«Ταβάνι» φαίνεται να πιάνουν οι τουριστικοί προορισμοί της πρώτης γραμμής φέτος το καλοκαίρι, χαρίζοντας χαμόγελα στο σκέλος της τουριστικής κίνησης. Η χώρα μας απολαμβάνει πρωτόγνωρες εικόνες εισροής ξένων επισκεπτών για μια ακόμη χρονιά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τα κύρια αεροδρόμια της χώρας αλλά και από τον ΣΕΤΕ. Αυτό που μένει να φανεί όμως είναι σε τι επίπεδα θα κυμανθούν τα έσοδα από μια χρονιά που κινήθηκε πολύ δυνατά αλλά εξακολουθεί να προβληματίζει τους αρμοδίους η υψηλή φορολογία στα τουριστικά καταλύματα και η γεωμετρική αύξηση στις μισθώσεις κατοικιών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες και φορείς της αγοράς τα καταλύματα παρουσιάζουν υψηλές πληρότητες ενώ σε συγκεκριμένους δημοφιλείς προορισμούς δεν πέφτει «καρφίτσα». Στους παραδοσιακούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, οι πληρότητες αυτή την περίοδο πλησιάζουν στο 100%, ενώ ακόμα και σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς κυμαίνονται από 85% έως 95%.
Τον μήνα που μας πέρασε υπολογίζεται ότι έφτασαν στη χώρα από τα 19 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, περισσότεροι από 3,1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες, αυξημένοι κατά 11%-12% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017.
Μάλιστα, στην αντίστοιχη έρευνα από την Τράπεζα της Ελλάδος για το Μάιο, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 23,6% και οι εισπράξεις κατά 34,7% οδηγώντας σε θετική αύξηση του μέσου όρου των δαπανών αντίστοιχα .
Στα ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και ο Αύγουστος ενώ άκρως ικανοποιητικές είναι και οι προκρατήσεις για τον Σεπτέμβιρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Σύμφωνα με αυτά οι αεροπορικές και οδικές αφίξεις στη χώρα κατέγραψαν αύξηση τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου ετου.
Αναλυτικότερα, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 14,6% (+18,0% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (27,0%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (11,7%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 23,1% και 15,8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξήθηκαν κατά 8,4%, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ανέρχεται σε +3,1%.
Αυξημένες οι εισροές σύμφωνα με ΥΠΑ, FRAPORT και ΔΑΑ
Την άκρως επιτυχημένη τουριστική χρονιά παρά τους φόβους για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος της γειτονικής μας Τουρκίας επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία από ΥΠΑ, FRAPORT και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), για το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση 13,7% στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η FRAPORT, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Επιπλέον 1,5 εκατ. ξένοι επισκέπτες πέταξαν με απευθείας αεροπορικές πτήσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού προς 14 ελληνικούς προορισμούς (2018 – 12,1 εκατ. 2017 – 10,6 εκατ).
Ακόμα καλύτερα κινήθηκαν οι αφίξεις στο ΔΑΑ «Ελ.Βενιζέλος» ξεπερνώντας τα 9 εκατ. στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, δηλαδή καταγράφοντας αύξηση 15%. Περισσότεροι από 1,2 εκατ. επιπλέον ξένοι επισκέπτες πέταξαν από αεροδρόμια του εξωτερικού προς την Αθήνα το 2018 ως και το τέλος Ιουλίου (2018 – 9,03 εκατ. 2017 – 7,85 εκατ.). Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά οι επιβάτες εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηρακλείου ξεπέρασαν στο επτάμηνο τα 1,85 εκατ.
Για τον Ιούνιο του 2018 η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στο Αεροδρόμιο της Λέσβου, με 51,9% και 4.000 επιπλέον επιβάτες.
Όσον αφορά τους προορισμούς για τον Ιούνιο του 2018, τα Δωδεκάνησα παρουσίασαν αύξηση + 11,3%, η Κρήτη παρουσίασε αύξηση 7,7% και τα νησιά του Ιονίου 14,9% με 71.000 επιβάτες.
Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στις Κυκλάδες (+23,6% / + 31.000 επιβάτες) και στην Πελοπόννησο (+ 17,6% / +7.000 επιβάτες).
Όπως μαρτυρούν τα μέχρι τώρα στοιχεία και εκτός δυσάρεστου απροόπτου ο στόχος των 32 εκατ. τουριστών που είχε θέσει το υπουργείο στην αρχή της χρονιάς μοιάζει να υπερκαλύπτεται – υπολογίζεται ότι οι συνολικές αφίξεις θα επεράσουν τα 33 εκατ. – με την κρουαζιέρα να κινείται εξίσου ανοδικά συμπαρασύροντας μερικώς και τα έσοδα.
Ποιες αγορές τροφοδοτούν με επισκέπτες τη χώρα
Στις βασικές αγορές που τροφοδοτούν με επισκέπτες την Ελλάδα συγκαταλέγεται η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί επιλέγουν για τις διακοπές τους την Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ με τη σειρά τους οι Γερμανοί πάνε μεταξύ άλλων και στην Κρήτη. Το ίδιο δρομολόγιο ακολουθούν και οι Ιταλοί επισκέπτες μας.
Ανταγωνιστικές τιμές στα ξενοδοχεία
Στα καλά αποτελέσματα φαίνεται να συμβάλλουν και οι ανταγωνιστικές τιμές που διατηρούν τα περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία της trivago, στην πλειονότητα των προορισμών οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού.
Με εξαίρεση συγκεκριμένους προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Ελλάδα συγκρινόμενη με άλλες αγορές του εξωτερικού πλην της Τουρκίας που έχει πολύ χαμηλές τιμές λόγω και της κατακόρυφης πτώσης της τουρκικής λίρας είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες.
Η τουριστική χρονιά βρίσκεται στην κορύφωσή της και όλοι πλέον οι εμπλεκόμενοι με την τουριστική βιομηχανία θεωρούν ότι τα έσοδα του 2018 σίγουρα θα κινηθούν σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.