ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Τσουχερά πρόστιμα σε δύο ξενοδοχεία της Ρόδου

Τσουχτερά πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, επέβαλε χτες σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου ο αντιπεριφερειάρχης φυσικών πόρων χωροταξίας και ενέργειας Γιάννης Φλεβάρης.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 12.000 ευρώ αντίστοιχα, επειδή μετά από αυτοψία και έλεγχο της διεύθυνσης περιβάλλοντος Δωδεκανήσου διαπιστώθηκε ότι είχαν προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος με την διάθεση υγρών, αλλά και στερεών αποβλήτων.

Στη μία περίπτωση, η παράβαση είχε βεβαιωθεί από τον Ιανουάριο του 2014 και αφορούσε την πρόκληση ρύπανσης από την εκροή υγρών αποβλήτων προς τη θάλασσα, αλλά και στο δρόμο δίπλα από το ξενοδοχείο, όπως είχε διαπιστωθεί από τον έλεγχο που έγινε και ως εκ τούτου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 12.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, τη ξενοδοχειακή μονάδα βάρυναν δύο παραβάσεις: η μία αφορούσε τη ρίψη στερεών απορριμμάτων στο κοντινό ρέμα και την επιχωμάτωσή τους καθώς και τη διάθεση υγρών αποβλήτων στο ίδιο ρέμα και η δεύτερη αφορούσε τη λειτουργία της χωρίς ανανεωμένους περιβαλλοντικούς όρους. Για την πρώτη παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ και για τη δεύτερη πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι (σ.σ. τη Δευτέρα) ο αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού Νίκο Μανωλάγκα, επί του θέματος καθώς η μία μονάδα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας.

«Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά και ενόψει πολλών δραστηριοτήτων που αρχίζουν σε ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές επιχειρήσεις και άλλων στον τομέα του τουρισμού για την προετοιμασία τους, η διεύθυνση περιβάλλοντος εφιστά την προσοχή όλων και ιδιαιτέρως αυτών που πραγματοποιούν ανακαινίσεις και οικοδομικές εργασίες να σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και πέρα των διατάξεων και των νόμων να σέβονται και το ίδιο το περιβάλλον.
Να μην οχλούν και να μη ρυπαίνουν, αφήνοντας απορρίμματα που δίνουν μία αρνητική εικόνα και αμαυρώνουν την ομορφιά ενός πανέμορφου τόπου όπως είναι η Ρόδος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειάς μας.

Έτσι λοιπόν, σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Κοσκινού Νίκο Μανωλάγκα, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα της περιοχής Καλλιθέας και της περιοχής των λατομείων όπου είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία μαζί με το διευθυντή περιβάλλοντος κ. Βενέρη και πετύχαμε να σταματήσουν οι ρίψεις απορριμμάτων» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Φλεβάρης και συνέχισε προσθέτοντας τα εξής: «Νέα επιθεώρηση επιτόπου δείχνει ότι πρέπει και πάλι να προσέξουμε, ώστε να μην προσπαθήσουν κάποιοι να επαναφέρουν αυτή την αρνητική εικόνα για την περιοχή μας.
Ζητήσαμε και από τον κ. Μανωλάγκα να επιληφθεί του θέματος και αν διαπιστώσει τη ρίψη νέων απορριμμάτων, να ειδοποιήσει την περιφέρεια για να διενεργήσει τα δέοντα και κυρίως συζητήσαμε το θέμα των εργασιών που γίνονται σε μονάδες.

Μάλιστα, τονίσαμε ότι τα απορρίμματα δεν πρέπει να καταλήγουν μέσα στο ποτάμι που υπάρχει στην περιοχή της Καλλιθέας και στα ρέματα ώστε να φτάνουν στη συνέχεια στη θάλασσα. Σε πολλά σημεία του βυθού της θάλασσας συναντά κανείς και κομμάτια τσιμέντου τα οποία κατέληξαν εκεί από απορρίμματα και μπάζα».
Μιλώντας για την επιβολή των προστίμων δήλωσε τα εξής: «Σήμερα υπογράψαμε και αποφάσεις για πρόστιμα και θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα αναλυτικά. Τα πρόστιμα είναι αυστηρά και ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν στα 12.000 ευρώ. προτιμότερο είναι αντί να δίνονται αυτά τα χρήματα σε πρόστιμα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν με λιγότερα χρήματα να μεταφέρουν τα απορρίμματα με φορτηγά εκεί που πρέπει.

Δεν θέλουμε να γινόμαστε κακοί αλλά πρέπει να επιβάλουμε πρόστιμα. Ακόμα και στην περίπτωση που γίνει προσφυγή από τους ξενοδόχους εμείς πράξαμε το καθήκον μας, και τα πρόστιμα είναι τεκμηριωμένα, οπότε οι όποιες δικαιολογίες δεν είναι βάσιμες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φλεβάρης επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και στο Δήμο Καλύμνου για τη λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στη θέση Αραμανού-Γιαννοχώραφα, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί παράνομα προκαλώντας περιβαλλοντική βλάβη στο έδαφος στα νερά και στον αέρα.
Πηγή : εφημεριδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ / rodiaki.gr

Σχολιάστε