ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

IATA: η μεγαλύτερη πρόκληση για την αεροπορική βιομηχανία η μεταφορά εμβολίων για τον κορονοϊό – θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747

Σύμφωνα με την Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η μεταφορά των εμβολίων για τον κορονοϊό θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει τον τελευταίο αιώνα η αεροπορική βιομηχανία, αφού αναμένεται να χρειαστεί 8.000 αεροσκάφη τύπου Boeing 747.

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Μπορεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό να μην είναι ακόμα διαθέσιμο, ωστόσο αυτό είναι θέμα λίγων μηνών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή η IATA συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμιους φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να οργανώσουν με επιτυχία το παγκόσμιο σχέδιο μεταφοράς του πολυπόθητου εμβολίου.

Εμβόλιο κορονοϊού

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac, “η ασφαλής χορήγηση εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα”.

Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους φορείς περισσότερο δεν είναι τόσο η μεταφορά των φορτίων, αλλά η παράδοση των εμβολίων. Αυτό συμβαίνει γιατί δε θεωρείται ότι όλα τα αεροπλάνα διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη μεταφορά εμβολίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασίας 2-8 βαθμών Κελσίου για τη μεταφορά φαρμάκων, ενώ ορισμένα εμβόλια ενδέχεται να απαιτούν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το γεγονός αυτό και μόνο αναμένεται να αποκλείσει αρκετά αεροσκάφη.

Άλλες ανησυχίες για τη μεταφορά των εμβολίων

Κάτι ακόμα που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η μεταφορά εμβολίων σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρες, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων. Μια άλλη περιοχή που θέτει σε προβληματισμούς τους επιστήμονες είναι η Αφρική, καθώς, σύμφωνα με την IATA, λόγω του μεγέθους της περιοχής και της πολυπλοκότητας της διέλευσης των συνόρων η διανομή του εμβολίου σε όλη την ήπειρο κρίνεται δύσκολη έως αδύνατη.

Η μεταφορά εμβολίων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της αεροπορικής βιομηχανίας

Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι η μεταφορά του εμβολίου σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί «σχεδόν στρατιωτική ακρίβεια», ενώ θα απαιτηθούν και εγκαταστάσεις με την κατάλληλη θερμοκρασία σε ένα δίκτυο τοποθεσιών όπου θα αποθηκευτεί το εμβόλιο. Το βέβαιο είναι ότι επιστήμονες, παγκόσμιοι φορείς υγείας και εταιρείες που ανήκουν στην αεροπορική βιομηχανία εργάζονται πυρετωδώς για να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτή την τεράστια πρόκληση που αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Σχολιάστε