ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Πάσχα στο χωριό: Δύο «στρατόπεδα» για την άρση των περιορισμών των μετακινήσεων

Αν και από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ανοίγει σταδιακά ο τουρισμός και οι ξένοι επισκέπτες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα εφόσον πληρούν τους όρους, για εμάς, τους πολίτες δηλαδή αυτής της χώρας τα πράγματα δεν φαίνεται ότι είναι τόσο απλά. Σήμερα συνεδριάζει ξανά η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, όπου αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά και το άνοιγμα των λυκείων και των εμπορικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια αποτελούν τον επόμενο κλάδο ο οποίος παίρνει σειρά για να επιστρέψει στη διά ζώσης λειτουργία. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων αλλά και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις πιέζουν για άνοιγμα των φροντιστηρίων. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας μαθήματα του σχολείου.

Φυσικά και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ κακή καθώς τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καταγράφουν νέα αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων, παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθιστούν πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για «Πάσχα στο χωριό». Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερα σε σύγκριση με της περασμένης Πέμπτης (3.228 με 58.000 test). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι εισηγούνται στην κυβέρνηση, η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα self test κινητοποιούν περισσότερους ελέγχους διάγνωσης ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων. Τα επιβεβαιωτικά από self test ανακοινώνονται κάθε Τετάρτη. Τα συνολικά δείγματα που δηλώθηκαν επιπλέον χθες ήταν: 20.814 RT – PCR και 44.184 Rapid Ag, δηλαδή 6.000 περισσότερα τεστ σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη. Το ποσοστό των θετικών στο σύνολο των δειγμάτων (ο δείκτης θετικότητας) είναι 5,9%.

Για αυτούς τους λόγους, ίσως δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η συζήτηση για το “Πάσχα στο χωριό” αλλά από την άλλη κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει πια ή να παραβλέψει και τις αντοχές των πολιτών, ειδικά μετά από όλο αυτό το πολύμηνο lockdown που μάλιστα αποδείχτηκε δυστυχώς αναποτελεσματικό. Και από την άλλη είναι άδικο, αν όχι προκλητικό, να μετακινούνται στη χώρα μας ελεύθερα ξένοι τουρίστες αλλά εμείς όχι μόνο να μην μπορούμε να βγούμε από τον κάθε νομό αλλά να στέλνουμε ακόμα sms για να ψωνίσουμε στο super market.

Επιφύλαξη για το «Πάσχα στο χωριό»

Τα σενάρια για το Πάσχα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων αναμένεται να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς ειδικοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί ενόψει του Πάσχα.

Στόχος,όμως όπως φαίνεται της κυβέρνησης είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Εξάλλου το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου είναι δεδομένο ενώ ήδη καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες και θα ήταν πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να πείσει και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί εκείνοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στα χωριά τους και να πρέπει να παραμείνουν σε lockdown.

Ωστόσο μία μερίδα λοιμωξιολόγων αντιμετωπίζει με δισταγμό τη μετακίνηση στην εξοχή, εκτιμώντας ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει επιδημιολογικά, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό. Υπάρχουν όμως και οι πολέμιοι του «Πάσχα στο χωριό», οι οποίοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια θα επιφέρει επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας.

Στην εξίσωση ήρθε να προστεθεί ακόμα και το θέμα με την εκκλησία καθώς οι ιεράρχες δεν δέχονται να έχει ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί.

Τα σενάρια

Εφόσον λοιπόν τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα έχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR τεστ, πολλοί είναι εκείνοι στην κυβέρνηση που θεωρούν λογικό ότι και οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να μετακινηθούν από νομό σε νομό με αντίστοιχους τρόπους.

Ένα σενάριο λοιπόν που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου -που όμως είναι σχετικά λίγοι και κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας-, έχει επίσης αναφερθεί το ενδεχόμενο ταξιδιού με self test, ιδίως για όσους ταξιδέψουν με πλοίο αλλά υπάρχει και το σενάριο να μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό covid τεστ.

Σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας, εξετάζεται ως λύση να επιτραπεί η παρουσία πιστών στους εξωτερικούς χώρους των ναών, όπου άλλωστε συνήθως συγκεντρώνεται ο κόσμος την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, καθώς και η τέλεση λειτουργίας με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση της επιτροπής, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι κινείται με πολιτικά κριτήρια και αγνοεί τους ειδικούς. Η συζήτηση λοιπόν έχει αναπόφευκτα ξεκινήσει αν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού ενόψει Πάσχα ενώ υπάρχουν μέλη της επιτροπής που δημοσίως έχουν ήδη αποκλείσει Πάσχα στο χωριό.

Σχολιάστε