Αγωγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ με την διεκδίκηση αποζημίωσης για αλλαγή στους όρους της σύμβασης, ετοιμάζεται να καταθέσει η τουριστική εταιρεία ΤΕΝΑΜΑΡ, που έχει αναλάβει την κατασκευή του Ξενία Σκιάθου.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι τα εμπόδια που βάζει η διοίκηση στην υλοποίηση της επένδυσης, με αποτέλεσμα η τεχνική εταιρεία από την Πτολεμαϊδα να χάνει και την επόμενη τουριστική σεζόν. Περίπου 3,5 χρόνια μετά την εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου Ξενία από το ΤΑΙΠΕΔ και την καταβολή από την πλευρά του επενδυτή 2,6 εκ. ευρώ, o σχεδιασμός για το τουριστικό χωριό στις Κουκουναριές της Σκιάθου, κινδυνεύει να ναυαγήσει, εξαιτίας νέας απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνεται με πολλούς… αστερίσκους η οριστική μελέτη του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΕΣΧΑΔΑ). Πρόκειται για την τρίτη έγκριση του έργου από το υπουργείο Πολιτισμού που αφορά επί της ουσίας, την αρχιτεκτονική μελέτη. Είχαν προηγηθεί το ΕΣΧΑΔΑ που έχει πάρει το πράσινο φως από το 2015 και πρόσφατα η πολεοδομική μελέτη του έργου.
Οι όροι της Κονιόρδου που ανατρέπουν το σχεδιασμό της επένδυσης
Με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και με πρόσφατη υπουργική απόφαση της κ. Λυδίας Κονιόρδου, η εταιρεία καλείται να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με βάση το φυσικό ανάγλυφο, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στο έργο. Η απόφαση προβλέπει ότι “όλες οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου θα πρέπει να ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το ύψος των αναλημματικών τοίχων το 1,5 μέτρο. Αντιστοίχως το πλάτωμα που δημιουργείται να έχει ελάχιστο πλάτος 5 μέτρα. Τα παραπάνω, όταν είναι σε επαφή με τα κτήρια, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 της όψης στην οποία αντιστοιχούν και μέχρι καθαρού πλάτους 1.20μ”. Με αυτούς τους όρους, υποστηρίζει η ΤΕΝΑΜΑΡ δεν μπορεί να υλοποιηθεί η μελέτη και η επένδυση όπως έχει σχεδιαστεί, την ώρα που η εταιρεία περίμενε να περάσει ο φάκελος από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο εντός του μήνα και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΔΑΟΚΑ).
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αν τηρηθούν οι όροι αυτοί, τα μισά μπανγκαλόους του έργου θα είναι υπόγεια! “Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων του έργου, με την οποία χάνουμε και το 2018 για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο” επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας Ηλίας Ναθαναηλίδης.
Αίτηση θεραπείας για να προσβάλλουν την απόφαση
Η ΤΕΝΑΜΑΡ ετοιμάζεται να προσβάλλει την απόφαση με αίτηση θεραπείας, ωστόσο είναι σαφές ότι οι διαδικασίες οδηγούν πολύ πίσω το επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ και δημιουργούν οργή και αγανάκτηση στους επενδυτές. “Έχουμε την αίσθηση ότι μας μεταβίβασαν από το ΤΑΙΠΕΔ κάτι που δεν ήταν δικό τους με τους όρους να καθαρίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού”. Όπως σημειώνουν, το υπουργείο Πολιτισμού βάζει όρους για τον περιβάλλοντα χώρο που δεν τους προέβλεπε η διακήρυξη. “Αν όταν δημοπρατήθηκε το έργο ξέραμε ότι υπήρχαν τέτοιοι όροι δεν θα επενδύαμε στο ξενοδοχείο” τονίζει η διοίκηση της εταιρείας.
Η απόφαση της κ. Κονιόρδου προβλέπει επίσης να μην κατασκευαστούν τα υπόσκαφα στους χώρους αναψυχής, να μειωθεί το ύψος στα κτίσματα για να μην ξεπερνά την τελική στάθμη του υπάρχοντος ξενοδοχείου καθώς και να ακυρωθεί η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου που είχε προβλέψει η ΚΥΑ της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς λόγω της μεγάλης κλίσης θα προκληθεί σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος μνημείου.
Εκτός από τα 2,6 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα του έργου, η ΤΕΝΑΜΑΡ έχει εκτελέσει ήδη εργασίες άνω του 1,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση και την στήριξη του διατηρητέου που κινδύνευε να καταρρεύσει καθώς υπήρχαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι ενώ το ΕΣΧΑΔΑ έβαζε όρο να ανακατασκευαστεί το μνημείο (Ξενία) εντός δύο ετών από την υπογραφή της σύμβασης, διαφορετικά θα υπήρχαν ποινικές ρήτρες, οι εργασίες έγιναν έγκαιρα και η επένδυση καθυστερεί με υπαιτιότητα του δημοσίου!
Τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει άλλο ένα μεγάλο σκόπελο που ήταν η αρνητική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για την επένδυση, λόγω του χαρακτήρα της έκτασης (τμήμα της εμπίπτει σε Natura περιοχή). Υπολογίζεται ότι ο χρόνος που απαιτήθηκε για την υπερπήδηση των περιβαλλοντικών εμποδίων, κόστισε την λειτουργία του ξενοδοχείου την φετινή χρονιά.
Έκτοτε, όλα φαίνονταν ότι κυλούσαν ομαλά. Προ διμήνου εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου συνολικής επιφάνειας 30.700 τ.μ, άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητα που έβαζε σε τροχιά υλοποίησης το έργο. Όμως κανείς δεν είχε προβλέψει τα προσκόμματα του υπουργείου Πολιτισμού.
Το σχέδιο προβλέπει την ανακατασκευή του διατηρητέου Ξενία 2.500 τ.μ που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τον ΕΟΤ και την δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή δύο συγκροτημάτων κατοικιών δυναμικότητας 114 κλινών και επιπλέον 13 συνολικά κατοικίες.
Η έκταση του ΞΕΝΙΑ Σκιάθου περιήλθε στην κατοχή της ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε. εταιρείας που συστάθηκε για την ανάπτυξη του έργου, η οποία ελέγχεται από την ΤΕΝΑ (Τεχνική Ναθαναηλίδη). Πρόκειται για κατασκευαστική εταιρεία με εξειδίκευση στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων, με κύρια δραστηριότητα τα έργα της ΔΕΗ. Με το ΞΕΝΙΑ Σκιάθου, η ΤΕΝΑ κάνει το ντεμπούτο της στον τουριστικό τομέα με ένα πρότζεκτ όμως που δεν σταματά να αιφνιδιάζει τους επενδυτές.
Πηγή: newmoney.gr