ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

CWT: Οι τρεις καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο των ταξιδιών από το 1800 έως σήμερα

Με αφορμή τα 150α γενέθλιά της, η Carlson Wagonlit Travel (CWT) πραγματοποίησε ένα τουριστικό οδοιπορικό το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1872, με την εφεύρεση του πρώτου «αυτοκινούμενου καταλύματος» στον κόσμο και σήμερα εντοπίζει τα 3 βασικά που συνέβαλλαν στην εξέλιξη των ταξιδιών τον τελευταίο ενάμιση αιώνα.

‘Όπως επισημαίνει η CWT, τα ταξίδια είναι παγκοσμίως ο τομέας που έχει σημειώσει την πιο ραγδαία εξέλιξη, αφού ο τουρισμός υπάρχει για να μεγιστοποιεί τις εμπειρίες και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Γι’ αυτό και δεν είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την  απίστευτη καμπύλη ανάπτυξης του κλάδου.

Υπολογίζεται ότι το 1970, είχαν πετάξει με αεροπλάνο λίγο περισσότεροι από 310 εκατ. επιβάτες παγκοσμίως. Μέχρι το 2019, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 4,5 δισ., και, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πετάξει σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό παραμένει μικρό, η ενισχυμένη από την πανδημία ψηφιακή επιτάχυνση θα χρησιμεύσει πολύ στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των ταξιδιών.

Η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη, οι επιλογές πληρωμής και πολλά άλλα στοιχεία, θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τη διαδικασία του ταξιδιού, καθιστώντας το ακόμη πιο προσιτό.

Αναλυτικά, οι τρεις καινοτομίες που άλλαξαν τον κόσμο των ταξιδιών, είναι οι εξής:

Διανομή ταξιδιών

Το 1964, η IBM και οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ολοκλήρωσαν τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων, καθιερώνοντας έτσι τη βάση του GDS όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη, νέα δυνατότητα διανομής, που συνήθως αναφέρεται ως NDC.

Το 2021, η CWT γιόρτασε τα πρώτα εισιτήρια που εκδόθηκαν χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο εταιρικής κράτησης, Cytric και εκτός σύνδεσης στην πλατφόρμα Selling Connect της Amadeus.

Αλλαγές στην έκδοση εισιτηρίων

Πριν από το 1804, τα εισιτήρια ήταν χειρόγραφα. Το πρώτο επιβατικό τρένο κυκλοφόρησε το πρώτο έντυπο εισιτήριο το 1804, με λεπτομέρειες για το σημείο αναχώρησης, τον προορισμό και τον επιβάτη.

1969: Εκδίδονται τα πρώτα μαγνητικά εισιτήρια στο μετρό του Παρισιού, κάνοντας πιο γρήγορη και ευκολότερη τη μετακίνηση.

2007: Η εμφάνιση των έξυπνων τηλεφώνων και της τεχνολογίας επέτρεψε σε δύο συσκευές να ανταλλάσσουν πληροφορίες, σηματοδοτώντας το άυλο ταξιδιωτικό εισιτήριο.

2011: Η CWT κυκλοφόρησε την προσφορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση στα ταξιδιωτικά τους δρομολόγια, απευθείας από τις κινητές συσκευές τους, ενώ βρίσκονται στα ταξίδια τους.

2022: Η CWT θα διευκολύνει τις κρατήσεις αυτοκινήτων και τρένων, μεταφέροντάς τις στην πλατφόρμα myCWT στον ιστό και στα κινητά.

Επέκταση δικτύων

Η δημιουργία δικτύων, είτε σε διαδρομές, είτε σε δίκτυα υπολογιστών, έχει βοηθήσει στην παροχή περισσότερων επιλογών σε περισσότερους ανθρώπους.

Δεκαετία του 1800: Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επεκτάθηκαν σε όλες τις ηπείρους τα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Δεκαετία του 1920: Σημειώθηκε γρήγορη επέκταση των δικτύων αεροπορικών εταιρειών, καθώς η νέα τεχνολογία επέτρεψε μεγαλύτερες διαδρομές και τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων επιβατών.

1928: Τα πρακτορεία πλήρους εξυπηρέτησης Wagons-Lits εμφανίζονται σε εκδοτήρια σιδηροδρομικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη.

Δεκαετία 1930: Το Telex, που αρχικά αναπτύχθηκε για να μοιράζεται στρατιωτικά μηνύματα, συνδέει μεταξύ τους μηχανήματα μέσω φωνητικών τηλεφωνικών γραμμών, σε αντίθεση με τις ακριβές αποκλειστικές γραμμές τηλεγράφου.

1969: Το ARPAnet είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας, γενικής χρήσης δίκτυο υπολογιστών, που συνδέει διαφορετικά είδη υπολογιστών μεταξύ τους.

2006: Η CWT ολοκλήρωσε την εξαγορά της Navigant International, επεκτείνοντας το δίκτυό της στη Βόρεια Αμερική και ενισχύοντας την παρουσία της στην Ασία-Ειρηνικό.

2019: Η CWT κυκλοφόρησε την πλατφόρμα myCWT. Οι αγοραστές ταξιδιών και οι ταξιδιώτες υπάλληλοί τους μπορούν να επιλέξουν πώς θα έχουν πρόσβαση στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες που χρειάζονται.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση μιας επένδυσης 100 εκατ. δολαρίων στην πλατφόρμα διαχείρισης ταξιδιών myCWT και καινοτόμα προϊόντα, η CWT δήλωσε ότι επιδιώκει να διαμορφώσει περαιτέρω τον κόσμο των επαγγελματικών ταξιδιών, φέρνοντας μεταξύ άλλων στο επίκεντρο την ευημερία των ταξιδιωτών και καθιστώντας τα επαγγελματικά ταξίδια βιώσιμα αλλά και διαθέσιμα σε περισσότερους ανθρώπους.

Σχολιάστε