ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σε ποιες χώρες αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα νέα ξενοδοχεία το 2023

Ξενοδοχειακή «έκρηξη» εξακολουθεί να σημειώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο σε κάποιες περιοχές, πάντως οι ανεγέρσεις νέων ξενοδοχείων και επεκτάσεων, διαγράφουν σαν σύνολο μία ανοδική τροχιά.

Ειδικότερα, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, βρίσκονταν υπό κατασκευή ή προγραμματίζονταν να κατασκευαστούν περίπου 1 εκατ. νέα δωμάτια ξενοδοχείων σε διάφορες περιοχές του κόσμου: Τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής.

Παρόλο που η Ευρώπη έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές, ο αριθμός των υπό κατασκευή ξενοδοχείων έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι. Έτσι, τον Σεπτέμβριο, σχεδιάζονταν να κατασκευαστούν περίπου 505.000 νέα δωμάτια, δηλαδή 8,3% λιγότερο από το 2021. Η Γερμανία, με πάνω από 38.000 δωμάτια και η Μεγάλη Βρετανία, με 29.000 δωμάτια, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά τον όγκο κατασκευής, ακολουθούμενες από την Ισπανία, την Ιταλία και Γαλλία, οι οποίες αναφέρουν κάτι λιγότερο από 10.000 δωμάτια.

Περισσότερα από 900.000 δωμάτια σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: ηγέτης είναι η Κίνα, όπου θα εμφανιστούν σχεδόν 312.000 δωμάτια και το Βιετνάμ, με πάνω από 28.000. Στη βορειοαμερικανική ήπειρο, 207 χιλιάδες δωμάτια είναι υπό κατασκευή και συνολικά περισσότερα από 740 χιλιάδες δωμάτια προετοιμάζονται για κατασκευή, με τα περισσότερα από τα ξενοδοχειακά αυτά έργα να βρίσκονται στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά.

Παράλληλα, η Αφρική και η Μέση Ανατολή ήταν οι μόνες στον κόσμο όπου υπάρχει θετική τάση σε σχέση με πέρυσι. Η κατασκευαστική δραστηριότητα σε αυτές τις δύο περιοχές αυξήθηκε κατά περίπου 19%, με τη Σαουδική Αραβία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση με 39.000 δωμάτια και τα ΗΑΕ με 32.000 δωμάτια.

Σχολιάστε