ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ

E.E. | Παράταση του πιστοποιητικού Covid για ένα χρόνο, με επανεξέταση στο τέλος του 2022

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας σε συμφωνία για την παράταση του συστήματος Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (EUDCC) της ΕΕ -που θα λήξει στις 30 Ιουνίου- για άλλους 12 μήνες.

Με την παράταση του νομικού πλαισίου κατά ένα χρόνο, οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας σε περίπτωση που υπάρξει μια νέα ανησυχητική παραλλαγή του ιού.

Επανεξέταση μετά από έξι μήνες

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία στους κατόχους EUDCC. Τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να το πράξουν μόνο όταν τέτοιοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι, αναλογικοί και αμερόληπτοι για τους σκοπούς της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Συμφωνήθηκε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το σύστημα EUDCC θα εξακολουθεί να χρειάζεται μετά από έξι μήνες -στα τέλη του 2022-, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει λεπτομερή έκθεση έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, που θα περιγράφει όλες τις εξελίξεις του EUDCC σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και εάν το πιστοποιητικό θα πρέπει να καταργηθεί εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Επόμενα βήματα

Η παραπάνω άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, όταν λήγουν οι ισχύοντες κανόνες. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σχολιάστε