ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Πώς έγινε το νέο ατύχημα της Sky Express

Σάλος έχει προκληθεί στον κλάδο τον αερομεταφορών μετά και το νέο συμβάν με αεροπλάνο της sky Express.
Η εταιρεία που καταγράφει το 3ο περιστατικό (ευτυχώς και πάλι χωρίς θύματα) το τελευταίο διάστημα, έχει μακρά λίστα γεγονότων χωρίς να ανοίξει μύτη οπότε και για αυτό δεν χαρακτηρίζονται στην αεροπορική γλώσσα ως ατυχήματα (accident).
Ωστόσο τα ερωτήματα είναι πολλά για την συντήρηση των αεροσκαφών της και την ικανότητα ή την εκπαίδευση των πιλότων της .
Κι αυτό γιατί στα δύο από τα τρία περιστατικά τα συμβάντα ήταν καθαρά τεχνικά στους κινητήρες της , ενώ το τρίτο όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία η ευθύνη βαραίνει τους χειριστές και μάλιστα περισσότερο τον κυβερνήτη.
Το ελικοφόρο αεροσκάφος τύπου ATR κατέληξε σε χαντάκι του τροχόδρομου πριν την απογείωση του μάλλον εξ αιτίας της επιλογής του κυβερνήτη του,ο οποίος  για να έχει όλο τον διάδρομο απογείωσης στην διάθεση του ακολούθησε μια χειριστική (ας το πούμε απλά ) πατέντα .
Φτάνοντας στην άκρη του διαδρόμου του αερολιμένα Νάξου, για προφανείς λόγους (…) αποφάσισε να κερδίσει ακόμα και τα λίγα μέτρα για να πραγματοποιήσει την διαδικασία απογείωσης.
Ίσως λόγω των καιρικών συνθηκών σε συνάρτηση με το βάρος του αεροπλάνου έκρινε μη επαρκές το μήκος του διαδρόμου.
Γιατί όμως δέχτηκε να εκκινήσει με αυτό το βάρος( Επιβάτες και εμπορεύματα ) αν πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια ασφαλή απογείωση και έτσι να οδηγηθεί σε αυτή την επιλογή με την δυσάρεστη και συνάμα επικίνδυνη εξέλιξη για επιβάτες και πλήρωμα ;
Το αεροσκάφος σταμάτησε και ο κυβερνήτης έκανε reverse (ανάποδα) τις προπέλες των δύο κινητήρων προκειμένου επί της ουσίας να κάνει “όπισθεν” λίγα μέτρα που έκρινε ότι θα μπορούσε να είναι καθοριστικά για να σηκώσει το αεροπλάνο στην συνέχεια στον αέρα .
Δεν υπολόγισε όμως σωστά και βρέθηκε στο χαντάκι.
Στάθηκε βέβαια τυχερός στην ατυχία του και έτσι δεν υπήρξαν τα χειρότερα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αεροπορική τραγωδία στο έδαφος με ανθρώπινες απώλειες.
Το αναφέρουμε αυτό μιας και θα μπορούσε να υπάρξει μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της κατάστασης αυτής όπως επισημαίνεται στις αναφορές που μας κάνουν έμπειροι χειριστές αλλά και τεχνικοί .
Και τα ερωτήματα πληθαίνουν όσο οι ώρες περνούν χωρίς επίσημη ενημέρωση από την Sky Express.
Η ΥΠΑ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η εταιρεία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αυτήν την εικόνα.
Οι επιβάτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φαίνεται να ανησυχούν πλέον από τα απανωτά συμβάντα όσο δεν υπάρχουν εταιρικές ή κρατικές εξηγήσεις πάνω σε θέματα ασφάλειας πτήσεων .

Σχολιάστε