Του Κώστα Συλιγάρδου
Το να πραγματοποιείς ταξίδια σε καιρό πανδημίας για άλλους είναι αδιανόητο, εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα και επικίνδυνο. Κι όμως ο κόσμος εξακολουθεί να ταξιδεύει!
Λιγότεροι ; Ναι !
Επιφυλακτικοί ; Σίγουρα !
Τολμηροί ; Αναμφίβολα !
Δεν είναι και λίγο να ξεσηκωθείς μέσα σε αυτές τις συνθήκες να πας στην άλλη άκρη του κόσμου, όσο κι αν αυτό σήμερα δεν θεωρείται πια και τόσο άκρη…Μόνο τα χαρτιά που πρέπει να συμπληρώσεις ίσως για κάποιους να είναι αποτρεπτικά! Και μετά η αγωνία !
Θα πάνε όλα καλά ; Θα μου τύχει κάτι στραβό και ανάποδο ;
Κι όμως τα παραμερίζεις, ετοιμάζεις βαλίτσες με όρεξη και την χαρτούρα που απαιτείται σήμερα και ξεκινάς με αισιοδοξία και πίστη τέτοια που σε γεμίζει με το ευχάριστο εκείνο συναίσθημα της εξερεύνησης και της περιπέτειας ακόμα κι αν αυτό το ταξίδι το κάνεις με δύσκολα δεδομένα, απρόβλεπτα και ασυνήθιστα.
Διαλέξαμε να πετάξουμε με την απευθείας πτήση από Αθήνα για πολλούς λόγους και την συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Προορισμός μας η Νέα Υόρκη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά του 2022.
Το δελτίο καιρού λίγο πριν την αναχώρηση μας, δίνει ένα κυκλώνα πάνω από τον Ατλαντικό που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές του Καναδά ως σχεδόν τα παραλία της Βόρειας Μεγάλης Βρετανίας. Θα πετάξουμε με ένα μακρινών αποστάσεων αεροσκάφος τύπου B777/300 και η πτήση μας θα διαρκέσει περίπου 9 ώρες και κάτι.
Και πράγματι τον συναντήσαμε στον Βόρειο Ατλαντικό, περάσαμε πάνω από την σφοδρή κακοκαιρία στα 36.000 πόδια και με τον άνεμο να φτάνει σε ταχύτητες τους 160 κόμβους, ευτυχώς ουριαίο όπως έδειχναν οι οθόνες πληροφοριών στην καμπίνα μας. Η άφιξη μας στο αεροδρόμιο του Newark στην ώρα της και νωρίτερα και πρώτο στοίχημα να κερδίσεις το jetlug από τις 7 ώρες διαφοράς της Ελλάδας με την Ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Η μεταφορά στο ξενοδοχείο, η τακτοποίηση και η ανάγκη για ύπνο δεν σου αφήνει περιθώρια για πολλά πολλά, ειδικά για μας που έχουμε επιπλέον το ταξίδι του εσωτερικού Ηράκλειο – Αθήνα την ίδια μέρα. Η πρώτη μέρα ξεκινά πολύ νωρίς αφού το ρολόι του ύπνου σου δεν ξεγελιέται εύκολα όσο κι αν μερικά τερτίπια τα ξέρεις από προηγούμενες φορές.
Τουλάχιστον αυτή η πτήση σε φέρνει λίγο πιο εύκολα στην προσαρμογή αλλαγή ώρας σε σχέση με άλλες που έχουν ανταπόκριση από Ευρωπαϊκές πόλεις. Για την Νέα Υόρκη μέρες εορτών τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ διαφορετικά από τους συνηθισμένους της ρυθμούς.
Πολλοί Νεοϋορκέζοι έχουν ήδη αφήσει την πόλη τους στους εκατομμύρια επισκέπτες που την κατακλύζουν από κάθε γωνιά του πλανήτη για τις μέρες αυτές ακόμα και με αυτές τις υγειονομικές συνθήκες…Η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της και ο καιρός κάνει τα δικά του παιχνίδια.. Άλλοτε βροχερός με κρύο και άλλοτε ήπιος με καθαρό ουρανό.
Την πόλη έχουν κατακτήσει οι επισκέπτες όπως προαναφέραμε, οι οποίοι όμως θα διαπιστώσουν μεταξύ άλλων ότι η Νέα Υόρκη όχι μόνο δεν είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, αλλά εστιατόριο που η κουζίνα του να δεχτεί παραγγελία μετά τις 22:00 δύσκολα θα βρεις στο Μανχάταν.
Το νησί με τους λόφους ( που δεν υπάρχουν πλέον ) εξ ου και το όνομα του όπως το αποκαλούσαν οι Ινδιάνοι που σήμερα θεωρείται η ευκολότερη πόλη για να την περπατήσεις χάριν της ρυμοτομίας της που στηρίχτηκε στο γεωγραφικό πλέγμα ενός Αρχαίου Έλληνα γεωμέτρη του πατέρα της πολεοδομίας του Ιππόδαμου του Μιλήσιου και την πολιτική απόφαση που πήραν αυτοί που ξεκίνησαν να το κατασκευάζουν αρκετά χρόνια πριν.
Και μιας και αναφερόμαστε έμμεσα στην Αρχαία μας Ιστορία, η αποθέωση αυτής, βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου του Columbia όπου στην πρόσοψη του δεσπόζουν τα Αρχαία Ελληνικά ονόματα των ΟΜΗΡΟΥ- ΗΡΟΔΟΤΟΥ -ΣΟΦΟΚΛΗ ΠΛΑΤΩΝΑ- ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ -ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ – ΚΙΚΕΡΩΝΑ ΚΑΙ ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ.
Η Νέα Υόρκη ( πρώτο όνομα Νέο Άμστερνταμ) διαθέτει πολλά αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων 500 γκαλερί τέχνης, 150 μουσεία, πάνω από 100 θέατρα, δεκάδες εμπορικά καταστήματα και 17.000 εστιατόρια. Η πόλη θεωρείται ως πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Στο Μανχάταν βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο πανύψηλοι ουρανοξύστες. Το 1902 χτίστηκε ο πρώτος ουρανοξύστης, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα κατασκευάστηκαν ουρανοξύστες γοτθικού και Αρ Ντεκό ρυθμού, όπως το κτήριο της Chrysler το 1930, ενώ το 1931 κατασκευάστηκε το Empire State Building, ψηλότερο κτίριο στο κόσμο για πάνω από 40 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη μπορείς να ακούσει κανείς έως και 800 διαφορετικές γλώσσες ενώ η πλατεία Times που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εφημερίδα, είναι μάλλον η πιο πολυσύχναστη πλατεία του κόσμου.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη στην 5th Avenue δεν περνά απαρατήρητη, με τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική και τα μαρμάρινα λιοντάρια στην είσοδό της, την «Εγκαρτέρηση» και το «Σθένος», όπως τα βάφτισε ο δήμαρχος Φιορέλο λα Γκουάρντια την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, ο πιο αγαπητός δήμαρχος που είχε ποτέ η πόλη.
Όνειρο κάθε επισκέπτη είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο. Με μια μόνιμη συλλογή που καλύπτει περισσότερα από 5.000 χρόνια παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, το Μet αποτελεί καμάρι της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του, το οποίο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις: το 1902 ολοκληρώθηκε η πρόσοψη, διακοσμημένη με τρεις ρωμαϊκές αψίδες και κολόνες κορινθιακού ρυθμού, ενώ ύστερα από 24 χρόνια το υπόλοιπο. Την ίδια περίοδο γεννήθηκε και η αγάπη της πόλης για τους ουρανοξύστες.
Η εξερεύνηση της πόλης θέλει περπάτημα, περπάτημα και περπάτημα. Και το περπάτημα φέρνει την επιθυμία για φαγητό. Το φαγητό «ανθυγιεινό» ως επί το πλείστον μακριά από την Μεσογειακή και Ελληνική μαγειρική κουλτούρα, εκτός κι αν επιλέξεις sushi το οποίο κατά τύχη πετύχαμε σε εξαιρετικό εστιατόριο της 7ης απόλυτα ποιοτικό σε τιμές Ελλάδας …ή αν κινηθείς προς Αστόρια όπου θα βρεις Ελληνικά εστιατόρια και ταβέρνες και θα ακούσεις ακόμα και σήμερα Ελληνικά παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πατριώτες μας πλέον έχουν μετακομίσει στον Long Island, μια ώρα περίπου από το Μανχάταν. «Αμερικανιές» λοιπόν κατά τα άλλα, με ωραία burger και εκπληκτικά ομολογουμένως milk shakes γίγας, πανάκριβα steak, άφθονα φτηνά hotdogs στις αμέτρητες καντίνες στους δρόμους, και μια κορυφαία μακαρονάδα ομολογουμένως έκπληξη στο Chelsea Market σε εκπληκτικό Ιταλικό στέκι, ανώτερη από το “must” EATALY που πρέπει ως concept να επισκεφθείτε όπως και την φημισμένη στα νότια σοκολατερία Marie bell !
Μην αναζητήσετε να καθίσετε σε cafe … θα απογοητευτείτε! Συμβιβαστείτε με καφέ στο πόδι. Τα πρωινά θα βρείτε δεκάδες καταστήματα να προσφέρουν ζεστό ή κρύο καφέ με ντόνατς Μπέκελ και pane cakes,αλλά και πολλές άλλες επιλογές. Το πρωινό στο ξενοδοχείο δεν συνηθίζεται όπως στην Ευρώπη, απόρροια μιας συμφωνίας των συνδικάτων με τις Αμερικανικές κυβερνήσεις.
Επίσης αν είστε καπνιστής θα νιώσετε την απόλυτη μοναξιά! Διότι μπορεί η μαριχουάνα να πωλείται ελεύθερα στους δρόμους και να την μυρίζεις παντού, αλλά τσιγάρο στους δρόμους και στα μαγαζιά δεν θα δεις.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην είσοδο του ξενοδοχείου μας στο κεντρικό Μανχάταν, κάπνιζαν μόνο τα πληρώματα της Turkish airlines, κάποιοι Έλληνες συνταξιδιώτες, και λίγο παραπέρα κάτι άστεγοι…. που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του πλανήτη, παρά την εδώ και πολλά χρόνια επιχείρηση με το «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» του παλιού δημάρχου Τζουλιάνι ο οποίος όμως καθάρισε τις γειτονιές των μαφιόζων και εξάλειψε σε μεγάλο βαθμό την εγκληματικότητα που σήμερα έχει επιστρέψει δυναμικά.
Είναι μάλιστα στις προτεραιότητες του νέου δημάρχου που ανέλαβε την πόλη στην αλλαγή του χρόνου να δώσει την μάχη με τους προβατικούς και εγκληματίες της πόλης που δείχνουν καθημερινά τα «δόντια» τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στους δρόμους της πολυσύχναστης πόλης, φορούν μάσκες ενώ οι έλεγχοι για την είσοδο στους περισσότερους κλειστούς χώρους είναι μάλλον όχι και τόσο αυστηροί. Όμως τα σημεία ελέγχουν για Covid είναι πολλά και οι ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες μεγάλες. Τις μέρες αυτές μάλιστα το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο σε κρούσματα και μεταδοτικότητα!
Αίσθηση προκαλεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η σκληρή αστυνόμευση και η έντονη παρουσία των Αστυνομικών δυνάμεων σε όλο το Μανχάτταν αλλά κυρίως στους δρόμους και λεωφόρους πέριξ της Times square! Άλογα, σκυλιά περιπολικά ελικόπτερα και drone περιφρουρούν τα κάγκελα που έχουν αποκλείσει τα σημεία και που οι επισκέπτες που διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν με ειδική άδεια που θα ελεγχθεί σε κάθε σημείο πρόσβασης.
Η πόλη είναι ακριβή για τον Έλληνα επισκέπτη σε όλα της σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Το μόνο που είναι φτηνό είναι το καύσιμο κίνησης αλλά περιττό για τις ολιγοήμερες διακοπές ενός τουρίστα.
Για τα περίφημα ψώνια της ΝΥ θα σας αναφέρω ότι όλα είναι σχετικά και ίσως μόνο στα εκπτωτικά χωριά που απέχουν περίπου μια ως μιάμιση ώρα με το λεωφορείο μπορεί να βρεις αξιοσημείωτες διάφορες. Βέβαια μια βόλτα στην 5η λεωφόρο αλλά και σε πολλούς κάθετους δρόμους σε αυτήν, θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την ποικιλία και τα προϊόντα που ποτέ δεν έρχονται στην Ελληνική αγορά.
Μαύρα και κίτρινα ταξί δίνουν σκληρές μάχες για την πελατεία με τα Uber που εμείς διώξαμε για ψηφοθηρικούς λόγους από την Ελλάδα, να έχουν κατακτήσει το κοινό τους και τα κλασσικά το δικό τους.
Οι μάσκες για τον Covid ήταν πραγματικά πανάκριβες απ’ όπου κι αν τις αγόραζες ( δυο δολάρια η μια εκτός κι αν αγόραζες πολλές όπου η τιμή έπεφτε ) όπως και τα αντισηπτικά!
Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που πρέπει να επισκεφτεί κάθε ταξιδιώτης που θέλει να έχει ένα «ταξιδιωτικό παράσημο» από τον πλανήτη, γιατί απλά παρόμοια πόλη σε ενέργεια και μορφή δεν υπάρχει.
Ακόμα και η σύγχρονη τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, η Wall Street, τα κορυφαία Πανεπιστήμια που βρίσκονται εκεί, το μοναδικό Central Park και φυσικά η χρυσόσκονη των κινηματογραφικών ταινιών, το μοναδικό Broadway και τα Μουσεία της, αποτελούν ένα ισχυρό πόλο έλξης για την πόλη με τον απόλυτο μύθο!
Η πανδημία δεν την κλόνισε όπως μου είπαν Έλληνες επιχειρηματίες όσο άλλες μεγάλες Μητροπόλεις του Κόσμου. Η ζωή έγινε δυσκολότερη και εκεί όμως για τους άστεγους, τους ανέργους και τους ανθρώπους του μεροκάματου πλην των επιχειρηματιών που και αυτοί δοκιμάστηκαν. Η πόλη σήμερα στην αυγή του 2022 ζει το δικό της όνειρο για επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς όμως να λογαριάζει πλέον τόσο τον κορωνοΐο όσο τουλάχιστον άλλες περιοχές του πλανήτη μας, αφού τα λεφτά είναι πολλά για να χαθούν σε καραντίνες και lockdown!
Η ώρα της επιστροφής έχει την δίκη της αγωνία.
Έχοντας διασχίσει πολλές φορές το Μανχάταν από τις παρυφές του επικίνδυνου Χάρλεμ βόρεια ως νότια στο σημείο μηδέν όπου σήμερα στέκεται το ψηλότερο κτήριο στον Δυτικό κόσμο το One World στην θέση των Δίδυμων Πύργων, και από την γέφυρα του Μπρούκλιν ως στον ποταμό Χάτσον ( γνωστός από την προσθαλάσσωση του θρυλικού A320 και του κυβερνήτη Σάλι Σαλενμπέργκερ, που υποδύθηκε ο με Ελληνικό διαβατήριο Τομ Χανκς από την ιστορία που έγινε ταινία ) την θαλάσσια επίσκεψη στο άγαλμα της Ελευθερίας και φυσικά τον απίστευτο (ίσως χωρίς προηγούμενο) συνωστισμό στην Times Square, έρχεται η ώρα της αλήθειας!
Αναζητάμε το πράσινο φως που θα μας δώσει το rapid test για την επιστροφή μας στην πατρίδα. Ένα διαγνωστικό κέντρο παρέχει μεταξύ άλλων αυτήν την δυνατότητα δωρεάν καθημερινά για τους 160 πρώτους που θα ελεγχθούν. Η προσέλευση γίνεται με μεγάλη αναμονή αλλά και τάξη μιας και είμαστε πλέον στην πρώτη μέρα του νέου έτους. Το καρδιοχτύπι πρωτόγνωρο για ένα τέτοιου είδους αποτέλεσμα. Το άσχημο σενάριο κάνει λόγο για τετραήμερη καραντίνα σε ξένο φυσικά τόπο και ανατροπή όλων των σχεδίων του κάθε ταξιδιώτη που καρτερικά προσδοκά την επιστροφή στο σπίτι του 45 λεπτη αναμονή και το mail στο κινητό είναι λύτρωση σαν βλέπεις ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Οι τελευταίες ώρες στον μοναδικό αυτό προορισμό πλέον είναι ανάλαφρες.
Πολλά εμπορικά μαγαζιά όχι μόνο στην 5η Λεωφόρο σχεδόν παντού αν και πρωτοχρονιά, είναι ανοιχτά και μάλιστα μερικά από αυτά με εκπτώσεις! Η περιοχή Chelsea και το Soho αξίζουν ένα τελευταίο περπάτημα πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο.
Κάποιοι έχουν βγει παρά το κρύο με σορτσάκια για τζόκινγκ ή για ποδηλατάδα μιας και το Μανχάταν είναι άκρως φιλικό ακόμα και σε ώρες αιχμής για ποδήλατο ή τρέξιμο.
Το Iron Building πίσω μας, μπροστά το Empire State Building και τελική ευθεία για το ξενοδοχείο μας κοντά στο επιβλητικό Ροκφέλερ Center.
Είναι πια το απόγευμα που αναχωρούμε για το εύκολο αεροδρόμιο του New Jersey σε σχέση με το πολυσύχναστο και κουραστικό JFK.H πτήση θα είναι νυχτερινή, αφού αναχωρεί ακριβώς στα μεσάνυχτα με άφιξη στην Αθήνα στις 16:00 τοπική ώρα. Ο αεροπορικός καιρός και πάλι άσχημος με συνεχείς αναταράξεις για περίπου 7 ώρες. Από το Χάλιφαξ δηλαδή ως την Ζυρίχη και νοτιότερα.
Ευτυχώς το αεροπλάνο δεν είναι γεμάτο και πολλές θέσεις της οικονομικής, γίνονται κρεβάτια για αρκετούς τυχερούς ή συνηθισμένους σε μακρινές πτήσεις.
Πριν μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και δεν είχε άδικο! Δεν ξέρω πόσοι τον άκουσαν και πόσοι το ένστικτο τους ή την καταπιεσμένη εδώ και δυο χρόνια επιθυμία τους για ταξίδια και έκαναν αυτήν την τρέλα ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι για μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη αξίζει να ρισκάρεις, όταν παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ποια ή πως θα είναι αυτή!
Νέα Υόρκη λοιπόν, άλλωστε ο τολμών νικά!