ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσωρυχείο» η Airbnb για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

«Πυρετό του χρυσού» προκαλεί στους Έλληνες η Airbnb. Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων συνειδητοποιούν ότι δεν συμφέρει να νοικιάζουν «παραδοσιακά» τα διαμερίσματά τους αφού μπορούν να τα αξιοποιούν τουριστικά αποκομίζοντας πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

Μια ματιά στα στοιχεία που συλλέγει η ιστοσελίδα AirDNA.co δείχνει το μέγεθος του φαινομένου. Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου τα «παραδοσιακά» ενοίκια καταγράφουν φέτος αύξηση 20% καταγράφονται περισσότερες από 9.000 αγγελίες. Με το μέσο ημερήσιο μίσθωμα να υπολογίζεται σε 51 ευρώ και την μέση πληρότητα να αγγίζει το 70% τα μηνιαία έσοδα φθάνουν τα 900 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα έσοδα ενός ιδιοκτήτη σε μια «παραδοσιακή» ενοικίαση για ένα διαμέρισμα 60 με 70 τετραγωνικών μέτρων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα, καθώς με βάση πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάδας, οι τιμές ενοικίασης στην Αθήνα κινούνται κοντά στα 6 ευρώ/τ.μ. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τον μήνα Αύγουστο που οι πληρότητες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους αλλά ακόμη και τον Ιανουάριο τα μέσα μηνιαία έσοδα δεν πέφτουν σημαντικά χαμηλότερα από το «συμβατικό» μίσθωμα.

Η εικόνα αυτή φαίνεται καλύτερα αν επικεντρωθεί κάποιος στις πιο δημοφιλείς συνοικίες της Αθήνας για Airbnb. Σύμφωνα με τη RE/MAX στα Εξάρχεια και το Κουκάκι μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα στα ενοίκια. Παράλληλα στο Κολωνάκι καταγράφεται επίσης σημαντική αύξηση της τάξης του 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%. Και όμως παρά τις αυξήσεις το Airbnb αποδεικνύεται σε αυτές τις περιοχές πιο κερδοφόρο. Σύμφωνα με την AirDNA, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο διαμορφώνεται σε 55 με 75 ευρώ εκτοξεύοντας το μηνιαίο εισόδημα πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε όχι τόσο προβεβλημένες περιοχές του κέντρου.  Στα Πατήσια η μέση τιμή διανυκτέρευσης φθάνει τα 32 ευρώ με τα μέσα μηνιαία έσοδα να αγγίζουν τα 334 ευρώ. Την ίδια στιγμή με τα ενοίκια να κυμαίνονται στα 3,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ένας ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 70 τμ μπορεί να λαμβάνει μόλις 266 ευρώ. Και η ζήτηση αυξάνεται, καθώς οι πιο δημοφιλείς προορισμοί γεμίζουν.

Ξεφεύγουν οι τιμές στα νησιά – Σπάει τα ρεκόρ η Κρήτη

Σημαντικές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η Airbnb για όσους διαθέτουν κάποιο ακίνητο προς αξιοποίηση στα ελληνικά νησιά που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν από τουρίστες. Σύμφωνα πάντα με το AirDNA , ένα διαμέρισμα στη Μύκονο μπορεί να εξασφαλίζει μηναίο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ, και στη Σαντορίνη κοντά 5.000 ευρώ. Αυτά βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξεχωριστή θέση έχει η Κρήτη που διαθέτει 15.876 καταχωρήσεις στην Airbnb. Οι ιδιοκτήτες στο Ρέθυμνο τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να βγάζουν έως και 1.874 ευρώ τον μήνα, στα Χανιά 1.820 ευρώ τον μήνα και στο Ηράκλειο 1.078 ευρώ. Τον χειμώνα τα πιθανά έσοδα πέφτουν κατά πολύ στα επίπεδα των 250-300 ευρώ αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες από το να μην νοικιάζουν τα σπίτια τους σε φοιτητές και εποχικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στο νησί.

Αναταράξεις πριν από την… εξισορρόπηση

Η άνοδος της Airbnb έχει προκαλέσει προβληματισμό και όχι άδικά. Σε πολλές περιοχές της χώρας όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω τα ενοίκια αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα πολλοί νέοι – φοιτητές ή εργαζόμενοι – να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Πολλοί μάλιστα δείχνουν ως παραδείγματα προς αποφυγή τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα όπου η άνοδος του τουρισμού και της τουριστικής ενοικίασης σπιτιών έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων. Ένα στοιχείο που προκαλεί επιπλέον προβληματισμό είναι η αύξηση των εξώσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων πάντως θεωρούν πως οι ανησυχίες αυτές είναι υπερβολικές. Όπως σημειώνουν στο insider.gr η επιπλέον δραστηριότητα βοηθά την ελληνική οικονομία καθώς εμφανίζεται μια κάποια οικοδομική δραστηριότητα λόγω των ανακαινίσεων στις οποίες προχωρούν ιδιοκτήτες που θέλουν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα που έχουν μέσω Airbnb. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Αθήνα μπαίνουν ξανά στον επενδυτικό χάρτη, καθώς ξένοι επενδυτές αγοράζουν διαμερίσματα όχι απλά για δεύτερη κατοικία αλλά και για επενδυτικούς σκοπούς. Αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση δεν αποκλείεται στους επόμενους μήνες να δούμε μετά από πολλά χρόνια και νέες οικοδομές στο κέντρο της πόλης.

Πάντως οι ειδικοί συστήνουν προσοχή γιατί για πολλούς ο «χρυσός» του Airbnb μπορεί να αποδειχτεί … άνθρακας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η ραγδαία αύξηση του τουρισμού που έχει προκαλέσει και την άνθηση του Airbnb. Επιπλέον η αξιοποίηση ενός διαμερίσματος δεν αποτελεί «παθητικό εισόδημα» όπως η απλή ενοικίαση. Αντίθετα ο ιδιοκτήτης πρέπει να ασχολείται με το διαμέρισμα που νοικιάζει, να φροντίζει για την καθαριότητα του και να υποδέχεται τους επισκέπτες. ΄

Ένα ακόμη στοιχείο που μένει να φανεί το πώς θα επηρεάσει την αγορά του Airbnb είναι η φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων απ’ αυτό. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα φορολογούνται όπως τα ενοίκια, δηλαδή με συντελεστή 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισόδημα έως 35.000 και με 45% για εισόδημα που ξεπερνά τα 35.000 ευρώ τον χρόνο.

Σχολιάστε