Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, οι νομισματικές κάρτες αλλά και οι πιστωτικές και χρεωστικές φαίνεται ότι σταδιακά θα περιορίσουν σημαντικά τα μετρητά στα ταξίδια και στις ταξιδιωτικές συναλλαγές, για λόγους ευκολίας και ασφάλειας.
Από τα WeChat Pay και Alipay της Κίνας, iDeal της Ολλανδίας, Klarna της Σουηδίας και Sadad της Σαουδικής Αραβίας, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή αλλιώς e-wallet διαδίδονται όλο και περισσότερο ανάμεσα στη μεγάλη μάζα ταξιδιωτών σε τέτοιο βαθμό που τα μετρητά χρησιμοποιούνται πια εβδομαδιαίως από μόλις το 25% των Σουηδών και η αξία των συναλλαγών με e-wallet έχει ανέβει σε τρισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει έκθεση τηςeyefortravel, με τίτλο «Το τέλος των μετρητών στα ταξίδια;».
Ο αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς, φθάνοντας το 2017 στα 522 δισ. με σωρευτική ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 10,9% από το 2015 έως το 2020.
Οι συναλλαγές μέσω Alipay και WeChat Pay σταδιακά αντικαθιστούν ακόμη και το πλαστικό χρήμα σε ορισμένες χώρες, όπου οι πληρωμές τείνουν να γίνονται απρόσωπες και πιο εύκολες μέσω κωδικών QR.
Ωστόσο, διαφορετικές χώρες αντιδρούν διαφορετικές στις νέες τάσεις συναλλαγών στα ταξίδια. Η Γερμανία και η Αυστρία, για παράδειγμα, συνεχίζουν να προτιμούν περισσότερο τα μετρητά, με τους Γερμανούς να μεταφέρουν στα ταξίδια το μεγαλύτερο ποσό μετρητών σε σύγκριση με το μέσο όρο των υπόλοιπων εθνικοτήτων στην Ευρώπη.
Το 80% των Γερμανών χρησιμοποιεί μετρητά στις συναλλαγές έναντι του 45% των Ολλανδών.
Οι Γερμανοί προτιμούν επίσης την τραπεζική μεταφορά στις διαδικτυακές αγορές και αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες, σε αντίθεση με τους Ιταλούς.
Επομένως, τα μετρητά δεν θεωρούνται παρελθόν στα ταξίδια, όμως η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται να δώσει μεγαλύτερη σημασία σε εναλλακτικές πληρωμών.
Η έκθεση παρουσιάζει την εικόνα στις ταξιδιωτικές συναλλαγές των Ευρωπαίων, με βασικότερα συμπεράσματα τα ακόλουθα…
– Το μεγαλύτερο μέσο ποσό μετρητών στο πορτοφόλι των Ευρωπαίων έχουν οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Κύπρο και την Ελλάδα και το μικρότερο οι ταξιδιώτες από τη Γαλλία, Πορτογαλία και Λετονία. Ο μέσος όρος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 80 ευρώ, έναντι 103 ευρώ της Γερμανίας και 29 ευρώ της Πορτογαλίας.
-Η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από το κινητό και μέσα σε μια δεκαετία, εφαρμογές e-wallet των Alipay και WeChat Pay έχουν γίνει οι κυρίαρχες μορφές πληρωμών για πάνω από ένα δισ. Κινέζους καταναλωτές.
-Οι ταξιδιώτες αντί να καταβάλλουν υψηλά κόστη για συνάλλαγμα από τράπεζες και ΑΤΜ στον προορισμό, πλέον προτιμούν νέους παίκτες που χρησιμοποιούν τεχνολογικές υποδομές χαμηλού κόστους και προσφέρουν φθηνότερους τρόπους για συνάλλαγμα σε ταξιδιώτες στο εξωτερικό (νομισματικές κάρτες, υπηρεσίες συναλλάγματος peer-to-peer, ηλεκτρονικά πορτοφόλια).
-Oι χαμηλές προμήθειες των καρτών αυτών προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια στους τουρίστες για αγορές κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πολλές από τις κάρτες συναλλάγματος βασίζονται στα συστήματα των Visa και Mastercard απλοποιώντας τις διαδικασίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AboutPayments.com σήμερα προσφέρονται 235 διαφορετικές μέθοδοι πληρωμών σε όλο τον κόσμο.
-Οι τουριστικές επιχειρήσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό ταξιδιωτών, πρέπει να γνωρίζουν για τους τρόπους συναλλαγών που εκείνοι προτιμούν, γιατί έτσι θα καταφέρουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
-Τα νέα συστήματα πληρωμών είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και εγγυώνται υψηλό επίπεδο ασφάλειας προστατεύοντας τις επιχειρήσεις από απάτες.
-Οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να δέχονται πληρωμές με δόσεις, θα έχουν βελτίωση των πωλήσεών τους γιατί έτσι έχουν μάθει να αγοράζουν οι σύγχρονοι καταναλωτές, σύμφωνα με τον διευθυντή Μάρκετινγκ της Amadeus IT Group, Daniel Greaves.