Τα δώρα κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και το γάλα με τα μπισκότα στο διπλανό τραπεζάκι για τον Άγιο Βασίλη είναι γνωστά σε όλους τις γιορτινές μέρες. Ωστόσο υπάρχουν 6 χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο που είναι περίεργα και προκαλούν εντύπωση. Πάμε να τα μάθουμε κι εμείς…
Υπάρχουν στον κόσμο διάφορα έθιμα και παραδόσεις για τα Χριστούγεννα που είναι πολύ παράξενες. Από το “παπούτσι της αγάπης” μέχρι το “αντίπαλον δέος” του ‘Αι-Βασίλη, όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα έχουν τη δική τους… περίεργη χάρη!
“Όχι” στις κόκκινες κάρτες στην Ιαπωνία
Αν και είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα για ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, στην Ιαπωνία σχεδόν απαγορεύεται να στείλεις κόκκινη κάρτα, αφού το κόκκινο είναι το χρώμα του θανάτου. Ο Άγιος Βασίλης, που στην Ιαπωνία ονομάζεται «Santa Kurohsu», φυσικά δεν φοράει κόκκινα και έχει και δυο μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, για να προσέχει ξεχωριστά τα άτακτα παιδιά!
Σκούπες & μάγισσες στη Νορβηγία
Η παραμονή των Χριστουγέννων για τους Νορβηγούς συμπίπτει με τη μέρα που φτάνουν και τα κακά πνεύματα με τις μάγισσες! Αν κυκλοφορήσετε παραμονή Χριστουγέννων στο Ελσίνκι, το σίγουρο είναι πως δεν θα βρείτε ούτε μια σκούπα, αφού οι ντόπιοι τις κρύβουν από τις μάγισσες. Λογικό, ε;
Το παπούτσι της αγάπης στην Τσεχία
Στην Τσεχία οι γυναίκες έχουν ένα παράξενο έθιμο ανήμερα των Χριστουγέννων, για να μάθουν πώς θα είναι η εpωτική τους ζωή της χρονιά που θα έρθει. Στέκονται στο κατώφλι της πόρτας και ρίχνουν ένα παπούτσι πίσω τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί όρθιο με την μπροστινή μεριά να δείχνει προς την πόρτα, τότε σημαίνει πως θα παντρευτούν μέσα στην χρονιά. Αλλιώς; Όχι;
Το αντίπαλον δέος του Άι-Βασίλη στην Αυστρία
Το αντίπαλον δέος του Αγίου Νικόλα (αντίστοιχος Άγιος Βασίλης) στην Αυστρία είναι ένα τρομακτικό ον, με όψη δαίμονα, που ονομάζεται Krampus. Τα χριστούγεννα, διάφοροι άντρες ντύνονται έτσι και τριγυρνούν στους δρόμους, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τα παιδιά, που δεν ήταν φρόνιμα πριν από τα Χριστούγεννα.
Λαχταριστή φάλαινα στην Γροιλανδία
Στο χριστουγεννιάτικο δείπνο των Γροιλανδών δεσπόζει το mattak, δηλαδή το ωμό δέρμα φάλαινας με λίγο λίπος, και το kiviak, το οποίο φτιάχνεται τυλίγοντας ένα μικρό αρκτικό πουλί σε δέρμα φώκιας. Το δεύτερο, το θάβουν στο έδαφος αρκετούς μήνες πριν και τα Χριστούγεννα το τρώνε σε… αποσύνθεση.
Φαγητό για τους νεκρούς στην Πορτογαλία
Κατά το consoda, που είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα στην Πορτογαλία, ορισμένες οικογένειες τηρούν ένα τρομακρικό… έθιμο: Ετοιμάζουν έξτρα θέσεις στο γιορτινό τραπέζι για συγγενείς που έχουν πεθάνει, ενώ κάποιοι αφήνουν ψίχουλα στο τζάκι για τα πνεύματά τους. Και μπορεί αυτό να φαντάζει λίγο… ταινία θρίλερ, ωστόσο οι Πορτογάλοι πιστεύουν πως η πράξη τους αυτή θα φέρει τύχη στο σπιτικό τους.
Τα 8 ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα & παραδόσεις!
Στη σύγχρονη εποχή και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα θυμίζουν τους εορτασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα ταξίδια, η εύκολη πρόσβαση στα παγκόσμια μέσα και η παγκοσμιοποίηση έχουν καθιερώσει και εξαπλώσει πολλές παραδόσεις από τη Δύση.
Στην κορυφή βρίσκονται, φυσικά, τα Χριστούγεννα. Πολύ συχνότερα βλέπουμε πια φωτάκια αντί για κεριά, Χριστουγεννιάτικα δέντρα αντί για καραβάκια και μαζικές αναφορές στον Άγιο Βασίλη στα καταστήματα και στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ελληνικές παραδόσεις που είναι μοναδικές και αξίζει να τις γνωρίσει κανείς και να τις διατηρήσει.about:blank
Οι Καλικάντζαροι
Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή του μύθου για τα κακά πνεύματα, ο κόσμος μας συνδέεται με τον κάτω κόσμο μέσω ενός δέντρου. Τα κακά πνεύματα, οι καλικάντζαροι, ζουν κάτω από το δέντρο, ψάχνοντας να βρουν διαφυγή για τον έξω κόσμο. Καταφέρνουν να το κάνουν κατά τη διάρκεια των Δώδεκα Ημερών των Χριστουγέννων, από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι καλικάντζαροι ανεβαίνουν στο δικό μας κόσμο επειδή ο Χριστός, αφού ακόμα δεν έχει βαπτιστεί, δεν μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους από το κακό. Όταν τα σπίτια δεν μπορούν να προστατευθούν, τα δαιμόνια κυκλοφορούν ελεύθερα φέρνοντας προβλήματα και αναταραχές. Οι άνθρωποι τα κρατούν μακριά, καίγοντας κούτσουρα, λιβάνι, ακόμα και παλιά παπούτσια.
To Τάισμα του Πηγαδιού
Αυτή η παράξενη παράδοση συναντάται σε διάφορες γωνιές στην ελληνική ενδοχώρα. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών των Χριστουγέννων, οι νέες γυναίκες μεταφέρουν χωρίς να μιλούν άδειες κανάτες σε κοντινά πηγάδια και τις γεμίζουν με νερό.