αγορά από τον όμιλο Grimaldi των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ισπανίας και των Βαλεαρίδων Νήσων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών στις ακόλουθες θαλάσσιες συνδέσεις μετ’ επιστροφής: Βαρκελώνη – Mαχόν (Mινόρκα), Βαρκελώνη – Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Βαρκελώνη – Ίμπιζα, Βαλένθια – Mαχόν, Βαλένθια – Πάλμα ντε Μαγιόρκα και Βαλένθια – Ίμπιζα.

Επίσης η συμφωνία προβλέπει την πώληση δύο λιμενικών τερματικών σταθμών για τον χειρισμό τροχαίων εμπορευματικών μεταφορών και επιβατών, που λειτουργούν επί του παρόντος υπό παραχώρηση από τον όμιλο Armas Trasmediterranea στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, καθώς και από διάφορες αποθήκες, γραφεία και γραφεία εισιτηρίων σε Βαλένθια, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Mahon και Ίμπιζα.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας αναμένεται και η οριστική συμφωνία προκειμένου οι νέες δραστηριότητες του ιταλικού ομίλου να ξεκινήσουν με την έναρξη της θερινής περιόδου.

«Είμαι περήφανος και πολύ ικανοποιημένος που υπέγραψα αυτήν τη συμφωνία με τον Εμανουέλ Γκριμάλντι. Θα συνεχίσουμε τα δρομολόγια στις Βαλεαρίδες, σε συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο, με μια μεγάλη εμπορική δραστηριότητα που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα εκτεταμένο δίκτυο διεθνών θαλάσσιων διαδρομών» δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Armas Trasmediterranea Αντόνιο Αρμάς.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα αυτήν τη σημαντική συμφωνία με τον Αντόνιο Αρμάς, με τον οποίο καθιερώσαμε αμέσως μια σχέση μεγάλης αμοιβαίας εκτίμησης και θέσαμε τα θεμέλια για μια γόνιμη συνεργασία» δήλωσε ο Εμανουέλ Γκριμάλντι, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου. Με την ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης, ο όμιλός μας θα επεκτείνει το φάσμα των θαλάσσιων υπηρεσιών του και στην ισπανική εγχώρια αγορά, δημιουργώντας νέες συνέργειες με τις άλλες συνδέσεις που λειτουργούμε στη Δυτική Μεσόγειο, κατέληξε ο Εμανουέλ Γκριμάλντι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχολιάστε