Βαρύ οικονομικό πλήγμα αναμένεται να υποστεί η Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στην πόλη, αλλά και στη χώρα ευρύτερα.
Οι απώλειες για την πραγματική οικονομία της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση της ΔΕΘ υπολογίζονται στα 40 – 50 εκατ. ευρώ και έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά της πόλης στενάζει από την κρίση του κορονοϊού, σε συνέχεια του lockdown και της παρατεταμένης αναδουλειάς λόγω και της έλλειψης τουριστών.
Οι κλάδοι της φιλοξενίας και της εστίασης, αλλά και οι υπηρεσίες μεταφοράς που περίμεναν «πώς και πώς» την έκθεση για να πάρουν μία πρώτη ανάσα, είναι προφανώς τα πρώτα θύματα της ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης. Άλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχεία της πόλης κατά τη διάρκεια του 10ημέρου της έκθεσης του Σεπτεμβρίου καταγράφουν πολύ υψηλές πληρότητες, αγγίζοντας συχνά ακόμα και το 100%, ενώ σημαντική θα είναι και η ζημιά για τα εμπορικά καταστήματα, που επίσης «ζωντανεύουν» κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνο: «Η φετινή ΔΕΘ ήταν καθοριστική για τη λειτουργία των ξενοδοχείων το επόμενο διάστημα. Αν και σήμερα λειτουργεί το 80% των ξενοδοχείων της πόλης οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες μετά και το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή.
Ο κόσμος σταμάτησε να κάνει κρατήσεις για Θεσσαλονίκη. Είναι ελάχιστες αυτές που πραγματοποιούνται και γίνονται λόγω ανωτέρας βίας και μόνο για κάποιους επαγγελματικούς λόγους.
Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε αλλαγή πολιτικής ορισμένων ξενοδοχείων. Και αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά η κατάσταση είναι νομοτελειακό ότι κάποια θα κλείσουν, περιμένοντας πότε θα αντιστραφεί η κατάσταση. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα… Στην περσινή ΔΕΘ η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης άγγιξε το 91%, έτσι όπως πάμε μέχρι το Σεπτέμβριο η Θεσσαλονίκη δε θα έχει διψήφιο αριθμό πληρότητας».