ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Minoan Fruits: Μια παράδοση αιώνων συνεχίζεται

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Μινωικό ανάκτορο και λίγα περισσότερα από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, εκεί όπου ο τόπος γέννησε τον πολιτισμό, τα μινωικά φρούτα σήμερα συνεχίζουν την δραστηριότητα τους στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής στον τομέα συσκευασίας και τυποποίησης.

Τα χωράφια που κάποτε καλλιεργούσαν οι Μινωίτες πρόγονοι μας, καλλιεργούνται σήμερα από τους ανθρώπους των «μινωικών φρούτων» (Minoan Fruits) και την οικογένεια Γιαννιδάκη.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες η οικογένεια έχει δείξει τα δείγματα γραφής σεβόμενη την παράδοση, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεγαλώνουν τα προϊόντα, να κόβονται, να συσκευάζονται και να προωθούνται στις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Με σεβασμό στην παράδοση και πολυετή εμπειρία στην παραγωγή και εμπορία ο Νίκος Γιαννιδάκης με τους ανθρώπους του κατάφερε για πολλούς το ακατόρθωτο.
 Το 2004 ξεκίνησε η μελέτη κατασκευής της σύγχρονης υποδομής που κοσμεί σήμερα την συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Βασιλειών Συλλάμμου και Αρχανών.
Οι εργασίες ανέγερσης και εξοπλισμού αποπερατώθηκαν τρία χρόνια αργότερα, οπότε και εγκαινιάστηκε και άρχισε να λειτουργεί η μονάδα παρέχοντας νέες διεξόδους στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων ολόκληρης της περιοχής κάνοντας τους καρπούς της πάλαι ποτέ Μινωικής Κρήτης περιζήτητους.
Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις καλύπτοντας έκταση περίπου 10 στρεμμάτων με όλο τον απαραίτητο και συνάμα υπέρ σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών ψυκτικών και διοικητικών χωρών, αλλά και μια πολυμελή ομάδα εργαζομένων με τεχνογνωσία και σεβασμό στο αντικείμενο όπως ο ίδιος και οι ρίζες της οικογένειας επιβάλλουν να το μεταδίδουν από γενιά σε γενιά και από εργαζόμενο σε εργαζόμενο.
Στις σύγχρονες υποδομές της εγκατάστασης περιλαμβάνονται γραμμές διαλογής και επεξεργασίας νωπών φρούτων και λαχανικών, αυτόματα εμφιαλωτικά μηχανήματα τυποποίησης ελαιολάδου, δεξαμενές συλλογής και αποθήκευσης για το αυστηρά επιλεγμένο έξτρα παρθένο συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο με προστασία ονομασίας προέλευσης αποτελούν την γραμμή αιχμής.
Τα προϊόντα ακολουθούν ένα άκρως τεχνοκρατικό, ιδιαίτερα προοδευμένο και σύγχρονο τρόπο, από την «μάνα γη» στο πιάτο σας.
Όπως μας εξήγησε ξεναγώντας μας σε αυτό το εξαιρετικά όμορφο τόπο που θυμίζει κάτι από την πανέμορφη Τοσκάνη της Ιταλίας, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Νικόλαος Γιαννιδάκης, εμπνευστής και μεγαλωμένος δίπλα στη γη και στις καλλιέργιες, η διαδικασία είναι πιστοποιημένη και αποτελεσματική για τον τελικό καταναλωτή όπου κι αν αυτός βρίσκεται, απ όπου κι αν επιλέξει τους εξαιρετικούς σε ποιότητα καρπούς και γενικότερα τα προϊόντα της MINOAN FRUITS.
Μιλώντας μας μας εξήγησε ότι «προμηθευόμαστε τα προϊόντα από τις ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις οποίες εφαρμόζουμε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης globalgap.
Σημαντικές ποσότητες των προϊόντων απορροφούνται από την παραγωγή της επιλεγμένης ομάδας παραγωγών της εταιρείας. Στους αμπελώνες μας καλλιεργούνται οι ποικιλίες prime σουλτανίνα λευκή μαύρη και κόκκινη ραζακί κέρινο και μαύρο Σουπίριορ λευκό και κόκκινο red φράουλα και νυχάκι»
Και συνέχισε λέγοντας ότι
«Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην αγροτική παραγωγή επεκτείνοντας την γκάμα των προϊόντων της και στην καλλιέργεια τυποποίηση και διάθεση εξαιρετικής ποιότητας σύκου πεπονιού ροδιού στα ιδιόκτητα πάντα κτήματα της εταιρείας»
Η κουλτούρα όμως και η παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από την ευρωπαΐκή αλλά και εγχώρια αγορά ένα ακόμα χρυσό προϊόν της κριτικής γης με τεράστια διατροφική αξία πρόκειται για την σταφίδα σουλτανίνα κατηγορίας έξτρα που διατίθεται σε διαφορετικές συσκευασίες ανάλογα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν.
Πέραν των προαναφερόμενων προϊόντων η εταιρεία συλλέγει λίγο πριν το Πάσχα κάθε χρόνο φρέσκα αμπελόφυλλα από επιλεγμένους αμπελώνες απαλλαγμένα από οποιαδήποτε χημική επέμβαση τα οποία συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια χύμα και σε flow pack.
Μπορεί η ιστορία της κριτικής γης να χάνεται στα βάθη των αιώνων και να έχει τις ρίζες της στην εποχή του μινωικού πολιτισμού που άκμασε για χρόνια, ωστόσο το πέρασμα των χρόνων δεν θα μπορούσε να αφήσει την τεχνογνωσία το μεράκι και την αγάπη της οικογένειας Γιαννιδάκη να εξελιχθεί και να συμμορφωθεί στα πλέον πιστοποιημένα στάνταρτ τα οποία είναι αποδεκτά στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.
Έτσι σήμερα, η μονάδα είναι πιστοποιημένη από την TUV με ISO 22.00”και IFS
Εφαρμόζει δε, σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα για την τυποποίηση συσκευασία και εμπορία προϊόντων.
Η οικογένεια Γιαννιδάκη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος με όραμα, σχέδιο, και αισιοδοξία.
Άλλωστε έχει αποδείξει ότι στο πέρασμα των χρόνων πως ο τόπος που γέννησε πολιτισμό, πρέπει να συνεχίσει μέχρι και στις μέρες μας να το πράττει, αλλά και να διαφυλάσσει αυτόν για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.
Μια επίσκεψη για όλα τα προαναφερόμενα θα σας πείσει!
Κώστας Συλιγάρδος 

Σχολιάστε