Η περυσινή χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο, για τον τουρισμό στην Κρήτη, ωστόσο, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό κάνουν λόγω για μείωση των εσόδων τους κατά 60%.
Προβληματισμός και ανησυχία στις τάξεις των τουριστικών επιχειρήσεων. Αν και τα μέχρι σήμερα στοιχεία θέλουν την φετινή τουριστική σαιζόν, η βαριά βιομηχανία της Κρήτης, να καταγράφει και νέο ρεκόρ αφίξεων παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η ύφεση, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, επισημαίνουν ότι το… ταμείο θα κλείσει στα τέλη της φετινής χρονιάς, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των εσόδων στις επιχειρήσεις!
Μάλιστα, ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων τουριστικών καταστημάτων, επισημαίνουν ότι το στοίχημα πλέον είναι όχι μόνο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση του τοπικού τουρισμού.
Η περυσινή χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο, για τον τουρισμό στην Κρήτη, ωστόσο, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό κάνουν λόγω για μείωση των εσόδων τους κατά 60%.
Έτσι λοιπόν, μπορεί η περυσινή χρονιά να αποτέλεσε χρυσή χρονιά για τον τουρισμό στην Κρήτη, όμως η αγορά στέναξε και οι επιπτώσεις της ποιότητας των τουριστών που έφτασαν στο νησί φάνηκε το φθινόπωρο στην τοπική αγορά.
Όσον αφορά στην φετινή τουριστική σαιζόν τα στοιχεία μέχρι στιγμής αποδεικνύουν πως θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για το νησί. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει ανοίξει περίπου το 60% των ξενοδοχείων σε επίπεδο Κρήτης και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται πληρότητες που ξεπερνούν το 75%.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ανοίξει σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων. Ωστόσο, η αύξηση των αφίξεων δεν μεταφράζεται και με αύξηση του τζίρου των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι λόγω των πακέτων all inclusive, οι τουρίστες αφήνουν όλο και λιγότερα χρήματα στην αγορά. Οι τουρίστες, βγαίνουν από τα ξενοδοχεία μόνο για βόλτα δίχως να καταναλώνουν, δίχως να ψωνίζουν.
Πέρυσι έκαναν διακοπές στο νησί περίπου 4 εκατ. τουρίστες, που έφτασαν στο νησί, μέσω των αεροδρομίων Ηρακλείου και Χανίων. Φέτος ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφεται μία αύξηση στις αφίξεις του Απριλίου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι που φτάνει το 60%. Το νούμερο μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακό όμως ο περσινός Απρίλιος δεν είχε πολλές αφίξεις πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Όπως λένε τουριστικοί πράκτορες η χώρα μας έχει ευνοηθεί από την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για την τοπική οικονομία
Η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί πάντως ως πετυχημένη, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, σε περίπτωση που τα έσοδα παρουσιάσουν αύξηση και ειδικά αν επιστρέψουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2015 είχαν ανέλθει στα 14,125 δισ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί και ρεκόρ, για να παρουσιάσουν πτώση 6,5% το 2016 στα 13,206 δισ. ευρώ.