Παρότι οι πασχαλινές διακοπές είναι συνυφασμένες με το σούβλισμα του οβελία και το τσούγκρισμα των αυγών, υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που απορρίπτουν τις επιστροφή στις ρίζες επιλέγοντας να δουν άλλα μέρη κατά την διάρκεια της πασχαλινής τους απόδρασης.
Κι ενώ η πλειονότητα αυτών μέχρι πέρυσι επέλεγε κάποιο διεθνή προορισμό φέτος η τάση μοιάζει να αλλάζει αφού οι ελληνικοί προορισμοί κεδρίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ελλήνων ταξιδιωτών.
Όπως μαρτυρά έρευνα της trivago οι Έλληνες το 2017 προσανατολίστηκαν τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς προορισμούς για τις πασχαλινές τους διακοπές, καταγράφηκε όμως μια τάση επιστροφής σε προορισμούς εντός ελληνικών συνόρων.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων συγκαταλέγεται η Κέρκυρα η οποία κατάφερε να υποσκελίσει την γειτονική Ρώμη η οποία βρισκόταν στην πρώτη θέση των ελληνικών προτιμήσεων τα τελευταία τρία χρόνια.
Την τάση επιστροφής σε εγχώριους προορισμούς επιβεβαιώνει και το γεγονός πως οι οκτώ διεθνείς προορισμοί που συμπλήρωναν μέχρι πέρισυ την πρώτη δεκάδα μειώθηκαν σε πέντε. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 στην πρώτη δεκάδα συγκαταλεγόταν μόνο η Κέρκυρα και το Ναύπλιο, ενώ φέτος στη λίστα προστέθηκε η Μονεμβασιά, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη και τα Ιωάννινα στην έβδομη και όγδοη θέση, αντίστοιχα. Από τους διεθνείς προορισμούς το Παρίσι κατέλαβε την τέταρτη θέση, το Λονδίνο την πέμπτη, ενώ τη δεκάδα συμπλήρωσαν το Άμστερνταμ και η Βενετία που βρέθηκαν στην ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα.
Δεν ήταν όμως μόνο οι ελληνικοί προορισμοί που παρουσίασαν αύξηση. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μέσες προτιμώμενες τιμές των Ελλήνων καθώς και ο μέσος χρόνος διαμονής σε σχέση με το 2016.
Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Ρώμη όπου φέτος η μέση προτιμώμενη τιμή διαμορφώθηκε στα 136 ευρώ (+26%) σε σχέση με τα 180 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στην περίπτωση του Λονδίνου, η τιμή αυξήθηκε κατά 23% και διαμορφώθηκε από τα 149 ευρώ στα 183 ευρώ. Αύξηση με μικρότερο βέβαια ποσοστό, της τάξης του 11%, παρατηρήθηκε και στο Ναύπλιο. Πιο συγκεκριμένα, η μέση προτιμώμενη τιμή ανήλθε στα 102 ευρώ από τα 92 ευρώ που διαμορφώθηκε πέρυσι.
Στην περίπτωση της Κέρκρυας η τιμή διαμορφώθηκε στα 114 ευρώ, από τα 109 που ήταν το 2016, ενώ μικρή αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε και η μέση τιμή του Παρισιού η οποία διαμορφώθηκε στα 130 ευρώ από τα 128 που ήταν πέρυσι.
Όσον αφορά στις προτιμήσεις των Ελλήνων σε κατηγορίες ξενοδοχείων, την τιμήτική τους είχαν τα τετράστερα ξενοδοχεία τα οποία άγγιξαν το 34% του όγκου των αναζητήσεων, ακολουθούμενα από αυτά των τριών, με 28%. Οι πεντάστερες μονάδες βρέθηκαν στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων αποτελώντας το 13% των αναζητήσεων.
Όσο για τον μέσο όρο διαμονής διαμορφώθηκε στις 3 ημέρες για τους εγχώριους προορισμούς όπως την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, τη Σαντορίνη και τα Ιωάννινα ενώ για τους διεθνείς όπως η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ έφτασε τις 4 ημέρες. Εξαίρεση στον κανόνα ήταν η Βενετία η οποία παρουσίασε μέσο όρο διαμονής 3 ημέρες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν βέβαια και τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό. Όπως αυτά αποκαλύπτουν, η Αθήνα είναι ο ελληνικός προορισμός που θα προτιμηθεί κατά κόρων από τους ξένους τουρίστες το φετινό Πάσχα, με επτά από τις top δέκα εθνικότητες που θα επισκεφτούν φέτος την χώρα μας να προτιμούν την πρωτεύουσα. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα προτιμήθηκε από τους Ιταλούς και τους Γάλλους, που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας, ακολουθούμενοι από τους Σουηδούς στην τέταρτη, τους Ρουμάνους στην έκτη, τους Αυστριακούς στην όγδοη, και τους Βέλγους στην δέκατη.
Την μεγαλύτερη μέση προτιμώμενη τιμή για την Αθήνα είχαν οι Δανοί, στα 130 ευρώ, οι οποίοι βρίσκονται στην ένατη θέση της σχετικής λίστας. Οι Ισραηλινοί προτίμησαν την Κρήτη, με την μέση προτιμώμενη τιμή να είναι 181 ευρώ, ενώ οι Ελβετοί προτίμησαν την Σαντορίνη, με την μέση προτιμώμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 207 ευρώ. Τέλος οι Σέρβοι, οι οποίοι βρίσκονται στην πέμπτη θέση της λίστας προτίμησαν την Θεσσαλονίκη.
Πηγή: insider.gr