ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Πάνω από 200 δισ. δολάρια οι ζημιές του αεροπορικού κλάδου λόγω κορoνοϊού

Oι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο συγκέντρωσαν στη διάρκεια του Μαρτίου περισσότερα από 30 δισ. δολάρια υπό τη μορφή τραπεζικών δανείων και κρατικών επιδοτήσεων, χρήματα που όμως αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες ζημίες που υφίσταται ο παγκόσμιος αεροπορικός κλάδος λόγω κορoνοϊού και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 200 δισ. δολάρια.

‘Οπως δείχνουν τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία, οι αεροπορικές των ΗΠΑ έχουν την πιο ενεργό δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας συνολικό δανεισμό 12,5 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η American Airlines, ζήτησε στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση ύψους 12 δισ. δολαρίων. Σε επιστολή προς τους υπαλλήλους της τόνισε πως αυτό θα της επιτρέψει να συνεχίσει να πετάει ακόμη και εάν γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Δεν θα γίνει καμία υποχρεωτική απόλυση ούτε μειώσεις στα επιδόματα και τους μισθούς για τους επόμενους έξι μήνες. Θα προσφερθεί ωστόσο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

To ενδεχόμενο να ζητήσει διάσωση από τη βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και η Virgin Atlantic. Η Delta Air Lines εξασφάλισε στη διάρκεια του Μαρτίου δάνεια 5,6 δισ. δολαρίων και η United Airlines Holdings 2,5 δισ. δολάρια. Εκτός ΗΠΑ, η Singapore Airlines έλαβε «γέφυρα» ρευστότητας 2,8 δισ. δολαρίων από τράπεζες και η βρετανική easyJet, που καθήλωσε το σύνολο του αεροπορικού της στόλου στο έδαφος, αφότου ολοκλήρωσε τις πτήσεις επαναπατρισμού, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της ρευστότητας.

Επιπλέον, η Emirates, θα λάβει κρατική στήριξη με τη μορφή νέων μετοχών από τον ιδιοκτήτη της, την κυβέρνηση του Ντουμπάι. Η αμερικανική κυβέρνηση, στην έκτακτη δέσμη μέτρων ύψους 2 τρισ. δολαρίων, έχει προβλέψει και 50 δισ. δολάρια για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών, ενώ ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικοποίησης ορισμένων αεροπορικών εταιρειών της χώρας του που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω κορονοϊού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόλυση σχεδόν των μισών υπαλλήλων της προχωρά η Air Canada σε συνδυασμό με μείωση της δραστηριότητας της κατά 90% για το δεύτερο τετράμηνο του έτους, εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού. Τα μέτρα της εταιρείας θα επηρεάσουν 16.500 υπαλλήλους από τις 3 Απριλίου, από τους περίπου 36.000 που απασχολεί σε όλο τον κόσμο.

Σχολιάστε