15 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1.500 ναυάγια μένουν ανεκμετάλλευτα
«Με περισσότερα από 1500 ναυάγια διάφορων εποχών, πάνω από 15 χιλιόμετρα ακτογραμμής και βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Καραϊβική της Ευρώπης» αναφέρουν καθηγητές θαλάσσιας βιολογίας, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες.
Τα νησιά Μέντες στην Ισπανία μετατράπηκαν σε καταδυτικό πάρκο.. Στο Αιγυπτιακό Σαρμ ελ Σέιχ λειτουργούν 40 καταδυτικά κέντρα. Στην Μάλτα, το 27% του ΑΕΠ προέρχεται από τις καταδύσεις… και στην Ελλάδα ακόμα το συζητάμε!
Τις περίεργες καταστάσεις που βίωναν οι κάτοικοι σε Αίγυπτο και Τουρκία, θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε. Όμως, το κράτος δεν έδωσε ποτέ την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θαλάσσιο πλούτο μας.
Σε Μεσσηνία, Αλόννησο και Παγασητικό, προβλέπεται να λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα. Στην Κρήτη δημιουργήθηκαν 38 τεχνητοί ύφαλοι, με βάρκες που βυθίστηκαν.
Σύμφωνα με την World Tourism Organization, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 5.000.000 ενεργοί αυτοδύτες. Πάνω από 1.500.000 από αυτούς πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ταξίδι το χρόνο σε κάποιο καταδυτικό προορισμό, δαπανώντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.
Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 17.000 δύτες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι οι 4 στους 10 πηγαίνουν για 3 και 4η φορά για να βουτήξουν στα νερά του πάρκου. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία υπολογίζονται στα 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Πηγή: star.gr