ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Παγκόσμιος Τουρισμός: 5% περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό το 2018- ποιες είναι οι τάσεις

Ετήσια αύξηση 5% αναμένεται να καταγράψουν τα ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού το 2018 σε παγκόσμια βάση, έναντι αύξηση 6% του 2017, με την Ευρώπη να παρουσιάζει αύξηση 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IPK International που καταγράφονται στην έκθεση Παγκόσμιες Ταξιδιωτικές Τάσεις την περίοδο 2017/18, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου, και παρουσιάσθηκαν στο 25ο Φόρουμ World Travel Monitor στην Πίζα.

Η Ασία/Ειρηνικός καθώς και η Λατινική Αμερική, σε επίπεδο εξερχόμενου τουρισμού, αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 6% καθεμία, ενώ στα επίπεδα αύξησης της Ευρώπης θα κινηθεί η Β. Αμερική με αύξηση 4% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με το δείκτη World Travel Confidence της IPK, ιδιαίτερα ισχυρή άνοδο αναμένεται να καταγράψει ο εξερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο (+6%) παρά την αδύναμη λίρα, και από τη Ρωσία (+6%) η οποία επιστρέφει δυναμικά αυτή τη χρονιά.

Καλή ζήτηση αναμένεται να καταγραφεί και από τη Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, η Γερμανία, αναμένεται να παρουσιάσει για άλλη μια χρονιά φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2%.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από το World Travel Monitor, το 41% των διεθνών ταξιδιωτών ενδέχεται να αλλάξει τα ταξιδιωτικά του σχέδια για το 2018 εξαιτίας της ανησυχίας για την τρομοκρατία, με το 33% να σκέφτεται να επιλέξει εναλλακτικό –ασφαλέστερο- προορισμό.

+8% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2017

Το 2017 οι διακοπές συνέχισαν να αποτελούν τον κυριότερο λόγο για ταξίδια στο εξωτερικό και παρουσίασαν αύξηση 6% κατά το πρώτο 8μηνο. Τα ταξίδια πόλης ήταν ο βασικός παράγοντας ανάπτυξης με αύξηση 16%, οι διακοπές παραλίας είχαν ανάπτυξη 9% και οι διακοπές ξεναγήσεων μειώθηκαν κατά 2%.

Τα ταξίδια για επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς είχαν αύξηση 8%, ενώ τα επαγγελματικά παρέμειναν στα επίπεδα του 2016. Η κλάδος MICE που αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου των επαγγελματικών ταξιδίων ωστόσο δείχνει ενθαρρυντικά σημεία ανόδου φέτος μέχρι στιγμής και έχει αναπληρώσει τη μείωση στα παραδοσιακά επαγγελματικά ταξίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΤ, το πρώτο 8μηνο του 2017 καταγράφονται 901 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε όλο τον κόσμο, 56 εκατ. περισσότερες από το 2016 (αύξηση 7%).

Την ισχυρότερη αύξηση είχε η Αφρική (+9%) και η Ευρώπη (+8%) και ακολούθησαν η Ασία/Ειρηνικός (+6%), η Μ. Ανατολή (+5%) και η Αμερική (+3%).

Το 2017 ο εξερχόμενος τουρισμός στον κόσμο διαμορφώθηκε ως εξής: +7,5 για τη Β. Αμερική, +5,5% για την Ευρώπη, +5% για την Ασία και +5% για τη Λ. Αμερική.

Σημαντικότερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο για το 2017 ήταν η Ρωσία, με αύξηση 18% κατά το πρώτο 8μηνο ενώ κορυφαίες επιδόσεις είχαν και η Πολωνία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Οι Ασιάτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό περισσότερο από ποτέ, με εκτίμηση για μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το 2018, έναντι αύξησης 5% το 2017 και 9% το 2016. Η Ευρώπη κατέγραψε 7% μεγαλύτερο όγκο ταξιδίων από Ασιάτες το 8μηνο του 2017, οι οποίοι προτίμησαν κατά 5% περισσότερο ταξίδια αναψυχής (μερίδιο 82% των διεθνών ταξιδίων από Ασιάτες), κατά 15% περισσότερο διακοπές παραλίας (μερίδιο 23%) και κατά 9% περισσότερο ταξίδια πόλης.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη από τη Β. Αμερική το 9μηνο του 2017 είχαν πολύ ισχυρή αύξηση της τάξης του 15%. Όσον αφορά τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ο αριθμός των ταξιδίων σε φίλους και συγγενείς ήταν αυξημένος κατά 9%, τα ταξίδια πόλης ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή με αύξηση 15%, τα ταξίδια περιηγήσεων είχαν αύξηση 10% και οι διακοπές παραλίας +9%. Οι δαπάνες ανά ταξίδι ήταν 3% περισσότερες από το προηγούμενο έτος με μέση διάρκεια διαμονής τις 8 διανυκτερεύσεις.

Ο υπερ-τουρισμός επηρεάζει περισσότερο τους Ασιάτες

Ο υπερ-τουρισμός έχει γίνει μείζον πρόβλημα όχι μόνο για τις διαδεδομένες πόλεις αλλά και για ταξίδια άλλου είδους, όπως οι διακοπές χειμερινών σπορ και οι κρουαζιέρες. Σύμφωνα με το World Travel Monitor, σχεδόν ένα στα 10 διεθνή ταξίδια επηρεάστηκε το 2017 από το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Το 25% των διεθνών τουριστών το 2017 είχε την αίσθηση ότι ο προορισμός τους ήταν «υπερ-φορτωμένος» σύμφωνα με έρευνα της World Travel Monitor σε δείγμα 29.000 ταξιδιωτών από 24 χώρες τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το 9%, δηλαδή 100 εκατ. τουρίστες, είπε ότι ο υπερ-τουρισμός επηρέασε την ποιότητα των διακοπών στο εξωτερικό. Αυτή η αίσθηση ήταν περισσότερο αισθητή (13%) στις οικογένειες με παιδιά και στους νεαρούς ταξιδιώτες κάτω των 34 ετών.

Οι πόλεις που επηρεάζονται περισσότερο είναι το Κουανγκτσόου (24%), η Σαγκάη (23%), το Πεκίνο (21%), το Άμστερνταμ και η Κωνσταντινούπολη (από 19% καθεμία), καθώς και η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία και η Βενετία (από 18% καθεμία).

Το 15% των Ασιατών, το 9% των Βορειοαμερικανών και το 8% των Ευρωπαίων είπαν ότι οι διακοπές τους επηρεάστηκαν από τον υπερβολικό αριθμό ταξιδιωτών στους προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 10 δημοφιλέστεροι προορισμοί στον κόσμο λαμβάνουν πάνω από το 40% των διεθνών τουριστικών αφίξεων, ενώ οι 20 πρώτοι συμπληρώνουν σχεδόν το 70%.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έκθεση της ΙΤΒ, οι millennials μουσουλμάνοι θα αποτελέσουν στο μέλλον μια ανερχόμενη αγορά ταξιδιωτών με ισχυρή δυναμική και με πολύ καλές προοπτικές μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Η πολυτελής φιλοξενία περνά σε φάση κοσμογονικών αλλαγών καθώς οι απαιτήσεις των πελατών αναδιαμορφώνουν δραματικά τις υπηρεσίες. Οι ψηφιακοί βοηθοί και τα ρομπότ ενδέχεται να αλλάξουν εντελώς την εικόνα και την αίσθηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας τα ερχόμενα χρόνια.

Τα πολυτελή ταξίδια αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% του συνόλου των διεθνών ταξιδίων όμως αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων ταξιδιωτικών δαπανών.

Σχολιάστε