Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις το Πάσχα, φέτος δεν έχουμε περιορισμούς μετακίνησης και θεωρητικά μπορούμε να κάνουμε (επιτέλους) Πάσχα στο χωριό ή οπουδήποτε αλλού αλλά τώρα υπάρχουν άλλοι περιορισμοί, οικονομικοί, καθώς η ακρίβεια καλπάζει και καταγράφονται σχεδόν στα πάντα δραματικές αυξήσεις, με αυτές στα καύσιμα να επηρεάζουν τις μετακινήσεις.
Ωστόσο παρόλο τους οικονομικούς περιορισμούς -στους οποίους πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος διαμονής – η πληρότητα σε πολλούς προορισμούς της χώρας εν όψει Πάσχα και ιδιαίτερα σε αυτούς που φημίζονται για τις ημέρες αυτές, αγγίζει επίπεδα – ρεκόρ με την πληρότητα να φτάνει ακόμα και το 100%!
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η «αρχόντισσα» του Ιονίου, η Κέρκυρα η οποία είναι γνωστή για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Στο νησί η πληρότητα μέχρι στιγμής φτάνει το 90% ενώ ακολουθεί η Τήνος με 88% την οποία επιλέγουν για αυτές τις άγιες ημέρες τόσο Ορθόδοξοι όσο και Καθολικοί Χριστιανοί.
Από την άλλη τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν προ-κρατήσεις 82% και 78% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα ενώ το νησί της Αποκάλυψης, η Πάτμος που αυτές τις ημέρες προσφέρει μια πραγματική και ουσιαστική εμπειρία στον επισκέπτη έχει πληρότητα 80%. Επίσης και οι Κυκλάδες καταγράφουν ρεκόρ πληρότητας για το τριήμερο, αν και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι στα ύψη, με την όμορφη Σύρο το ποσοστό προ-κρατήσεων να φτάνει στο 80% ενώ η Άνδρος στο 82%.
Τα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) δείχνουν ότι τα επιβατηγά πλοία που θα φύγουν από τα λιμάνια για τις Κυκλάδες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι γεμάτα. Αντίθετα δεν θα συμβεί το ίδιο με τα πλοία για Δωδεκάνησα και Κρήτη.
Η πληρότητα για τα πλοία που ταξιδεύουν στις Κυκλάδες προσεγγίζουν το 100%, το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι φέτος υπάρχουν λιγότερα μεγάλα ταχύπλοα δρομολογημένα σε σχέση πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates «Τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή και πανσιόν» ενώ τονίζει πως τη φετινή χρονιά εκτός από το κόστος διαμονής, ένας επιπλέον παράγοντας θα είναι και το κόστος μετακίνησης.
«Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και δεν είναι λίγοι που θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο το γέμισα του ρεζερβουάρ να εξασφαλίζει και την επιστροφή στη κύρια κατοικία. Θεωρούμε ότι λόγω της κοντινής απόστασης, η κινητικότητα μπορεί να καταγραφεί περιορισμένη στους μακρινούς προορισμούς, διότι οι περισσότεροι εκδρομείς θα επιλέξουν να βρεθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων κυρίως τις 3 ημέρες γιορτής της Ορθοδοξίας» τόνισε ο κ.Μπάκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το πανελλαδικό δίκτυο E-real Estates οι προκρατήσεις σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα για το φετινό Πάσχα διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΥΔΡΑ 82%
ΣΠΕΤΣΕΣ 78%
ΤΗΝΟΣ 85%
ΣΥΡΟΣ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 80%
ΧΙΟΣ 70%
ΠΑΤΜΟΣ 80%
ΣΚΙΑΘΟΣ 65%
ΣΚΟΠΕΛΟΣ 72%
ΑΝΔΡΟΣ 82%
ΚΥΘΝΟΣ 79%
ΑΙΓΙΝΑ 67%
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 79%
ΛΕΩΝΙΔΙΟ 100%
ΤΥΡΟΣ 78%
ΜΕΤΕΩΡΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 90%
ΝΑΥΠΛΙΟ 85%
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 88%
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 92%
ΜΕΤΣΟΒΟ 81%
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 67%
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 60%