ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Το 90% των Αυστριακών επιθυμεί να ταξιδέψει το 2021 – Τι αλλάζει φέτος στα κριτήρια κράτησης

To 90% των Αυστριακών επιθυμούν να κάνουν διακοπές το 2021 και το 78% ανυπομονούν για αυτό, ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι ηλικίες έως 30 ετών. Για οκτώ στους δέκα Αυστριακούς, τα ταξίδια είναι ένας σημαντικός τρόπος να εξισορροπήσουν το στρες της καθημερινότητας.

Αυτά είναι μερικά  από τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το ερευνητικό ινστιτούτο Marketagent σε συνεργασία με ξενοδοχεία, με σκοπό να αποκαλυφθεί πώς οι Αυστριακοί αντιλαμβάνονται τους περιορισμούς στα ταξίδια και ποιες ειναι οι προσδοκίες και οι ελπίδες τους για τα ταξίδια το 2021.

Το 84% θεωρεί ότι τα ταξίδια είχαν τους περισσότερους περιορισμούς από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα το 2020, ενώ το 61% αντιλαμβάνεται το ίδιο για την ιδιωτική ζωή, το 48% για την ικανοποίηση από τη ζωή και το 32% για την επαγγελματική ζωή ή τις σπουδές.

Το 23% χρειάστηκε να ακυρώσει εντελώς τα ταξιδιωτικά σχέδια το 2020, το ένα τρίτο μπόρεσε να πραγματοποιήσει ένα μέρος αυτών και το 18% πραγματοποίησε τουλάχιστον τα μισά. Ούτε ένας στους πέντε δεν μπόρεσε να απολαύσει τα περισσότερα προγραμματισμένα ταξίδια. Πηγή απογοήτευσης για τους μισούς ήταν η έλλειψη αυθορμητισμού και η αδυναμία πραγματοποίησης διακοπών σε προορισμό τον οποίο πραγματικά επιθυμούσαν.

Το 36% των Αυστριακών έχουν μεγάλες προσδοκίες για τις διακοπές τους το 2021. Σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, σχεδόν επτά στους 10 επιθυμούν να κάνουν διακοπές πιο συχνά για να αναπληρώσουν τις χαμένες ευκαιρίες μέσα στο 2021, και το 23% επιθυμεί διακοπές το ίδιο με άλλες χρονιές.

Για το λόγο αυτό, ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός είναι κατά 50% αυξημένος σε σύγκριση με το 2020, ιδιαίτερα όσον αφορά τους άνδρες, με 6 στους 10 να επιθυμούν να ξοδέψουν περισσότερα για να κάνουν διακοπές το 2021. Ίδιος θα παραμείνει ο προϋπολογισμός διακοπών για το 40% των Αυστριακών και το 57% ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ταξιδέψει όπου επιθυμεί το 2021. Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν οτι θα αναζητήσουν φέτος την ξεγνοιασιά και την αίσθηση ελευθερίας στα ταξίδια τους και το 44% θα προτιμήσεις διακοπές ήλιου-θάλασσας.

Το 55% αναμένει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής και προτιμά κρατήσεις σε ξενοδοχεία που έχουν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (52%).

Το ένα τρίτο προβλέπει αύξηση του ενδιαφέροντος για μικρότερα, μεμονωμένα ξενοδοχεία και ξενώνες. Επίσης, για το 50% των Αυστριακών, μεγάλη σημασία έχουν τα υπεύθυνα ταξίδια και διακοπές. Πλέον, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, τα τρία τέταρτα των Αυστριακών δεν θεωρούν πλέον δεδομένα τα ταξίδια και τα εκτιμούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Οι 5 κορυφαίες τάσεις στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Αυστριακών το 2021 θα είναι…

-Μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και υγιεινή | 54,8%

-Πιο υπεύθυνα ταξίδια | 53,1%

-Περισσότερες κρατήσεις σε ξενοδοχεία με ευέλικτες πολιτικές κράτησης | 52,3%

-Αυξανόμενο ενδιαφέρον για μικρότερα, μεμονωμένα ξενοδοχεία και ξενώνες | 33,1%

-Μεγαλύτερη έμφαση στην αειφορία | 28,7%

Λιγότεροι από το ένα δέκατο αναμένουν ότι τα ταξίδια το 2021 θα είναι εφικτά στη μορφή που είχαν πριν την πανδημία. Το 31% εκτιμά ότι αυτή θα είναι τουλάχιστον εν μέρει η πραγματικότητα, όμως το 60% πιστεύει ότι τα ταξίδια δεν θα επιστρέψουν στην κανονικότητα μέσα στο 2021.

Σχεδόν όλοι οι Αυστριακοί επιθυμούν να ταξιδέψουν (97%) το 2021, το 56% προτιμά διακοπές ευεξίας, το 50% διακοπές παραλίας ή σε παραθαλάσσιο προορισμό, το 47% διακοπές δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία και σπορ και το 45% city break. Ένας στους 3 επιθυμεί ρομαντικές διακοπές χωρίς παιδιά (34%).

Το 85% προτιμά ταξίδια με το αυτοκίνητο, όμως το 47% προτίθεται να ταξιδέψει αεροπορικώς. Τα δύο τρίτα θα προτιμήσουν διακοπές εσωτερικού και το 66% στην Ευρώπη.

Το ένα τρίτο εξ όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν, θα προτιμήσουν γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία ή η Σλοβενία. Παρότι τα ταξίδια εκτός Ευρώπης παραμένουν έξω απο τα σχέδια των Αυστριακών, η Ασία συγκεντρώνει το 10% των προτιμήσεων.

Οι Αυστριακοί αρέσκονται στον αυθορμητισμό στα ταξίδια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σύντομα. Μόνο δύο στους 10 θα προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους από 3 έως 6 μήνες πριν την αναχώρηση ή και νωρίτερα. Το ένα τρίτο θα προγραμματίσει έναν ή δύο μήνες πριν τις διακοπές και ένας στους 5 ακόμα και 2 έως 3 εβδομάδες πριν. Το ένα δέκατο προτιμά πλήρη αυθορμητισμό και προγραμματίζει μία εβδομάδα έως λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση.

Για τις διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας, το 45% δήλωσε ότι ξεκινά να προγραμματίζει το ταξίδι τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες πριν την αναχώρηση και το ένα τέταρτο έναν έως 2 μήνες πριν.

Στην επιλογή καταλύματος, οι μισοί ενδιαφέρονται για την ισορροπία τιμής-ποιότητας και για την ευέλικτη πολιτική κράτησης. Το 48% θα επιλέξει κατάλυμα με σπα και κέντρο ευεξίας και το 40% με μπαλκόνι ή ταράτσα στο δωμάτιο αλλά και κέιτερινγκ.

Σχολιάστε