ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ETC: Το 54% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψει στο επόμενο 6μηνο, παρά την πανδημία

Παρά την επανεμφάνιση της πανδημίας στην Ευρώπη, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, με την πλειονότητα (78%) να σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια: Wave 2» κυκλοφόρησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στα ταξίδια, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την πανδημία ου κορονοϊού στους προορισμούς και οι περιορισμοί καραντίνας, οδήγησαν στην αναβολή πολλών ταξιδιών εντός του 2020, για το 2021.

Αυτή είναι η δεύτερη εξαμηνιαία που εκτιμά τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις των Ευρωπαίων από δέκα αγορές μεγάλου όγκου (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία), για την  καλύτερη κατανόηση και αποτύπωση του αντίκτυπου του COVID-19.

Η έκθεση του ETC παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τύπων προορισμών και εμπειριών, περιόδων διακοπών και άγχους σχετικά με ταξίδια τους επόμενους μήνες.

Στο top 3 των χωρών που επιλέγουν οι τουρίστες για να ταξιδέψουν, είναι η Ισπανία με 7,7%, η Ιταλία με 7,5% και η Γαλλία με 6,8%. Η Γερμανία ακολουθεί στην 4η θέση υποσκελίζντας την Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση εμφανίζοντας αύξηση 11,6% και η Ελλάδα έχει πέσει στην 5η θέση, εμφανίζοντας μείωση 11,2%. Ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό συναίσθημα ανθεκτικό εν μέσω COVID-19.

Παρόμοια με τα αποτελέσματα του Wave 1 , η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%), δείχνει ότι σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες.

Τα ταξίδια εντός Ευρώπης αποτελούν την πρώτη επιλογή του 39% των Ευρωπαίων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν εντός του ερχόμενου εξαμήνου, στο εσωτερικό της χώρας τους και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η έρευνα ωστόσο δείχνει ότι αυξήθηκε κατά 6% η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης του ταξιδιού και κατά 8% σχετικά με τον προορισμό, έναντι της προηγούμενης έρευνας. Τα ταξίδια αναψυχής αποτελούν το βασικό λόγο ταξιδιωτικού προγραμματισμού σε βραχυπρόθεσμη βάση για το 65% των Ευρωπαίων, ενώ οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς είναι προτεραιότητα για το 20%.

Παρά την επίδραση του COVID-19 στους αστικούς προορισμούς, τα διαλείμματα στην πόλη (city breaks) επικρατούν ως ο πιο αγαπημένος τύπος ταξιδιού αναψυχής μεταξύ του 21% των ερωτηθέντων. Ταυτόχρονα, με τον Χειμώνα προ των πυλών, φαίνεται να υπάρχει μια απότομη αύξηση 39% του μεριδίου των ερωτηθέντων που επιλέγουν διακοπές σκι και σνόουμπορντ.

Με την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19, η υγεία και η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μέλημα σε όλα τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων. Τα αεροπορικά ταξίδια εξακολουθούν να θεωρούνται ως το λιγότερο ασφαλές μέρος ενός ταξιδιού σύμφωνα με το 20% των ερωτηθέντων.

Η ύπαρξη ευέλικτων πολιτικών ακύρωσης είναι τώρα ο κύριος μοχλός της λήψης αποφάσεων για ταξίδια μεταξύ των Ευρωπαίων, φτάνοντας στο 11%. Η πιθανότητα αποτελεσματικού εμβολίου ή θεραπείας για το COVID-19 ακολουθεί πολύ πίσω στο 10%.

Ο Χειμώνας επιδεινώνει τις επιπτώσεις του COVID-19 Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι πρωταρχικές ανησυχίες για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα εξακολουθούν να είναι τα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (15%). Ωστόσο, η πιθανότητα να αρρωστήσει ο ταξιδιώτης στον προορισμό και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων COVID-19, και οι δύο με περίπου 13%, τώρα εμφανίζονται στο μυαλό των ανθρώπων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή χρόνο ενός ταξιδιού είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, με περίπου το 35% των Ευρωπαίων να μην γνωρίζουν πότε θα ταξιδέψουν στη συνέχεια. Σε δήλωσή του μετά την δημοσίευση της έκθεσης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC Eduardo Santander δήλωσε: «Οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν σαφώς ότι η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει ισχυρή εν μέσω της επανέναρξης των κλειδαριών και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να βρουν συμβιβασμό μαζί με τις υγειονομικές αρχές σχετικά με πρακτικές λύσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των απαραίτητων πρωτοκόλλων και την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Οι Ευρωπαίοι αξίζουν να δουν τις οικογένειές τους ή να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια των επερχόμενων χειμερινών διακοπών ».

Η έκθεση ETC ερεύνησε σχεδόν 6.000 ερωτηθέντες στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού και του άνευ προηγουμένου αντίκτυπου που εξακολουθεί να έχει στον παγκόσμιο τουρισμό.

Σχολιάστε