ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρώσοι κοσμοναύτες: Από το Διάστημα (κατευθείαν) Κρήτη

Επιλέγουν την Κρήτη για τη φυσική και την ψυχολογική τους αποκατάσταση μετά από πρόταση του ομογενούς Θόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου, μέσω του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας

Διαστημικός… τουρισμός στην Ελλάδα από Ρώσους κοσμοναύτες που επιλέγουν τη χώρα μας για τη φυσική τους αποκατάσταση μετά από κάθε πολύμηνη παραμονή τους στο Διάστημα.

Σε δημοφιλή προορισμό για τη φυσική και ιατρική αποκατάσταση Ρώσων κοσμοναυτών μετά την πολύμηνη παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εξελίσσεται η Ελλάδα λόγω κλίματος, ποιότητας των θαλασσών της, αλλά και της γαστρονομίας της. Μέχρι σήμερα πέντε Ρώσοι κοσμοναύτες βρέθηκαν στη χώρα μας και απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα και την ελληνική φιλοξενία, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένονται ακόμη τρεις. Από το 2015 το Ρωσικό Κέντρο Προετοιμασίας Κοσμοναυτών επιλέγει τη χώρα μας για την πλήρη αποκατάσταση μελών διαστημικών αποστολών, συνδυάζοντας ιδανικά τους ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς με διακοπές, ηρεμία και χαλάρωση.

Κύριος προορισμός του ρωσικού… space tourism αποτελεί η Κρήτη, που θεωρείται ότι διαθέτει από τα καλύτερα βιοκλιματικά σημεία παγκοσμίως, με τα προγράμματα αποκατάστασης-φιλοξενίας να διαρκούν συνήθως τρεις εβδομάδες. Ο Ρώσος κοσμοναύτης συνοδεύεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων, γυμναστών κ.ά., που αποστολή τους έχουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις λειτουργίες του στη γήινη ατμόσφαιρα και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα αποκατάστασης-ανάπαυσης περιλαμβάνει συνήθως ασκήσεις, γυμναστική, θεραπείες spa, φυσιοθεραπείες, μασάζ ή άλλες θεραπείες που ενισχύουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού των κοσμοναυτών μετά την πολύ επίπονη διαδικασία του διαστημικού ταξιδιού για τον οργανισμό τους. Πολύ σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την πορεία αποκατάστασης είναι επίσης η καλή διατροφή, το κολύμπι, ο ήλιος και, κυρίως, το ζεστό κλίμα.

Ο Αντόν Σκάπλεροφ ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης που πραγματοποίησε ιατρική αποκατάσταση στην Ελλάδα

Ιδέα-πρόταση του ομογενή κοσμοναύτη

Στο παρελθόν οι Ρώσοι κοσμοναύτες και όλοι όσοι τους συνόδευαν ταξίδευαν για ιατρική αποκατάσταση, κυρίως, στην Τσεχία. Ωστόσο αυτό άλλαξε μετά από πρόταση του ομογενή κοσμοναύτη Θόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου που ήδη πραγματοποιεί την πέμπτη διαστημική πτήση, ο οποίος πρότεινε στη Ρωσική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στους προορισμούς ιατρικής αποκατάστασης.

«Οφείλουμε πολλά στον Γιουρτσίχιν, τον αρχαιότερο σήμερα όλων στο σώμα των Ρώσων κοσμοναυτών, με διεθνές κύρος στον κλάδο του, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης. Ο ίδιος εισηγήθηκε και επέμεινε να συμπεριληφθεί η χώρα μας στους προορισμούς αποκατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική προβολή και την οικονομία μας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θανάσης Αυγερινός, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε μετά από σειρά διαγωνισμών του Ρωσικού Κέντρου Προετοιμασίας Κοσμοναυτών τα προγράμματα αποκατάστασης και προετοιμασίας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης στο «ΘΕΜΑ» ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιείται στη χώρα μας και μέρος της προετοιμασίας των κοσμοναυτών πριν από τις πτήσεις τους στο Διάστημα.

Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Ελλάδα ο 45χρονος Ολεγκ Νοβίτσκι, ο οποίος καθημερινά ανεβάζει στα social media φωτογραφίες από τη χώρα μας, κάνοντάς της την καλύτερη διαφήμιση σε χιλιάδες κόσμο που τον ακολουθεί από τη Ρωσία και αλλού.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Νοβίτσκι συναντήθηκε και με την υπουργό Τουρισμού, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση προγραμμάτων φιλοξενίας Ρώσων κοσμοναυτών.

O ομογενής κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος

«Γνώρισα και αγάπησα τους Ελληνες στην Κριμαία»

Ο 45χρονος Αντόν Σκάπλεροφ ήταν ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης που πραγματοποίησε ιατρική αποκατάσταση στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο Ηρακλείου το 2015. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από τη χώρα μας. «Γεννήθηκα στην Κριμαία, στη Σεβαστούπολη, πολύ κοντά στην εκεί αρχαία Χερσόνα και όταν τελικά έμαθα ότι η αποκατάστασή μου το 2015 θα γίνει στη Χερσόνησο της Κρήτης κατάλαβα ότι υπάρχει κάτι το συμβολικό που διευκόλυνε αυτή τη συνάντηση. Γνώριζα Ελληνες από μικρός, μεγάλωσα κι εγώ όπως όλοι οι συμπολίτες μου με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, γνωρίστηκα στο Σώμα με τον Θόδωρο Γιουρτσίχιν και χάρηκα πολύ όταν κατάφερα να βρεθώ στην πατρίδα σας και να δω από κοντά μερικά από τα θρυλικά δημιουργήματα του μινωικού πολιτισμού.

Νομίζω, όμως, ότι το πιο εντυπωσιακό στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη είναι η απίστευτη θέρμη με την οποία σε αγκαλιάζουν οι απλοί άνθρωποι, η τεράστια χαρά τους να μοιραστούν μαζί σου τα καλά τους, όπως το λάδι, το κρασί, τη ρακή, τα φρούτα, τα λαχανικά τους, αλλά και οι ερωτήσεις που κάνουν για το Διάστημα, τη Ρωσία, την πολιτική και όχι μόνο, όπως επίσης και τα χωρατά τους που σε κάνουν αμέσως μέλος της οικογένειας», λέει.

Εραστής της Κρήτης από παλιά, ο Ολεγκ Σκρίποτσκα την επισκέφθηκε ξανά το 2016 για λόγους αποκατάστασης

Το 2016 την Κρήτη επισκέφθηκε ο 47χρονος κοσμοναύτης Ολεγκ Σκρίποτσκα, του οποίου οι εντυπώσεις ήταν μοναδικές. «Εγώ δεν είχα ουδεμία αμφιβολία για την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη γιατί είχα ταξιδέψει οικογενειακώς στην Ελλάδα προτού μας προτείνει η υπηρεσία μας να πραγματοποιήσουμε την αποκατάστασή μας στο υπέροχο αυτό ελληνικό νησί. Δοκιμάσαμε τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές υποδομές και τα προγράμματα spa. Ειδικά μετά από μια εξάμηνη πτήση η επιστροφή στις γήινες συνθήκες γίνεται με τον πιο ευχάριστο και αποδοτικό τρόπο. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την εξαιρετική διατροφή, την περιποίηση από τις θεραπείες spa, τη θετική ψυχολογία, αποδεικνύεται θαυματουργή και όλοι είναι ευχαριστημένοι, τόσο οι κοσμοναύτες όσο και οι γιατροί και οι γυμναστές που μας συνοδεύουν, επομένως και οι προϊστάμενοί μας», δήλωσε ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ».

Οσον αφορά στη θέα της Ελλάδας από το Διάστημα, λέει: «Το Διάστημα και οι εικόνες από εκεί έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι αυτή η ομορφιά και ο κόσμος μας και με τον ίδιο τρόπο φαίνεται από ψηλά η Ελλάδα. Αλλά από κοντά είναι όλα χειροπιαστά. Εκτός από τα χρώματα, με εντυπωσίασαν τα αρώματα και οι μυρωδιές της Ελλάδας. Αλλωστε το πρώτο πράγμα που αισθανόμαστε εμείς οι κοσμοναύτες πιο έντονα όταν επιστρέφουμε στη Γη είναι οι οσμές, τις οποίες έχουμε ξεχάσει όσο βρισκόμαστε στον Σταθμό».

Η Ρωσική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής διαθέτει σήμερα 27 εν ενεργεία κοσμοναύτες, από τους οποίους 14 έχουν πραγματοποιήσει διαστημικές αποστολές. Οι υπόλοιποι εκπαιδεύονται και αναμένουν τη σειρά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόστρατοι πιλότοι. Από την εποχή του Γιούρι Γκαγκάριν και μετά έχουν υπάρξει 135 κοσμοναύτες που θεωρούνται μέλη της επιστημονικής και κοινωνικής ελίτ της Ρωσίας και σχεδόν όλοι τους έχουν τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο του Ηρωα της Ρωσίας.

Ο ομογενής Θόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος θεωρείται σήμερα ο παλιότερος κοσμοναύτης, ο οποίος μάλιστα την περίοδο αυτή πραγματοποιεί την 5η του διαστημική αποστολή και θα επιστρέψει το φθινόπωρο στη Γη. Αναμένεται μάλιστα να έρθει στην Ελλάδα για ιατρική αποκατάσταση έως το τέλος του 2017.

Κοσμοναύτες πετούν πλέον μόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που είναι πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ (NASA), Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Καναδά και Ιαπωνίας.

Η διοργανώτρια των αποστολών εταιρεία RGLCI AGORA LTD ιδρύθηκε ως Ελληνορωσικό Εργαστήρι στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και συμμετέχει πλέον ως εταιρεία ή με συνεργάτες της σε πολυάριθμες επικοινωνιακές, προωθητικές και εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, στην παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε διαφημιστικές καμπάνιες κ.ά.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν παρουσία των Ρώσων κοσμοναυτών Ολέγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν

Από πρόσφατη συνάντηση του κοσμοναύτη Ολεγκ Νοβίτσκι με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, όπου συζήτησαν διεξοδικά για τα προγράμματα αποκατάστασης

Στην Κρήτη οι Ρώσοι κοσμοναύτες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, ενίοτε και το ψαροντούφεκο

Πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε