ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση οι αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη – Ζητούν κρατική στήριξη

H κρίση του κορωνοϊού προκαλεί αστάθεια στους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς και σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται κρατική βοήθεια προκειμένου αυτοί να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος των τεράστιων οικονομικών απωλειών που καταγράφουν λόγω των περιορισμών στα ταξίδια.

Η Norwegian, η οποία έχει βγάλει εκτός λειτουργίας σχεδόν ολόκληρο το στόλο αεροσκαφών της και έχει απομακρύνει προσωρινά το 90% των εργαζομένων της, την ώρα που βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση του Όσλο για πιθανή βοήθεια, ελπίζει πως θα υπάρξει στήριξη όπως στην περίπτωση της Scandinavian Airlines (SAS).

Η SAS στηρίζεται από τη Δανία και την Ελβετία στις οποίες ανήκει, με δανειακή εγγύηση 270 εκατ. ευρώ, ενώ απέσπασε τις υποσχέσεις των υπουργών οικονομικών των δύο χωρών για προστασία της από τη χρεωκοπία.

Οι αερομεταφορείς μειώνουν τις πτήσεις τους στο ελάχιστον και επεξεργάζονται σχέδια μείωσης του κόστους. Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι ο αριθμός των επιβατών παγκοσμίως θα μειωθεί κατά 30% αυτή τη χρονιά και θα ανακάμψει στα επίπεδα προ κρίσης κορωνοϊού το 2022 ή το 2023.

Κρατική ενίσχυση θα χρειαστεί πιθανόν και η Lufthansa, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Carsten Spohr. Η θυγατρική της Brussels Airlines ήταν η πρώτη του ομίλου που ζήτησε από την κυβέρνηση του Βελγίου οικονομική στήριξη ενώ υπήρξε και επαφή με τον υπουργό Μεταφορών την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Tijd, η Brussels έχει ανάγκη 200 εκατ. ευρώ. Η επίσης θυγατρική της Lufthansa, Swiss, δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη της εάν δεν της επιτρέπεται πλέον να πετάξει σε περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οικονομική στήριξη από την Ελβετία.

Η Alitalia φαίνεται ότι μπορεί να διασωθεί από την ιταλική κυβέρνηση με τη χορήγηση 500 εκατ. ευρώ, όπως υποσχέθηκε η Ιταλία. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακτήσει τον έλεγχό της, ενώ την έχει διατηρήσει στη ζωή με χρηματοδότηση από το Μάιο του 2017.

Σχολιάστε