Παρότι ακυρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ITB) ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δεν ακύρωσε τη δική του επίσκεψη στο Βερολίνο. Εδώ συναντήθηκε τόσο με τουριστικούς παράγοντες όσο και με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο ελληνικός τουρισμός «εξακολουθεί να συνεχίζει τη δυναμική του πορεία» και η Ελλάδα «εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους γερμανούς τουρίστες» αυτά ήταν τα δύο μηνύματα που θέλησε να μεταφέρει ο κ. Θεοχάρης στους συνομιλητές του, είπε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας
Η επίσκεψη σχετίζεται σαφώς με την εμφάνιση της νόσου του κορωνοϊού. Από τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από τiς συνομιλίες του στο Βερολίνο και τα μηνύματα που δέχεται από τις τουριστικές αγορές ανά τον κόσμο εκτιμά ότι η πλειοψηφία αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν φέτος σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους. O X. Θεοχάρης παραδέχεται όμως ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους τουρίστες. «Η κατάσταση είναι εξελισσόμενη», δήλώνει. «Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα και οι επιπτώσεις τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει, σε γενικές γραμμές, μια επιφυλακτικότητα του κόσμου να ταξιδέψει, η οποία όμως δεν είναι γενικευμένη».
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού οι ενδοιασμοί δεν σχετίζονται τόσο με τον ίδιο τον ιό. Όπως εκτιμά «αν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία τότε αυτή δεν αφορά τόσο τον ίδιο κορωνοϊό όσο, αν μέσω των διαδικασιών που ακολουθούνται, εγκλωβιστούν σε μία κατάσταση.» Δηλαδή να τεθούν σε καραντίνα, αν για παράδειγμα στο ξενοδοχείο που διαμένουν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει αρρωστήσει από κορωνοϊό. Ο X. Θεοχάρης διαβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα αυτό το μέτρο θα ληφθεί μόνο σε «πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις».
Πολλοί τουρίστες που θα ήθελαν από τώρα να κάνουν προκράτηση για τις διακοπές τους στην Ελλάδα διακατέχονται από το φόβο ότι ενδεχομένως θα χάσουν χρήματα σε περίπτωση που αυξηθούν τους επόμενους μήνες τα κρούσματα της ασθένειας και αναγκαστούν να ακυρώσουν το ταξίδι τους. Ο κ. Θεοχάρης θέλει να τους καθησυχάσει. Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει εκδώσει οδηγίες και έχει κάνει παραινέσεις στους ξενοδόχους ώστε να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να μην χάνουν την προκαταβολή τους, όσοι έχουν κάνει προκράτηση.
Κατάσταση στα σύνορα και τουρισμός
Βέβαια εκτός από το πρόβλημα του κορωνοϊού, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και ένα εθνικό ζήτημα – την ένταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι εικόνες από τα βίαια επεισόδια παίζονται διεθνώς από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο υπουργός Τουρισμού δεν πιστεύει ότι τα γεγονότα θα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό, επειδή δεν επηρεάζουν τις τουριστικές περιοχές. «Ακόμη», δηλώνει, «και στις περιοχές που συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα, τα όποια ξενοδοχεία που είναι εκεί, δεν έχουν καμία σχέση με το φαινόμενο. Η χώρα μας κάνει αυτό που χρειάζεται για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ακολουθώντας αυτή τη σωστή και αυστηρή πολιτική τήρησης των νόμων στα σύνορά μας θωρακίζουμε και το τουριστικό μας προϊόν.»
Τέλος, στις συνομιλίες του με μεγάλους Tour Operator, όπως η TUI και ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV) ο κ. Θεοχάρης διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας – δεν μου έθεσε κανένας κάποιο τέτοιο ζήτημα ή διατύπωσε κάποια αμφιβολία.» Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια κάμψη της τουριστικής κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά όμως όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση ο ελληνικός τουρισμός θα άντεχε. Είναι σίγουρος ότι «η δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν έχει χαθεί επειδή προσωρινά ζούνε όλες οι χώρες αυτό το κύμα του κορωνοϊού. Εν πάση περιπτώση, είναι ένα παροδικό ζήτημα που σε κάποιο επίπεδο θα αντιμετωπισθεί ιατρικά. Η ανάγκη του κόσμου να πάει διακοπές δεν θα σταματήσει επειδή πέρασε φέτος ένα κορωνοϊός.»