ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με την IATA το υψηλό κόστος των PCR τεστ ίσως αποτελεί «φρένο» για τα ταξίδια

Τα PCR test παραμένουν βασικό εργαλείο για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2021, αλλά σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), το υψηλό κόστος των PCR tests, ίσως αποτελεί «φρένο» στην ανάκαμψη των ταξιδιών.

Κάτι τέτοιο επισημαίνει o BrianPearce, chief Economist της IATA, δεδομένου ότι για τις περισσότερες χώρες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των μέτρων προστασίας, αναστέλλοντας συγχρόνως την επιβολή καραντίνας. Από τις 16 χώρες που μελέτησε η IATA, βασικές τουριστικές αγορές της χώρας μας, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία, στις οποίες μάλιστα στοιχηματίζουμε για το φετινό καλοκαίρι, διατηρούν υψηλό μέσο κόστος PCR testing. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία κινούνται μεταξύ 80 και 250 δολαρίων, ενώ η Βρετανία παρουσιάζει ένα εύρος από 90 ως και πάνω από 400 δολάρια.

Βάσει των υπολογισμών που έκαναν οι ειδικοί της IATA, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση χαμηλή τιμή της τάξεως των 90 δολαρίων για το τεστ, όταν το μέσο εισιτήριο το 2019 κόστιζε 200 δολάρια, τώρα το κόστος του θα φτάσει στα 380 δολάρια. Την ίδια στιγμή, ενώ το μέσο ταξίδι (με επιστροφή) για μια τετραμελή οικογένεια κόστιζε 1.600 δολάρια το 2019, σήμερα με τις απαιτήσεις για τεστ θα εκτιναχθεί στα 3.040, καθιστώντας το ουσιαστικά απαγορευτικό.

Όπως μάλιστα, σημείωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της Ένωσης, «ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για τα ταξίδια μικρών αποστάσεων (έως 1.100 χλμ.). Με μέσο ναύλο 105 δολάρια, τελικά τα PCR τεστ θα κοστίζουν περισσότερο από την ίδια την πτήση. Δεν είναι αυτό που θέλετε να προτείνετε στους ταξιδιώτες, καθώς βγαίνουμε από αυτήν την κρίση. Είναι κρίσιμο να γίνει καλύτερη διαχείριση του κόστους των τεστ, εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να σώσουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στις μεταφορές» είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν να περιορίσουν τις ταξιδιωτικές ελευθερίες στους πιο εύπορους.

Σχολιάστε