ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Βρετανικός τουρισμός: Αναμένεται το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών από τις 19 Ιουλίου

Την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ. Είχε προηγηθεί σχετική δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον υπουργό Υγείας Savid Javid.

Ο Javid είπε ότι η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει ένα σχέδιο για ασφαλή και σταδιακή έξοδο από τους περιορισμούς, το οποίο  περιλαμβάνει την ενθάρρυνση της χρήσης πιστοποιητικού εμβολιασμού σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Η είδηση ​​ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον ταξιδιωτικό κλάδο, μετά και την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα επιστρέφουν από τους πορτοκαλί προορισμούς χωρίς την απαίτηση καραντίνας από τις 19 Ιουλίου.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Βρετανός υπουργός Υγείας είπε ότι η καθυστέρηση στη χαλάρωση των περιορισμών από την αρχική ημερομηνία στόχου της 21ης ​​Ιουνίου οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει έναν υψηλότερο τοίχο ασφαλείας με την περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και να αντέξει ένα ενδεχόμενο καλοκαιρινό κύμα έξαρσης του ιού.

Τώρα, όμως, τόνισε, είναι η καλύτερη στιγμή για την άρση των περιορισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά “αν όχι τώρα, τότε πότε;”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε και αυτός ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να «ανοίξει» η χώρα, διαφορετικά αυτό θα γινόταν το χειμώνα, όταν ενθαρρύνεται η ευρύτερη διασπορά του ιού.

Ο κ.Τζόνσον πάντως ζήτησε από τους πολίτες να προσέχουν και να χρησιμοποιούν τη μάσκα σε περιστάσεις συνωστισμού και σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή SAGE, η άρση των περιορισμών είναι πιθανό να οδηγήσει σε τουλάχιστον χίλιες εισαγωγές Covid σε νοσοκομεία την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι, από περίπου 560 αυτή τη στιγμή. Γενικά προβλέπουν υψηλή διασπορά του κορωνοϊού έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου, ενώ προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας ανθεκτικής παραλλαγής που θα προκαλέσει νέα προβλήματα διεθνώς.

Παρόλα αυτά, διατυπώνουν σχετική βεβαιότητα ότι κορύφωση των θανάτων στο νεότερο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το δεύτερο κύμα τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εμβολίων.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν περίπου 75% λιγότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Σχολιάστε