ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

WTTC: Οκτώ στους 10 προτιμούν «πράσινες» πτήσεις

Iσχυρή αύξηση στις διεθνείς δαπάνες στα ταξίδια «βλέπει» από το 2022 και μετά, η Παγκόσμια Επιτροπή Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Οι δαπάνες για διεθνή ταξίδια θα ξεπεράσουν τις δαπάνες εσωτερικού τουρισμού το 2022 καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν τους περιορισμούς και τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας που διενήργησε η WTTC σε συνεργασία με την Trip.com Group και τα μεγάλα ταξιδιωτικά της brand, Trip.com, Ctrip και Skyscanner, έπειτα από μείωση 69,4% το 2020, οι παγκόσμιες διεθνείς δαπάνες στα ταξίδια αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 9,3% το 2021 και 93,8% το 2022.

Η έρευνα δείχνει ότι οι αυστηροί και περίπλοκοι περιορισμοί στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, με τις κρατήσεις για ξενοδοχεία του εσωτερικού να παρουσιάζουν αύξηση που ξεπέρασε το 200% στην πλατφόρμα της Trip.com το 2021 έναντι των επιπέδων 2019.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι περιορισμοί στην κινητικότητα εμπόδισαν τα διεθνή ταξίδια και παρότι τα ταξίδια εσωτερικού θα προσφέρουν μια ανάσα στον κλάδο, η WTTC εκτιμά ότι η επιστροφή των διεθνών ταξιδιών είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.

Μερικές από τις τάσεις που καταγράφηκαν είναι ότι οι ταξιδιώτες νεαρής ηλικίας είναι εκείνοι που επιστρέφουν πρώτοι στα ταξίδια, καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για παρατεταμένη διαμονή, οι ακυρώσεις χωρίς χρέωση παίζουν σημαντικό ρόλο για τους ταξιδιώτες και η ζήτηση κορυφώνεται για υψηλά επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας.

Προκειμένου να αποφύγουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι ταξιδιώτες επιλέγουν δευτερεύοντες προορισμούς, μακριά από τους παραδοσιακούς προορισμούς διακοπών. Αυτό επηρεάζει θετικά τις τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με τα δεδομένα κρατήσεων στην Trip.com, το Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ), το Chiang Mai (Ταϊλάνδη), η Ντόχα (Κατάρ), η Φλωρεντία (Ιταλία) και η Φρανκφούρτη (Γερμανία) είναι οι δημοφιλέστεροι «δευτεροκλασάτοι» προορισμοί για το 2021.

Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ctrip, οι κρατήσεις για προορισμούς υπαίθρου θα κυριαρχήσουν μεσο-βραχυπρόθεσμα. Στην Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές αγορές του κόσμου, οι κρατήσεις που σχετίζονται με φυσικές ατραξιόν αυξήθηκαν κατά 265% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Η παύση των ταξιδιών ενέτεινε επίσης τη διάθεση των καταναλωτών να ταξιδέψουν με πιο αειφόρο τρόπο, με πάνω από οκτώ στους 10 (83%) παγκοσμίως να αναφέρουν ότι στο μέλλον θα έχουν προτεραιότητα τα αειφόρα ταξίδια.

Μάλιστα, 68 εκατ. ταξιδιώτες προτίμησαν κράτηση πτήσης με την ένδειξη «Greener Choice» στην πλατφόρμα της Skyscanner, δηλαδή για πτήσεις που προσφέρουν μια επιλογή σχετικά χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

Το 70% των ταξιδιωτών σε πολλές μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς και Ιαπωνία, σκοπεύουν να δαπανήσουν  περισσότερα στα ταξίδια το 2022 σε σχέση με την περασμένη πενταετία, συμπεριλαμβανομένου του έτους-ρεκόρ για τον τουρισμό, 2019.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της WTTC έδειξε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού έχει ξεκινήσει, με τη συμβολή του στο παγκόσμιο ΑΕΠ να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30,7% το 2021 και κατά 31,7% το 2022.

Σχολιάστε