ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΕΣ

“Aεροδρόμιο κόσμημα μαραζώνει παρακολουθώντας τα αεροπλάνα να πετούν…”

Ρεπορτάζ: Κώστας Συλιγάρδος

16 Ιουνίου 2022, και ενώ το Αεροδρόμιο Ηρακλείου σφύζει από ζωή και οι συνθήκες σε κάποιες ώρες και μέρες χαρακτηρίζονται αποπνικτικές από την κίνηση άφιξη και αναχώρηση των επισκεπτών στο νησί. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά στο Αεροδρόμιο της Σητείας, η εικόνα σήμερα είναι αυτή που δείχνουν οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το site μας.

Ένα Αεροδρόμιο στην κυριολεξία έρημο, σαν να μην λειτουργεί, σαν να είναι μονίμως κλειστό, περιμένει να υποδεχτεί μία πτήση εσωτερικού από την Αθήνα, όπου εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να τραβήξουμε τις φωτογραφίες, όπου σας παρουσιάζουμε.

Ένα Αεροδρόμιο κούκλα, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να συγκεντρώσει τον αριθμό των πτήσεων, όπου αφενός θα το κάνει βιώσιμο και αφετέρου θα του δώσει την αναπτυξιακή τροχιά στα αεροπορικά πράγματα του τόπου μας και παράλληλα θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή της Σητείας και του Ανατολικού Νομού Λασιθίου.

Χρήματα του Δημοσίου και επιδοτήσεις που δαπανήθηκαν στο παρελθόν για την κατασκευή του έδειξαν ότι μάλλον το έργο έγινε προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες μικροπολιτικές και μικροκομματικές ανάγκες και ίσως μικροτοπικά συμφέροντα.

Δεν εξηγείται αλλιώς, αφού η πολιτεία το έχει αφήσει στο έλεος, χωρίς να προσπαθήσει κάποιος, οι οποίοι θα είχαν το know how, την γνώση δηλαδή, προκειμένου να το “πουλήσουν” και ταυτόχρονα να το αναπτύξουν.

Και όταν εννοούμε να το “πουλήσουν”, δεν εννοούμε να το εκποιήσουν, αλλά να “πουλήσουν” την υπηρεσία που μπορεί να παρέχει σε ξένους αερομεταφορείς, οι οποίοι θα το χρησιμοποιούσαν για να φέρνουν αρκετές πτήσεις και αρκετό κόσμο, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Έτσι θα έδιναν την δυνατότητα και να ξεμπλοκάρει το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, “Ν. Καζαντζάκης”, αλλά παράλληλα να δώσουν νέες ευκαιρίες εργασίας και περαιτέρω ανάπτυξη στο Αεροδρόμιο της Σητείας και στην ευρύτερη περιοχή.

Απορίας άξιο παραμένει το γεγονός ότι η αναποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια και των λοιπών τοπικών φορέων έχουν συντελέσει προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου το Αεροδρόμιο της Σητείας, το ανατολικότερο Αεροδρόμιο, το οποίο παρουσιάζει μία εξαιρετική κατά τα άλλα εικόνα κατασκευαστικά και όσον αφορά τους χώρους υποδοχής, να παραμένει αναξιοποίητο και ουσιαστικά να βλέπει τα αεροπλάνα να περνούν, χωρίς να μπορεί να παράσχει υπηρεσία.

Μέσα σε όλα αυτά, τα οποία περιγράφουμε παραπάνω, πλανάται μόνο ένα μεγάλο γιατί…

Σχολιάστε